CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Un mediu de încredere pentru actualii și viitorii tați din raioanele Strășeni și Fălești – o misiune asumată a formatorilor care facilitează Cluburile Taților din cele două regiuni

Peste 16 formatori locali și naționali implicați în programele Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) facilitează activități de susținere a actualilor și viitorilor tați din raioanele Strășeni și Fălești să partajeze în mod egal cu fetele și femeile responsabilitățile casnice și să-și actualizeze viziunile legate de îngrijirea și educarea copiilor.

Aceste activități se desfășoară în cadrul a 9 Cluburi ale Taților, un proiect pilot lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen (UN Women Moldova), finanțat de Uniunea Europeană și realizat de cele două agenții cu suportul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Read more...

Pentru prima dată, un grup de adolescenți a prezentat un studiu participativ despre cum are loc educația sexuală în școlile din Republica Moldova și ce trebuie să facă autoritățile pentru a o îmbunătăți

Elevii, părinții și profesorii văd școala ca un suport în educația sexuală a copiilor și au nevoie de (in)formare temeinică și continuă în domeniu, arată datele primului studiu participativ despre cum are loc educația sexuală în școlile din Republica Moldova.

Documentul a fost elaborat de un grup de adolescenți de la Platforma Copiilor – ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), susținută de OAK Foundation, Workshop for Civic Initiatives Foundation, Suedia și Save the Children, și a fost prezentat astăzi, în cadrul mesei rotunde online live „Educația sexuală – cum o face școala și ce poate fi diferit?”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai Oficiului Avocatului Poporului (OAP), elevi, manageri ai instituțiilor de învățământ preuniversitar și profesional tehnic, profesori ce predau disciplinele biologie, educație pentru societate, dezvoltare personală sau alte discipline ce abordează elemente de educație sexuală, profesori care predau religia, reprezentanți ai centrelor prietenoase tinerilor, ai societății civile, psihologi, psihoterapeuți, experți în drepturile copilului/omului.

Read more...

Când regulile nescrise devin o problemă. Consiliul Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic lansează o campanie online pe acest subiect

Aproape 70% dintre elevii din școli profesionale, colegii, centre de excelență se simt confuzi din cauza regulilor nescrise din instituție, arată datele unui studiu inițiat de Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic (CNE ÎPT).

Documentul a fost prezentat în cadrul unui eveniment online la care au participat peste 170 de elevi, cadre didactice, directori adjuncți, psihologi din ÎPT, reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), ai societății civile.

În procesul de elaborare a studiului, CNE ÎPT a fost ghidat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, susținut de MECC, Fundația Liechtenstein Development Service, Asociația „Educație pentru Dezvoltare” și, suportul OAK Foundation și al Workshop for Civic Initiatives Foundation, va lansa o campanie online de sensibilizare privind regulile nescrise din școli.

Read more...

Ce am învățat de la tata și transmit mai departe copiilor mei? Reflecțiile a 3 tați participanți la Clubul Taților din Fălești

Dumitru, Nicolae și Sergiu sunt membri ai Clubului Taților din Fălești. În fiecare lună, ei împărtășesc același spațiu de comunicare despre paternitate responsabilă și partajarea în mod egal cu partenerelor lor de viață a responsabilităților casnice. Aici, la Club, ei fac schimb de experiență și bune practici de parenting, pe care le aplică în familiile lor. Mai pe scurt, se inspiră unii de la alții pentru a asigura copiilor lor un mediu sănătos.
În cadrul unei sesiuni online, Dumitru, Nicolae și Sergiu au împărtășit cu noi câteva amintiri despre tații lor, ne-au spus ce au învățat de la ei și transmit mai departe copiilor lor și ce înseamnă în viziunea lor un tată responsabil.

Dumitru Grușca, profesor de limba engleză, tatăl a doi copii – o fată și un băiat:

„Când mi s-a născut primul copil, tata mi-a arătat cum să-mi țin copilul în brațe, să-l îmbrac, să-l plimb. De la tata am învățat să mă implic fizic și emoțional în educarea copiilor mei, să comunic cu ei.

Read more...

Circa 1300 de elevi și-au monitorizat drepturile în acest an de studii, 408 dintre ei și-au făcut vocea auzită la Turnamentul republican în domeniul drepturilor omului/copilului

Aproape 1300 de elevi din 23 de regiuni ale țării au monitorizat, în acest an de studii, cum li se respectă drepturile în școală/comunitate, iar 408 dintre ei au prezentat rezultatele acestui proces la cea de-a opta ediție a Turnamentului republican în domeniul drepturilor omului/copilului, desfășurată în perioada 5-14 mai curent.

Activitatea este parte a unui program complex de abilitare a elevilor în procesul de monitorizare a drepturilor omului/copilului, implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Amnesty International Moldova și susținut de Save the Children International, Suedia.

Turnamentul a cuprins 13 sesiuni online, la care au participat elevi ai claselor gimnaziale și liceale din raioanele Anenii Noi, Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Criuleni, Chișinău, Drochia, Dondușeni, Dubăsari, Florești, Glodeni, Hîncești, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ștefan Vodă.

Read more...

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page