CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Ce trebuie să facă Guvernul pentru a proteja fiecare copil? Să-i întrebăm pe copii

TERMEN EXTINS: 27 septembrie 2020. Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe un document de care se va conduce în următorii ani pentru a proteja drepturile copiilor. Documentul este în proces de elaborare, iar copiii pot să-l influențeze.

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) susține Guvernul să dezvolte acest document. În acest context, invităm fetele și băieții, cu vârsta între 12 și 16 ani, să devină parte a unui grup care va cerceta opinia semenilor despre ce trebuie să facă autoritățile în următorii ani pentru ca drepturile tuturor copiilor să fie protejate.

Read more...

Beatricia Petrașcu: „Protestez pentru că îmi apăr drepturile și vreau schimbări în societate”

Articolul 15 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului spune că fiecare copil are dreptul să se implice în diferite activități, grupuri, să organizeze și să participe la întruniri pașnice. Acest drept este prevăzut și în art. 21 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice (PIDCP).

Cum se aplică în practică dreptul la întruniri pașnice în țara noastră, am aflat de la Beatricia Petrașcu, o tânără activistă și corespondentă la portalul Diez.md.

Beatricia a acceptat invitația Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)de a împărtăși cum s-a simțit ea atunci când a participat la grevele mișcării pentru climă Fridays For Future (FFF) și la Marșul Solidarității pentru drepturile femeilor.

Read more...

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru pachete cu produse alimentare și igienice

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999, cu misiunea de a contribui la crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului. Pentru mai multe informații, accesați drepturilecopilului.md.

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru produse alimentare și igienice, ambalarea acestora în cutii și transportarea către puncte de depozitare din orașele Călărași și Anenii Noi. Achiziția are loc în cadrul unui proiect finanțat de către Fundația Kids First din Statele Unite ale Americii. Vor fi procurate produse în valoare de aproximativ 90 000 MDL. Produsele procurate vor fi distribuite familiilor cu copii afectate de criza pandemică. Familiile beneficiare vor fi selectate împreună cu reprezentanții autorităților publice partenere.

Read more...

Masa rotundă: Cum este tratat copilul în mass-media? Oportunitate de formare pentru jurnaliști și jurnaliste

Subiectele cu/despre copii din mass-media atrag atenția publicului pentru că sensibilizează, dar, de asemenea, ar putea cauza anumite probleme jurnaliștilor. Cum să atragem atenția asupra unui caz de violență, de exemplu, fără să afectăm demnitatea și dreptul la viața privată a copilului? Cum să intervievăm un copil fără ca acesta să se simtă intimidat? Avem sau nu nevoie de acordul părinților pentru a vorbi cu copiii?

Dacă ești jurnalist(ă) și scrii/relatezi despre și/sau pentru copii și vrei să deții cele mai sigure surse de informare, să faci materiale exclusive, interesante și bine documentate, să-ți îmbunătățești stilul de a abordare a cazurilor despre copii, să înțelegi mai bine drepturile copilului și să te formezi în acest domeniu, vino la masa rotundă „Cum este tratat copilul în mass-media?” și împărtășește împreună cu alți colegi experiențele/dilemele pe care le ai legate de materialele despre copii!

Read more...

Participarea benevolă a copilului, subiect de reflecție pentru fiecare adult

Participarea benevolă a copilului este o cerință esențială pentru a asigura un proces continuu, conștient și asumat. Aplicarea acestui standard necesită din partea adultului luarea în considerare a capacităților în evoluție ale copilului, a experienței de participare, precum și a rolurilor sociale pe care le are copilul în familie, la școală și în alte contexte de viață. Despre acest subiect am reflectat cu reprezentanții și reprezentantele organizațiilor membre ale Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), la cea de-a treia sesiune online a programului de formare privind participarea copilului în procesul decizional.

Evenimentul este organizat lunar de APSCF în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului (OAP), Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu suportul Suediei prin intermediul Fundației „Save the Children”. Scopul atelierelor este de a înțelege mai bine standardele de participare adevărată și etică a copilului și, totodată, de a consolida o societate ce monitorizează, apără și promovează drepturile copilului.

Read more...

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page