CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Program de formare: Participarea Copilului în Procesul Decizional - 2021

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului/ Oficiul Avocatului Poporului în Republica Moldova (OAP) și Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță continuarea, în anul 2021, a Programului de dezvoltare a capacităților adulților referitor la participarea copilului în procesul decizional.

Scopul programului este crearea unui spațiu adulților care lucrează cu și pentru copii pentru a învăța, a împărtăși și a se inspira împreună, identificând procese și metode realiste și legale, prin care se asigură că iau în considerare opinia copilului.

Obiectivele programului de formare sunt:

i). Înțelegerea dreptului şi principiului de a fi auzit al copilului;

ii). Dezvoltarea capacităților specialiștilor de a crea condiţii/ instrumente pentru ca vocea copilului să fie auzită în procesele care îl afectează;

iii). Împărtășirea bunelor practici și a provocărilor în aplicarea standardelor de participare a copilului în diferite contexte și la niveluri diferite.

Conținutul orientativ al programului de formare 2021:

  • Convenția cu privire la Drepturile Copilului: principii de bază, cluster de drepturi referitor la participare, măsuri generale de implementare a CDC;
  • Comentariul General nr. 12 (2009) al Comitetului pentru Drepturile Copilului referitor la standardele de participare adevărată și etică a copilului;
  • Cadrul normativ național de participare a copilului în procesul decizional;
  • Concepte și abordări în participarea copilului în procesul decizional și în viața de zi cu zi, bazate pe respectarea drepturilor omului/ copilului;
  • Elaborarea, actualizarea, consultarea procedurilor și instrumentelor privind modalitățile de aplicare a standardelor de participare a copilului contextualizate pentru/la specificul sistemului de educație, protecție, sănătate etc;
  • Monitorizarea și evaluarea participării copilului în procesul decizional și în viața de zi cu zi a organizaței: obiective, principii, indicatori, proces, metode și instrumente.

Participanți ai programului:

  • Angajați/specialiști, voluntari din ONG-uri locale și naționale;
  • Specialiștii Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului;
  • Specialiștii Secretariatului CNPDC;
  • Specialiști/ angajați ai instituțiilor publice centrale și locale.

Programul se va realiza lunar, în format online, câte 4 ore pentru fiecare atelier. Primul atelier din anul 2021 este planificat pentru ultima săptămână a lunii ianuarie.

Persoanele interesate să participe la program vor expedia, până în data de 18 ianuarie 2021, un e-mail prin care exprimă interesul la una din adresele de mai jos:

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF):
- Irina Popușoi, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Oficiul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului în Republica Moldova:
- Cătălin Moroi, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC):
- Iosif Moldovanu, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Last modified onVineri, 08 Ianuarie 2021 16:30
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page