CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie și preșcolară din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă își consolidează capacitățile pentru cultură democratică

Cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie și preșcolară din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă participă într-un program de consolidare a capacităților pentru cultură democratică. Este pentru prima oară când un astfel de program este aplicat în grădinițele din Republica Moldova, fiind elaborat ca parte a proiectului „ABC: ACTIONS for the Rights of the Children. BUILDING relationships based on respect and cooperation. COMMUNICATION and documentation”.

Proiectul este finanțat de Organizația suedeză „#ERIKS Development Partner”, implementat de Direcția Generală Învățământ Ștefan Vodă și Direcția Educație Anenii Noi, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și CIDDC, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2024. Scopul proiectului este crearea unui mediu de siguranță și încredere în școală, prin dezvoltarea profesională și personală a adulților, bazată pe construirea relațiilor și participarea în guvernanța democratică a școlii și procesele decizionale.

Programul a fost conceput în baza Ghidului privind Guvernanța Democratică (elaborat de Consiliul Europei) și a demarat în perioada 12-14 aprilie 2022. Programul este facilitat de psihologa Diana Postu-Blăjinu și la primele sesiuni de formare au participat aproape o sută de educatoare.

Participantele au făcut schimb de opinii, percepții despre guvernanța democratică și au reflectat asupra propriilor experiențe din copilărie în care opiniile lor au fost/nu au fost auzite de către adulți, precum și asupra propriilor experiențe în calitate de persoane adulte în care au luat în considerare opinia copilului pe parcursul activității lor profesionale.

Facilitatoarea le-a ghidat în procesul de descriere a atitudinilor și comportamentelor ce încurajează și, pe de altă parte, inhibă libertatea de exprimare a copilului.

La final, educatoarele au împărtășit ce au învățat în urma celor două zile de discuții și reflecții și ce vor aplica în procesul educațional: „Am devenit mai deschisă de a vedea aspectele pozitive ale diverselor situații, pentru starea mea de bine”, „Voi fi mai atentă la emoțiile copiilor”, „Orice opinie merită a fi auzită”, „Starea de bine a copiilor depinde de starea de bine a adulților”, „M-am simțit liberă în comunicare, mi-am exprimat liber opiniile în timpul atelierului”, „Voi fi mai atentă la nevoile copiilor”, „Voi evita etichetele în comunicarea cu copiii”.

„Noi, maturii, avem obligația să manifestăm comportamente încurajatoare, astfel încât copiii de azi, adulții de mâine, să-și amintească doar comportamentele noastre de încurajare a opiniilor lor, așa cum îmi amintesc eu de educatoarea mea dragă, care mereu manifesta blândețe. Mi-aș dori ca și de mine să-și amintească cu blândețe”, a împărtășit Lucia Costin, participantă.

„Deci, să auzim mai des copiii, să le creăm posibilitatea să-și exprime opiniile despre orice prezintă interes pentru ei. Vă mulțumesc mult pentru experiența de a participa la aceste sesiuni de formare”, a concluzionat Veronica Chihai, o altă participantă.

Diana Postu-Blăjinu a încurajat grupul să continue reflecțiile în baza celor discutate pe parcursul sesiunilor și le-a mulțumit pentru participare.

„Mă bucur că v-ați implicat în discuții și reflecții. Scopul acestor două zile de formare a fost o introducere în conceptul de guvernanță democratică și să vă încurajez să faceți schimb de bune practici despre cum fiecare dintre voi reușește să ancoreze conceptul de guvernanță democratică în procesul de interacțiune cu copiii și părinții/îngrijitorii acestora”, a menționat facilitatoarea.

Următoarele sesiuni din cadrul programului se vor desfășura în perioada 3-17 mai 2022.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page