CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Actualii și viitorii tați din raioanele Strășeni și Fălești contribuie la dezvoltarea și promovarea paternității cu blândețe

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) susține actualii și viitorii tați din raioanele Strășeni și Fălești să-și dezvolte competențele parentale și să partajeze responsabilitățile legate de casă și familie în mod egal cu femeile.

Ei participă la Clubul Taților din comunitatea lor, un proiect pilot dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women Moldova) cu suportul CIDDC, în perioada 2020 – 2023.

Clubul Taților înseamnă un spațiu dedicat actualilor și viitorilor tați, unde aceștia primesc sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea cu blândețe a copiilor, dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei.

În fiecare lună, băieții și bărbații din raioanele Strășeni și Fălești se întâlnesc, online sau offline, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a împărtăși bune practici de educație a copiilor, pentru a-și îmbunătăți relația cu ei și pentru a promova paternitatea cu blândețe.

Dumitru Grușca, profesor de limba engleză și membru al Clubului Taților din Fălești, se implică fizic și emoțional în educarea fiului și a fiicei sale. „Le acord atenție egală ambilor copii. De asemenea, eu și soția împărțim în mod egal responsabilitățile casnice. Astfel, copiii, pe măsură ce cresc, ne urmează exemplul”, a spus el.

Ionuț Chintea, elev și membru al Clubului Taților din Strășeni, și-a reconfirmat faptul că va fi un părinte implicat în viața copiilor săi. „Când voi deveni tată, voi fi cât mai bun cu copiii mei, ca și ei să fie cât mai buni. Voi petrece timpul cu copiii mei, le voi spune «te iubesc» și voi face parte din viața lor”, a adăugat el.

La dezvoltarea acestor cluburi contribuie atât actuali și viitori tați, cât și psihologi, psihoterapeuți, cadre didactice, lucrători de tineret, mentori, consultanți în drepturile copilului.

Diana Postu-Blăjinu, psihologă și formatoare națională a programului regional, documentează procesele de participare la Cluburile Taților. „Mă bucur că, în timpul întâlnirilor la aceste Cluburi, actualii și viitorii tați au curajul să vorbească despre emoțiile lor”, a menționat ea.

În program, formator național este și psihologul Sergiu Toma. El consideră că bărbații ar avea mai mult curaj să-și exprime emoțiile, dacă stereotipurile despre acest subiect ar fi mai puține. Deci, „este nevoie ca în familie, la școală, în societate să fie promovată o cultură a emoțiilor sensibilă la gen.”

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, susține activități de mentorat în cadrul programului. În opinia lui, „prin intermediul Cluburilor Taților, îi ajutăm pe actualii și viitori tați să se conecteze mai întâi cu ei înșiși, să-și cunoască propriile nevoi, apoi să se conecteze emoțional cu copiii lor și să conștientizeze nevoile acestora.”

Cluburile Taților, numite, în timpul unui eveniment important, o resursă utilă pentru modernizarea curriculumului școlar național, au fost lansate la finele anului 2020. În prezent, în raioanele Strășeni și Fălești activează 9 cluburi cu actuali și viitori tați.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Last modified onThursday, 29 April 2021 08:16
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page