CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ce înseamnă educație parentală pozitivă

Educația parentală pozitivă este acea formă de educație care pune accent în primul rând pe nevoile copilului. Ei ajung să se comporte într-un anumit fel din diverse motive, de asta, este important să vedem ce stă în spatele unui anumit comportament.

„Mulți părinți, în momentul în care-și educă copiii se gândesc la confortul lor, cum ar vrea ei să fie copilul și în mică măsură se gândesc că vor un copil sănătos, care să fie fericit, să poată face alegeri, să fie pe cont propriu, să-i fie lui bine”, explică psihologul Diana Stănculeanu.

Educația pozitivă este despre copil și nevoile lui, nu ale părintelui. „În momentul în care decid să educ copilul pentru el nu pentru mine, aleg acele instrumente care să-i facă bine copilului și să răspundă nevoilor copilului, nu nevoilor mele. Asta ar însemna să fiu alături de el, să suport, să fiu calm, tolerant, să-i fiu alături mai ales când este în dificultate sau a greșit, pentru că atunci are cea mai mare nevoie de mine și exact atunci trebuie să-i fiu alături. Asta nu înseamnă că-l răsfăț, că-l alint, ci înseamnă că-l ajut să învețe acele lucruri care data viitoare îl vor ține mai departe de acea greșeală, de acea dificultate”, adaugă specialista. 

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page