CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Vladimir Cibotaru, membru al Clubului Taților din Strășeni: „Bărbații, pentru a se implica mai mult în treburile casnice și de familie, au nevoie de empatie, echitate și stimă din partea întregii societăți”

Vladimir Cibotaru este unul dintre cei 150 de actuali și viitori tați care au oportunitatea să participe la Clubul Taților, lansat în raioanele Strășeni și Fălești. Vladimir este profesor de istorie la un liceu din Strășeni, are 42 de ani, crește și educă împreună cu soția sa patru copii.

Despre Clubul Taților din comunitatea sa a aflat grație faptului că mereu caută informații, metode și practici cum să-și dezvolte competențele personale și cum să construiască relații sănătoase cu cei din jur, în special cu copiii săi și partenera de viață.

Vladimir ne-s apus că, în cadrul Clubului, el și colegii lui de grup abordează în mod special teme legate de egalitatea în drepturi, atât față de femei, cât și față de copii. Abordarea de la egal la egal o practică el însuși în familia sa, iar la Club află de fiecare dată ceva nou și util pentru a menține echilibrul în relația cu soția și copiii.

„Am învățat să petrec timp de calitate atât împreună cu copiii, cât și împreună cu soția”

Din decembrie 2020 până în prezent, de când frecventează Clubul Taților din Strășeni, Vladimir a învățat multe lucruri importante.
„Aici am aflat lucruri noi, am început să-mi fac timp liber pentru familie. La Clubul Taților am învățat respectul față de toți participanții grupului; să iau în considerare dorința copilului și să fiu prezent fizic și emoțional în cele minimum 5 minute în care el se bucură de ocupația lui preferată, de jocul preferat sau de alte activități.
De asemenea, am învățat să apreciez mai mult valori ca egalitatea, echitatea și, desigur, să dedic timp de calitate atât pentru copii, cât și pentru noi doi, eu și soția”, ne-a împărtășit el.

Timpul de calitate, spune Vladimir, începe de dimineață, atunci când membrii familiei se trezesc, se salută, iau micul dejun împreună și se încurajează reciproc pentru ca fiecare să aibă spor fie la școală, fie la serviciu. Și, desigur, în fiecare zi acest timp se încheie cu o cină în familie și discuții referitoare la evenimentele zilei.
„Atât copiii, cât și soția sunt deschiși pentru a discuta teme și întrebări din orice domeniu. În afară de politică, discutăm despre orice în familia noastră”, a precizat Vladimir.

„Stereotipurile de gen îi împiedică pe mulți bărbați să trăiască în armonie cu ceilalți și, în mod special, în armonie cu ei înșiși”

Treburi casnice, pregătirea frigăruilor, sport, jocuri de masă cu copiii și soția (șah, monopoly etc.) sunt câteva dintre activitățile pe care Vladimir le face cu mare plăcere în familie, pentru că gândește dincolo de stereotipuri.
Vladimir recunoaște totuși că stereotipurile de gen îi împiedică pe mulți bărbați să trăiască în armonie cu ceilalți și, în mod special, în armonie cu ei înșiși.
Pe de altă parte, el susține că e timpul ca societatea să elimine stereotipuri precum că bărbații nu ar găti, nu ar spăla vase și rufe, nu ar face curat prin casă și, cel mai important, nu s-a ocupa de îngrijirea și educarea copiilor.
„Bărbații, pentru a se implica mai mult în treburile casnice și de familie, au nevoie de empatie, echitate și stimă din partea întregii societăți”, a concluzionat Vladimir.

Cluburile Taților reprezintă un proiect pilot lansat în raioanele Fălești și Strășeni, la finele anului 2020, în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.
Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor cu suportul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în perioada 2020 – 2023.
La dezvoltarea Cluburilor contribuie atât peste 150 de actuali și viitori tați implicați, cât și psihologi, psihoterapeuți, cadre didactice, lucrători de tineret, mentori, consultanți în drepturile copilului.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page