CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Cum sunt văzuți tații în societate? Ne-au spus 12 tați din raionul Strășeni

Părerea taților contează. 12 bărbați din raionul Strășeni ne-au spus, în cadrul unui focus-grup online, cum văd ei implicarea tatălui în educarea copiilor săi. Focus-grupul a fost facilitat pe 18 octombrie 2020 de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în cadrul programului „EU 4 Gender Equality Together Against Gender Stereotypes and Gender-Based Violence” („Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază pe gen”).

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de CIDDC în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women) în raioanele Strășeni și Fălești, în perioada octombrie 2020 – februarie 2023.

Participanții au relaționat într-un mediu sigur și prietenos, au împărtășit percepții, prejudecăți despre tați; au reflectat despre responsabilitățile lor în familie; și-au împărtășit experiența în calitate de părinte/îngrijitor.

„Când am devenit tată, mi-am zis că voi participa activ în educația copiilor mei. Am considerat indispensabil ca ei să simtă și prezența mamei, și a tatălui. Și noi, tații, avem ce să-i învățăm pe copiii noștri. Dincolo de carieră, am ales să fiu alături de copiii mei, să văd ce fac, să-i ajut când au nevoie.

La început atitudinea altor tați față de mine era un pic diferită. Dar nu asta m-a interesat. M-au interesat familia mea, copiii mei. Mă bucur foarte mult să observ că acum sunt foarte mulți tătici care se implică”, a spus Eugen.

„Cred că tatăl trebuie să se implice în educarea copiilor săi din primele lor clipe de viață. Am fost prezent la nașterea copiilor mei și mă mândresc cu asta”, a spus Ion.

De asemenea, participanții au discutat despre oportunitatea de a forma un club al taților/o școală a taților din raionul Strășeni, în care să se întrunească periodic pentru schimb de experiență, idei de soluții pentru probleme, informare și discuții informale.

„Noi, tații, avem multe întrebări. Unii dintre ei se rușinează să deschidă anumite subiecte. În cadrul acestor cluburi mă aștept să învăț bune practici de educare a copiilor și să discut cu specialiști în domeniu”, a spus Liviu.

„Sunt interesat să aflu experiența altor tați. Un club de acest gen ar ajuta tații să fie respectuoși cu copiii și receptivi la nevoile lor. Cred că fiecare discuție va fi interesantă în felul ei”, a spus Vitalie.

Diana Postu-Blajinu, psihologă, cofacilitatoare a atelierelor CIDDC, a subliniat că în cadrul clubului taților, participanții vor învăța să-și îmbunătățească relația cu copiii lor. „Mă bucur că sunteți interesați să creați un club al taților. Participarea la discuții, întâlniri de acest gen vă va ajuta să relaționați mai bine cu propriii copii, să vă gestionați mai bine emoțiile”, a spus ea.

Tatiana Bictaghirov, psihologă, șefa Serviciului asistență psihopedagogică, Direcția învățământ Strășeni, cofacilitatoare, a subliniat și ea că frecventarea școlii taților le va schimba participanților în mod calitativ relația cu propriii copii. „Vă mulțumesc că ați privit în voi înșivă cu sinceritate. Participarea voastră la acest focus-grup este un pas spre schimbare. Abia aștept să ne revedem la următoarea ședință”, a adăugat ea.

În timpul atelierului, echipa CIDDC a făcut tot posibilul pentru ca fiecare persoană, indiferent de sex, etnie, confesiune religioasă, capacități, limbă vorbită etc., să se simtă acceptată și respectată în grup.

Last modified onThursday, 22 October 2020 15:17
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page