CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Când regulile nescrise devin o problemă. Consiliul Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic lansează o campanie online pe acest subiect

Aproape 70% dintre elevii din școli profesionale, colegii, centre de excelență se simt confuzi din cauza regulilor nescrise din instituție, arată datele unui studiu inițiat de Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT).

Documentul a fost prezentat în cadrul unui eveniment online la care au participat peste 170 de elevi, cadre didactice, directori adjuncți, psihologi din ÎPT, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai societății civile.

În procesul de elaborare a studiului, CNE ÎPT a fost ghidat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, susținut de MECC, Fundația Liechtenstein Development Service, Asociația „Educație pentru Dezvoltare” și, suportul OAK Foundation și al Workshop for Civic Initiatives Foundation, va lansa o campanie online de sensibilizare privind regulile nescrise din școli.

Studiul a fost realizat în baza unui chestionar online anonim, la care au participat circa 860 de elevi din ÎPT și urmează a fi publicat. Datele acestuia arată că din cauza regulilor nescrise elevii întâmpină diverse dificultăți emoționale, de la confuzie (circa 70%) și ironie (21%), până la tristețe (17%) și furie (11%).

Opiniile exprimate în studiu arată că, prin aplicarea regulilor nescrise în școală, elevilor le sunt încălcate mai multe nevoi și drepturi: ascultare, acceptare, empatie, informare, claritate, respect, recreere și timp liber. Iar printre recomandările lor pentru cadre didactice și administrație sunt: „Să reacționeze cu mai multă grijă și atenție”; „Să accepte opinia fiecăruia”; „Să nu mai sperie copiii cu notele mici și exmatricularea!”; „O simplă încurajare va ajuta mult. Vrem critică constructivă”.

În baza datelor studiului, participanții la eveniment au împărtășit opinii și au reflectat despre ce sunt regulile scrise și nescrise, care este menirea regulilor nescrise, ce indică faptul că ele funcționează în școală și cum se poate implica școala pentru a promova bunele practici de disciplinare.

Olga Brega, membră a CNE ÎPT: „Am monitorizat situația regulilor nescrise timp de un an. Am lucrat în mai multe etape, împreună cu psihologul Sergiu Toma, care ne-a ghidat ca să înțelegem mai bine cum funcționează aceste reguli. Iar la atelierul comun cu profesorii ne-am propus să găsim soluții împreună ca să ne simțim bine în școală și ca să dezvoltăm o campanie online.”

Dumitru Zabulica, membru al Consiliului Elevilor la Colegiul de Medicină din Orhei: „Legătura bună dintre elev și profesor se poate obține prin comunicare și implicare din ambele sensuri. Câteva exemple ar fi punerea în discuție a problemelor elevilor din instituție în cadrul Consiliului elevilor, elaborarea și adoptarea regulamentelor interne care să satisfacă nevoile elevilor.”

Svetlana Gangan-Barbu, coordonatoarea Consiliului Elevilor la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău: „Le mulțumesc copiilor și tuturor celor care au reușit să aducă un mesaj important profesorilor. Este nevoie de o comunicare eficientă între profesori și elevi, între consilii și de o formare continuă a cadrelor didactice. Iar regulamentele trebuie elaborate astfel încât acestea să fie clare pentru toți și prezentate elevilor chiar din prima zi de școală, la prima oră de dirigenție.”

Ludmila Șchiopu, psihologă la Colegiul Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”: „Ne sunt cunoscute unele opinii critice ale elevilor privind mediul școlar și le luăm în calcul pentru a îmbunătăți procesul educațional. În fiecare an consultăm opinia elevilor prin intermediul unui chestionar anonim. Rezultatele acestuia le prezentăm Consiliului profesoral. Le mulțumesc tinerilor că au sensibilizat opinia publică, cadrele didactice despre regulile nescrise.”

Aurelia Clima, directoare adjunctă la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău: „Eu cred că e nevoie să ne concentrăm pe încurajare în relația profesor – elev. Dacă alegem componenta sancțiunii, riscăm să ne confruntăm cu situații de abandon școlar, de frustrare și revoltă împotriva sistemului. Ar fi bine ca dirigintele, școala să aibă mai mult timp să discute cu sufletul copilului. Atunci când noi, adulții, ajungem la sufletul copilului, îl facem să se simtă apreciat, respectat, responsabil și pentru regulile scrise, și pentru cele nescrise.”

Rodica Caimac, coordonatoarea CNE ÎPT, facilitatoare la CIDDC: „În fiecare an, CNE ÎPT identifică probleme din sistem și alege una sau câteva pe care să le cerceteze. Anul trecut, elevii au ales să cerceteze fenomenul de bullying, anul acesta – regulile nescrise. Studiul prezentat în cadrul evenimentului urmează a fi completat în urma discuțiilor de astăzi. În curând, vom lansa o campanie în care ne vom focusa pe nevoile elevilor și pe practicile pozitive de disciplinare. Vom adopta un hashtag comun prin care vom invita oamenii să împărtășească cu noi experiențele lor pozitive din școală.”

Sergiu Toma, psiholog: „Admir curajul tinerilor de a „scoate din bancă” subiectul regulilor nescrise. Nu este deloc ușor să vorbești în calitate de elev/ă despre el. Și îi îndemn pe profesori și alți adulți să găsească spațiu pentru discuții constructive. Subiectul te face să întredeschizi ușa relației profesor – elev. Din discuțiile cu elevii și cadrele didactice, am observat că intenția regulilor, scrise sau nescrise, este de a pedepsi, ceea ce generează frică și rușine. Însă educația nu se bazează pe pedepse, ci pe oferire de modele pozitive de comportament și pe atenționare cu privire la riscurile legate de încălcarea regulilor.

Ce ține de campania elevilor, îi îndemn pe profesori să susțină și să promoveze mesajele ei. Să o vadă ca pe o oportunitate de a reflecta asupra unor situații și NU ca pe un motiv de a moraliza, sau de a crea alte reguli nescrise ce limitează drepturile.”

Carolina Guitu, consultantă la Direcția învățâmânt profesional tehnic, MECC: „Mă bucur că la eveniment au participat reprezentanți din toate cele 91 de instituții de învățământ profesional tehnic, care împreună au analizat un subiect complex și au identificat idei de soluții pentru un climat psihologic confortabil, iar acesta asigură un proces educațional de calitate.

Rog administrațiile școlare să promoveze campania elevilor pe toate canalele instituțiilor, astfel încât mesajele acesteia să ajungă atât în clasele și în holurile școlilor, cât și în cămine. Recomand, de asemenea, ca școlile să desfășoare discuții, ateliere despre regulile nescrise, astfel încât relațiile profesor – elev să se bazeze pe empatie, respect reciproc și comunicare de la egal la egal.”

Last modified onWednesday, 23 June 2021 17:57
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page