CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

„Rolul tatălui este la fel ca și al mamei: să fie alături de copiii săi în orice situație”. Reflecțiile unui adolescent participant la Clubul Taților

Ionuț Chintea are 17 ani și, de la vârsta de 11 ani, se implică în diverse acțiuni de voluntariat legate de dezvoltarea comunității, promovarea egalității de gen și a sănătății tinerilor.

Își face studiile la Liceul „Ion Vatamanu” din Strășeni, este voluntar la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Pro-Salva”, la Centrul Raional de Tineret Strășeni, membru al Consiliului Local al Tinerilor din Pănășești și, mai nou, participant la Clubul Taților din Strășeni.

În fiecare lună, Ionuț participă la Clubul Taților din comunitatea sa. Aici, spune el, se simte foarte bine, este ascultat, se dezvoltă personal, învață cum să deosebească deprinderile sănătoase de stereotipuri și să afle mai multe despre paternitatea cu blândețe.

„Acest Club mă ajută să devin o persoană mai bună, Aici învăț multe lucruri utile. Iar când voi deveni tată, voi fi cât mai bun cu copiii mei, ca și ei să fie cât mai buni. Voi petrece timpul cu ei, le voi spune «te iubesc», voi face parte din viața lor.

Rolul tatălui este la fel ca și al mamei: să-și educe copiii și să le fie alături în orice situație”, a menționat el.

Împreună cu alți adolescenți care participă la Clubul Viitorilor Tați, Ionuț contribuie la diminuarea stereotipurilor în bază de gen. Totuși, spune el, „este nevoie să treacă vreo 20 de ani ca să putem trăi într-o societate cu mai puține stereotipuri și este nevoie ca adolescenții, copiii să fie încurajați să participe în astfel de activități.”

Reamintim că, în cadrul unui eveniment cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a fost discutată posibilitatea dezvoltării, prin intermediul Cluburilor Taților, a unui suport de curs pentru ore opționale de Educație parentală în școli, atât pentru adolescenții de la treapta liceală, școli profesionale, cât și pentru cei care frecventează instituțiile de educație nonformală, inclusiv centrele de tineret.

Deci, Cluburile Taților pot fi o resursă utilă pentru modernizarea curriculumului școlar național.

Cluburile Taților au fost lansate la finele anului 2020 în raioanele Strășeni și Fălești în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women Moldova) cu suportul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în perioada 2020 – 2023. În prezent activează 9 cluburi cu actuali și viitori tați.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Last modified onFriday, 14 May 2021 12:28
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page