CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Orice adult, atunci când ia decizii referitoare la copii, este obligat să respecte Convenția cu privire la Drepturile Copilului (CDC)

Orice adult, indiferent că este părinte/alt membru de familie, profesionist în educație, medicină, artă sau în orice alt domeniu de activitate, în orice acțiune ce ține de copii, este obligat să se ghideze de prevederile CDC.

Constatăm cu regret că principiile și prevederile CDC sunt insuficient cunoscute în Republica Moldova. Cea mai recentă dovadă o constituie producerea și postarea pe o rețea de socializare de imagini de nuditate infantilă, dar și multitudinea de aprecieri pozitive primite de această postare. Astfel de imagini, indiferent dacă sunt realizate și publicate cu acordul părinților, încalcă un șir de drepturi ale copilului, printre care dreptul la viață privată, dezvoltare, participare, educație și protecție față de orice formă de violență.

 

Câteva prevederi ale Convenției de care adulții ar trebui să țină cont în astfel de cazuri:

Interesul superior al copilului (art. 3)

Să se gândească în primul rând la ceea ce este mai bine pentru copil și să acționeze spre binele copilului.

Opinia copilului (art. 12)

Să asculte și să țină cont de opinia copilului (exprimată fie verbal, fie gestual), fără a-l manipula și/sau a-l obliga să îndeplinească un rol, să joace un spectacol, să se fotografieze etc.

Protecția față de orice formă de violență (art. 19), protecția față de abuzul sexual și exploatarea sexuală (art. 34), protecția față de alte forme de exploatare (art. 36)

Fiecare copil are dreptul să fie protejat împotriva oricărei forme de violență, față de exploatare sexuală și abuz sexual, iar implicarea în producerea de materiale cu caracter pornografic se numără printre acestea. Fiecare copil are dreptul să fie protejat față de orice activitate ce ar putea dăuna dezvoltării lui.

CIDDC consideră că familiarizarea cu prevederile Convenției va ajuta membrii societății să cunoască care sunt drepturile copilului și să conștientizeze riscurile la care expun copiii prin acțiunile lor. Obligația de a face cunoscute principiile și prevederile CDC, prin mijloace corespunzătoare, adulților și copiilor, revine statelor părți la Convenție (art. 42).

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page