CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Opiniile a peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării influențează deciziile Ombudsmanului copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului

Peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării au contribuit la îmbunătățirea proiectului Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP), de care se vor putea ghida și alte organizații/instituții ca să asigure copiilor o participare etică și adevărată în procesul decizional.

Procesul de consultare a opiniilor copiilor este organizat de Ombudsmanul Copilului împreună cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) cu suportul Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Activitatea este parte a programului de formare pentru titularii de obligații „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”, lansat în 2020 de APSCF în parteneriat cu OAP și CIDDC, susținut de Fundația „Save the Children” și Suedia.

Pe parcursul a trei sesiuni online, pe 9, 11 și 15 noiembrie 2021, copiii au prezentat sugestii și recomandări cu privire la proiectul de document și le vor înainta Avocatului poporului pentru drepturile copilului la Forumul Copiilor, pe 19 noiembrie curent.

Totodată, în cadrul consultării copiii s-au familiarizat cu obiectivele Consiliului Consultativ al Copiilor, s-au cunoscut reciproc, au stabilit reguli de grup, au evaluat eventuale riscuri. Adulții care susțin această consultare, reprezentanți ai CIDDC, OAP, APSCF, au ghidat procesul și s-au asigurat că respectă Standardele de participare a copilului și, ulterior, s-au întrunit în ședințe de reflecție despre ce au învățat în timpul acestui proces de consultare.

RROIECTUL ACESTUI REGULAMENT ESTE REZULTATUL UNUI PROCES DE DURATĂ, PE CARE ȘI L-A ASUMAT UN GRUP DE ORGANIZAȚII CU EXPERIENȚĂ ÎN EDUCAȚIA ȘI PROTECȚIA COPILULUI

La evenimentul de lansare a consultării, Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, le-a mulțumit copiilor că au dat curs invitației și i-a încurajat să-și exprime opiniile în mod liber.

„Mă bucur foarte mult că în cadrul Ombudsmanului în sfârșit va fi și va funcționa o structură consultativă a copiilor, cu care vom lucra pentru a lua decizii. Apreciez enorm contribuția fiecărei persoane implicate în acest proces. Elaborarea acestui proiect de regulament este rezultatul unei conlucrări eficiente și asigură transparență totală proceselor de participare a copilului”, a menționat Maia Bănărescu.

„Proiectul acestui regulament este rezultatul unui proces de durată, pe care și l-a asumat un grup de organizații cu experiență în educația și protecția copilului. Este un document de care organizațiile/instituțiile se vor ghida ca să asigure copiilor o participare etică și adevărată în procesul decizional. Aplicarea Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor de organizații/instituții care lucrează cu și pentru copii oferă acestora oportunități de exprimare și de influențare a proceselor decizionale”, a explicat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, coach.

Consultarea opiniilor copiilor cu privire la proiectul Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din cadrul OAP s-a desfășurat în urma unui apel public și a rezultat în urma unui proces de formare a adulților în domeniul participării copilului, început în 2020.

Proiectul de document a fost inițiat de către participanții din prima promoție a programului de formare „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”, care au creat un grup de lucru, au elaborat conceptul documentului, precum și anexele acestuia: Acordul informat din partea reprezentanților legali și Glosarul. În procesul de lucru, documentul a fost analizat de către experți internaționali în drepturile copilului și profesioniști în participarea copilului.

CIDDC, organizație neguvernamentală fondată în 1999, susține diverse mecanisme de participare a copilului, printre care Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, Platforma Copiilor și Consiliile elevilor și oferă suport profesioniștilor, organizațiilor neguvernamentale pentru a-și dezvolta/consolida propriile capacități de a promova participarea copiilor în procesul decizional și pentru a se asigura că participarea copilului este, conform celor 9 Standarde, transparentă și informativă; benevolă; respectuoasă; relevantă; prietenoasă copilului; incluzivă; susținută prin instruire; sensibilă la riscuri; responsabilă.

Last modified onThursday, 18 November 2021 15:33
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page