CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Managerii școlari din raionul Dubăsari dezvoltă o procedură prin care școlile vor asigura copiilor dreptul de a participa la luarea deciziilor în instituție

15 decembrie 2021 – Directorii și directorii adjuncți din raionul Dubăsari elaborează un document prin care se vor asigura că toți copiii își pot exercita, în mod liber și într-un mediu protectiv, dreptul de a participa la luarea deciziilor în instituția de învățământ: Procedura de participare a elevilor/elevelor la procesul de luare a deciziilor în instituția de învățământ. Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), în parteneriat cu Direcția învățământ general Dubăsari, cu suportul financiar al organizației Save The Children din Kosovo și al Suediei, ghidează managerii școlari în acest proces pentru a se asigura că profesioniștii/istele din domeniul educației au o înțelegere critică a Standardelor de participare a copilului și le aplică în conformitate cu principiile Convenției privind Drepturile Copilului.

Cum personalul școlii se asigură că ia în considerare opinia copiilor atunci când ia decizii pentru ei? Este întrebarea în baza căreia peste 30 de manageri școlar din raionul Dubăsari au început să dezvolte Procedura și au format un grup de lucru în acest scop. Membrii și membrele grupului de lucru s-au întrunit în mai multe ședințe de reflecție, formare și consultare, iar la cel mai recent atelier online au prezentat versiunea preliminară a documentului.

Documentul include aspecte precum: cadrul normativ de reglementare a procesului de participare a elevilor în procesul decizional; angajamentul instituției pentru consultarea opiniei copilului; cerințe și principii de bază de consultare a opiniei elevilor/elevelor, consultarea opiniei elevilor referitor la mediul educațional, procesul de predare – învățare – evaluare și activitățile extrașcolare etc.

„Mulțumim Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului că ne ghidează în acest proces și ne ajută să înțelegem mai bine cum să aplicăm Standardele de participare a copilului în procesul decizional în instituția de învățământ și astfel să aplicăm Standardele școlii prietenoase copilului”, a menționat Svetlana Isaicul, șefa Centrului Metodic din cadrul Direcției învățământ general Dubăsari.

„Procedura de implicare a elevilor în procesul decizional este un document complex, dezvoltat la inițiativa unui grup de profesioniști care au pregătire în domeniul educației, precum și obligații față de copii de a crea mecanisme care să le asigure dreptul de participare și de exprimare a opiniei. Pentru prima oară, cadrele manageriale vin cu o astfel de inițiativă. CIDDC a răspuns nevoii lor de a reflecta asupra acestei proceduri și, la invitația lor, a desfășurat atelierele de formare”, a menționat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

Activitățile de formare a cadrelor didactice se desfășoară concomitent cu activitățile de informare și formare a elevilor din același raion. Ulterior, documentul va fi îmbunătățit ca rezultat al unui proces de consultare a copiilor, care, prin opiniile lor, vor contribui cu sugestii și recomandări.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și, prin intermediul programelor sale, susține diverse mecanisme de participare a copilului în procesul decizional, printre care Platforma Copiilor, Consiliile elevilor din învățământul general, Consiliile Elevilor din învățământul profesional tehnic, Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic. Și oferă suport profesioniștilor, organizațiilor neguvernamentale pentru a-și dezvolta/consolida propriile capacități de a promova participarea copiilor în procesul decizional și pentru a se asigura că participarea copilului este, conform celor 9 Standarde, transparentă și informativă; benevolă; respectuoasă; relevantă; prietenoasă copilului; incluzivă; susținută prin instruire; sensibilă la riscuri; responsabilă.

În 2021, CIDDC a observat un interes sporit din partea profesioniștilor în educație pentru subiectul participării copilului în luarea deciziilor în școală.

Peste 100 de directori de școală, directori adjuncți, psihologi școlari, cadre didactice, angajați din protecia copilului, de la Direcția municipală pentru drepturile copilului Chișinău, angajați ai centrelor de plasament temporar pentru copii sau alte servicii pentu copii s-au înscris, la începutul anului 2021, la programul „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”.

Programul a fost lansat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și de Oficiul Avocatului Poporului în Republica Moldova (OAP), este susținut de Save The Children Kosovo și facilitat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, membru al APSCF.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Address: 15, E. Coca street, Chisinau, Republic of Moldova, MD-2008

Phone./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page