CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

A relaționa cu elevul cu toată puterea minții și a inimii. Peste 30 de directori adjuncți/directoare adjuncte din raionul Ștefan Vodă au reflectat pe acest subiect

Respectul, încrederea, optimismul și intențiile clare din partea profesorului influențează motivația elevului de a învăța. Peste 30 de directori adjuncți/directoare adjuncte pentru instruire din raionul Ștefan Vodă au analizat, în timpul unui atelier online, aceste aspecte-cheie în procesul educațional. Atelierul s-a desfășurat la 27 octombrie 2020, face parte din proiectul INSPIRE „Școli inovatoare, nondiscriminatorii, sigure, participative, incluzive, respectuoase și eficiente”, elaborat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), finanțat de organizața suedeză „ERIKS Development Partner”. CIDDC implementează acest proiect în parteneriat cu Direcția Generală Învățământ Ștefan Vodă, Direcția Educație Anenii Noi, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Participanții, participantele au analizat energiile care stau în spatele propriilor acțiuni; au încercat să conștientizeze cum interacționează cu elevii și cât de multă siguranță, încredere și încurajare generează în acest proces; au reflectat despre strategii de creare a legăturilor cu elevii bazate pe armonia dintre intelect, inimă, spirit și voință.

Totodată, au exersat competența de a relaționa mai bine cu elevii, distingând observarea de interpretarea comportamentelor, precum și delimitarea formulării unei cerințe de pretenții.

De asemenea, au împărtășit cum procedează atunci când întâmpină situații problematice în comunicarea cu elevii și cât de multă importanță acordă ascultării elevului în acest proces.

„Când un elev/o elevă spune NU, de obicei reacționez calm. Încurajez elevii să se exprime liber”, a menționat Ludmila Malachi, directoare adjunctă pentru instruire la Gimnaziul „Grigore Vieru”, com. Purcari.

„Ar trebui să-i ascultăm mai mult pe elevi. Să le lăsăm mai mult spațiu de exprimare a propriei opinii”, a spus Ion Dolgoter, director adjunct pentru instruire la Gimnaziul „Vasile Moga”, s. Feștelița.

„În comunicarea cu elevii, profesorul ar fi bine să transmită nu doar cunoștințe, dar și emoții plăcute, valori”, a adăugat Angela Melnic, directoare adjunctă pentru instruire la Gimnaziul „Ștefan Ciobanu”, s. Talmaza.

„Am înțeles cât de important este să comunicăm cu elevii fără a le pune etichete, să valorizăm ceea ce simt și cred ei”, a spus Margareta Buraga, directoare adjunctă pentru instruire la Gimnaziul „Marianca de Jos”, s. Marianca de Jos.

Valentina Sînchetru, șefa Centrului metodic, a subliniat responsabilitatea cadrului didactic de a satisface nevoia copilului de a fi înțeles, de a fi nu doar ascultat, dar și auzit. „O abordare de la egal la egal în procesul educațional – asta ne dorim”, a adăugat ea.

„Studiile arată că atunci când copiii sunt întrebați ce schimbare ar face în clasa lor, cea mai frecventă propunere a lor este să îi asculte. Ei nu menționează echipamente, metode sau alte lucruri.

Deci, e nevoie doar ca profesorul să se deschidă cu toată puterea minții și a inimii ca să îl asculte pe elev. A asculta înseamnă și a empatiza cu emoțiile și nevoile copilului”, a concluzionat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

Amintim că prima sesiune online din acest an de studii cu directorii adjuncți, directoarele adjuncte pentru instruire din raionul Ștefan Vodă s-a desfășurat la finele lui august 2020.

Proiectul INSPIRE valorizează demnitatea umană, drepturile omului, diversitatea și are scopul ca fiecare copil din Republica Moldova să se bucure de drepturile sale la și în educație. Acest scop este parte a misiunii CIDDC, organizație nonguvernamentală fondată în 1999: crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului.

Last modified onMonday, 02 November 2020 07:40
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page