CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Rovena Dvorschi: „Activitatea de formatoare înseamnă muncă, responsabilitate, explorare”

Pentru Rovena Dvorschi, directoare adjunctă pentru educație și profesoară de matematică la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești, proiectul „Clubul Taților” este o sursă de împlinire profesională. Cei 23 de ani de experiență în pedagogie, curiozitatea, responsabilitatea socială, abilitățile de comunicare au motivat-o să devină formatoare de Cluburi ale actualilor și viitorilor tați din comunitate și, astfel, să contribuie la dezvoltarea competențelor parentale ale acestora.

Din decembrie 2020, Rovena Dvorschi facilitează două Cluburi, pe care le frecventează în medie opt băieți și cinci bărbați. Cluburile sunt concepute drept spații sigure în care participanții discută despre rolul bărbaților în societate; stereotipuri; bune practici de îngrijire și educare a copiilor; valori în familie; impactul pedepselor și al recompenselor; cultivarea prieteniei; nevoile copiilor și moduri de satisfacere a acestora; bunăstare în familie; planificarea familiei ș.a.

„Activitatea de formatoare înseamnă muncă, responsabilitate, explorare”, așa descrie Rovena acest proces.

Ca metode de învățare în cadrul activităților Cluburilor, formatoarea explorează observația (urmărirea sistematică a discuțiilor a concluziilor în urma activității sesiunilor din cadrul „Clubul taților”); parcurgerea mai multor etape în timpul discuției unui subiect ales; cercetarea și descoperirea de noi idei, noi experiențe; analiza, sintetizarea, explicația.

În procesul de creare a unui unui mediu sănătos de învățare pentru participanți, formatoarea ține cont de următoarele aspecte: timp, reguli stabilite cu membrii grupului, realizarea așteptărilor, planificarea ședințelor, evaluare, colectarea feedbackului la final de sesiune.

„Mai mulți tați încep să conștientizeze rolul lor important în procesul de îngrijire a copiilor”

Formatoarea generează coeziunea de grup încurajând participanții să manifeste respect pentru diversitatea culturală, pentru diversitatea opiniilor și a experiențelor împărtășite și intervenind, atunci când apar anumite dificultăți de înțelegere, cu explicații și reamintirea regulilor de grup.

„În grupul băieților am observat curiozitatea de a explora noi subiecte, iar în grupul taților am observat sinceritatea de a aborda subiecte sensibile. Mai mulți tați încep să conștientizeze rolul lor important în procesul de îngrijire a copiilor”, a menționat formatoarea.

Rovena Dvorschi ne-a mai spus că mesajul „Se poate și altfel, fără stereotipuri” de pe peretele Liceului „Mihai Eminescu” continuă să capteze atenția atât a copiilor, cât și a adulților, provocându-i la întrebări și reflecții asupra obiceiurilor și convingerilor nesănătoase.

Îmbucurătoare este și atitudinea colegilor, colegelor din comunitatea școlară, care susțin activitatea Rovenei în acest proiect, pe care ei și ele o consideră oportună pentru a promova și imaginea instituției și pentru a realiza un parteneriat durabil între școală și părinți.

„Deci, susțin implicarea mai mulți colegi în promovarea practicilor de diminuare a stereotipurilor de gen printre elevi, părinți și cadre didactice”, a concluzionat Rovena Dvorschi.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă și pentru noua echipă de formatori și formatoare. Din noul grup fac parte 8 cadre didactice care activează în Chișinău, în raioanele Strășeni, Glodeni și Dondușeni.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page