CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Elena Mardari: „Încurajez actualii și viitorii tați să-și împărtășească experiențele în mod liber”

Muncă, obstacole, perseverență. În trei cuvinte, așa descrie Elena Mardari, profesoară, psihologă la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești, experiența de a contribui la dezvoltarea proiectului „Clubul Taților” în comunitatea sa.

După un an de participare la sesiuni de formare a competențelor de diminuare a stereotipurilor în bază de gen, Elena Mardari continuă să faciliteze un club pentru tați și un club pentru viitori tați, la activitățile cluburilor participând în total opt băieți și cinci bărbați.

„Sunt plăcut impresionată de activitățile propuse în acest proiect, iar dificultățile pe care le întâmpin în proces mă ajută să învăț și să mă dezvolt”, ne-a mărturisit Elena.

În fiecare lună, formatoarea creează pentru cei 13 actuali și viitori tați un spațiu de comunicare pe diverse teme: stereotipuri, rolul bărbaților în societate, metode de implicare în îngrijirea copiilor, valori în familie, prietenia, nevoile copiilor (siguranța, acceptarea, conectarea emoțională etc.), bunăstare în familie, planificarea familiei etc. Subiectele decurg din experiențele pe care participanții le împărtășesc.

„Am observat că, spre deosebire de tați, băieții manifesă un interes deosebit de a participa la activitățile Clubului. Atât băieții, cât și tații preferă activitățile interactive, în care membrii grupului își pot pune în aplicare cunoștințele, cum a fost, de exemplu, participarea lor la atelierul de coacere a pâinii: «Tata pâine albă coace», la atelierul de pictură «Colorez amintiri cu tata», ambele evenimente fiind organizate de UNFPA Moldova.

Elena ne-a împărtășit și câteva dintre schimbările pe care le-a observat după un an de activități desfășurate în cadrul celor două cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care ea le facilitează.

De exemplu, băieții au devenit mai deschiși să comunice cu părinții lor, abordează mai des subiecte legate de importanța tatălui în îngrijirea copiilor, egalitatea de gen.

Pe fiecare participant, Elena îl ascultă cu empatie, calm și respect și continuă să lucreze la propriile competențe de ascultare, acceptare și ghidare a actualilor și viitorilor tați.

„În procesul de creare a unui cadru sănătos de învățare pentru participanți, țin cont de timp, spațiu, pauze cu gustări, reguli de grup, așteptările membrilor.

Coeziunea în grup este foarte importantă. De aceea, încurajez participanții să-și expună experiențele în mod liber, fără să le critice sau fără să interpreteze în bază de prejudecăți. În cazul unor experiențe neplăcute, pun în discuție situații asemănătoare fără a face referire la acele experiențe, las spațiu pentru reflecții. În cazul unor experiențe pozitive, îmi exprim recunoștința și respectul pentru curajul de a o împărtăși în grup”, a adăugat formatoarea.

Totodată, Elena ne-a împărtășit cu mândrie despre impactul picturii murale de la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești asupra comunității. Circa 70 de metri pătrați din zidul liceului transmit mesajul „Se poate și altfel. Fără stereotipuri!”. Persoanele devin curioase atunci când observă pictura murală, pun întrebări, inițiază discuții despre cum apar stereotipurile și cum pot fi prevenite și eliminate, ne-a comunicat Elena. Iar colegii, colegele, apropo, admiră implicarea ei în cadrul cluburilor și o susțin emoțional.

„Consider că în acest proiect ar fi bine să se implice și persoane noi din comunitatea școlară, dornice să elimine și să prevină stereotipurile în bază de gen atât printre adulți, cât și printre copii”, a concluzionat formatoarea.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte al proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page