CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ce am învățat de la tata și transmit mai departe copiilor mei? Reflecțiile a 3 tați participanți la Clubul Taților din Fălești

Dumitru, Nicolae și Sergiu sunt membri ai Clubului Taților din Fălești. În fiecare lună, ei împărtășesc același spațiu de comunicare despre paternitate responsabilă și partajarea în mod egal cu partenerelor lor de viață a responsabilităților casnice. Aici, la Club, ei fac schimb de experiență și bune practici de parenting, pe care le aplică în familiile lor. Mai pe scurt, se inspiră unii de la alții pentru a asigura copiilor lor un mediu sănătos.
În cadrul unei sesiuni online, Dumitru, Nicolae și Sergiu au împărtășit cu noi câteva amintiri despre tații lor, ne-au spus ce au învățat de la ei și transmit mai departe copiilor lor și ce înseamnă în viziunea lor un tată responsabil.

Dumitru Grușca, profesor de limba engleză, tatăl a doi copii – o fată și un băiat:

„Când mi s-a născut primul copil, tata mi-a arătat cum să-mi țin copilul în brațe, să-l îmbrac, să-l plimb. De la tata am învățat să mă implic fizic și emoțional în educarea copiilor mei, să comunic cu ei.

Un tată responsabil acordă atenție egală tuturor copiilor săi. Și, totodată, împarte în mod egal responsabilitățile cu partenera de viață.”

Nicolae Gheorghiță, profesor de istorie și educație civică, tatăl a doi copii – o fată și un băiat:

„Tata a fost și este alături de mine ori de câte ori am nevoie de el, de sfaturile și de sprijinul lui. De la tata am învățat să merg pe motocicletă cu două roți și tot de la el am învățat cum să construiesc o relație prietenoasă cu copiii mei. Un tată responsabil încearcă să fie mereu alături de copiii săi. Le acordă atenția, dragostea de care ei au nevoie și îi povățuiește cu blândețe. Din păcate, mulți tați, prin severitatea lor, se îndepărtează de copii.”

Sergiu Masoreti, inginer în telecomunicații, tatăl a trei fete:

„Am avut marele noroc să cresc într-o familie în care am primit în egală măsură sprijin din partea ambilor părinți. Și tata, și mama m-au încurajat să fac în mod liber alegerile în viață, fără ca ei să-și impună punctul de vedere. Asta încerc să transmit mai departe fiicelor mele. Un tată responsabil este atent la ceea ce spune și face în comunicarea cu copiii.”

Cluburile Taților reprezintă un proiect pilot lansat în raioanele Fălești și Strășeni, la finele anului 2020, în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor cu suportul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în perioada 2020 – 2023.

La dezvoltarea Cluburilor contribuie atât peste 150 de actuali și viitori tați implicați, cât și psihologi, psihoterapeuți, cadre didactice, lucrători de tineret, mentori, consultanți în drepturile copilului.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Last modified onWednesday, 16 June 2021 18:35
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page