CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Apel pentru mobilizarea autorităților în abordarea prioritară a exploatării și abuzului sexual a copiilor în mediul online

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a declarat data de 18 noiembrie Ziua europeană de protecţie a copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual, invitând instanţele naţionale, parlamentarii, organizaţiile neguvernamentale, actorii din domeniul protecţiei drepturilor copilului să lanseze iniţiative privind consemnarea acestui eveniment.

Problema protecţiei copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual în spaţiul on-line este deosebit de actuală şi pentru Republica Moldova. Potrivit unui studiu naţional realizat de Centrul International „La Strada”, 13,3% dintre copii intervievaţi au fost expuşi vizionării imaginilor pornografice, alte 12% sunt hărţuiţi on-line şi nu cunosc cum să reacţioneze, iar 11% (printre care 29% copii cu vârsta de 12 ani) s-au confruntat cu propuneri indecente de la persoane pe care le-au cunoscut prin Internet . Un alt studiu naţional, realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, arată că 53% din populaţia ţării consideră că există grupuri de copii şi tineri în Moldova cu risc mare de a se angaja în activităţi sexuale, în schimbul unei plăţi sau alte beneficii.

Cu acest prilej, mai multe organizaţii care fac parte din reţeaua ONG-lor naţionale afiliate la ECPAT – Centrul Internațional „La Strada”, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, AO CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului – lansează un Apel, prin care solicită autorităţilor guvernamentale, societăţii civile, mass media să abordeze în mod prioritar acest subiect pe agenda guvernamentală. Deși politicile de protecție a copilului se regăsesc în majoritatea strategiilor și documentelor de politici publice ce vizează domeniul protecției sociale, subiectul prevenirii abuzului și exploatării sexuale a copiilor, în special în mediul on-line este abordat sporadic şi poartă un caracter haotic. Inacțiunea din partea autorităților înseamnă abandonarea copiilor în fața riscului exploatării şi abuzului sexual on-line.
(A se vedea apelul integral, PDF)

P.S. Telefoane și persoane de contact
Centrul Internațional ”La Strada” - 0 693 49417, Nicolae Misail, ofițer de presă
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii 0 694 41661, Adelina Sochircă, coordonator comunicare și relații publice
AO CCF Moldova -- Copil, Comunitate, Familie 0 693 62920, Lorina Ghitu, manager program
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului - 022716598; 069213529, Cezar Gavriliuc

Last modified onJoi, 03 Decembrie 2015 13:07
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page