CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Declarație de Presă. Copiii au dreptul de a protesta pașnic, atât în timpul, cât și în afara orelor

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) își exprimă îngrijorarea în legătură cu amenințările și presiunile asupra elevilor care participă la Grevele Mondiale pentru Climă.

CIDDC susține participarea elevilor la grevele pentru climă și se angajează să ofere suport copiilor și adulților interesați să ia parte la acțiuni de pledoarie pentru climă. Facem acest lucru deoarece:

Copiii din Republica Moldova au început să pună în discuție problemele de mediu de mai mult timp

Printre acestea sunt calitatea apei și a aerului, managementul ineficient al deșeurilor ș.a. Mișcarea Fridays for Future Moldova a articulat aceleași îngrijorări și a solicitat autorităților acțiuni eficiente pentru contracararea crizei de mediu. Această abordare este bazată pe drepturile omului/copilului și CIDDC o susține.

Respectăm drepturile copilului la participare, inclusiv prin a protesta

Mulți dintre participanții protestelor susțin că le este dificil să își exercite acest drept pentru că atât profesorii, cât și părinții, în mare parte, nu le permit să lipsească de la ore cu acest scop sau să mobilizeze semenii și adulții să participe la proteste.

În mod cert, copiii au dreptul la educație, dar acesta nu este unicul lor drept. Copiii au și dreptul de a se asocia pașnic pentru a cere soluționarea problemelor cu care se confruntă. Considerăm că implicarea copiilor în astfel de acțiuni pașnice contribuie direct la formarea cetățeanului activ, responsabil și angajat civic. Școala, în cooperare cu familia și societatea civilă, trebuie să țină cont de procesele reale din societate ca să le formeze elevilor competențele necesare pentru a acționa într-un mod transparent, benevol, incluziv, în condiții de securitate și respect. În astfel de situații de criză, nu în unele create artificial, putem observa în ce măsură toți cetățenii, inclusiv copiii, manifestă angajament civic și responsabil.

Apărătorii drepturilor omului nu au vârstă

Oricare ar fi vârsta persoanelor, fiecare dintre ele are dreptul de a se asocia pașnic pentru a cere soluționarea problemelor cu care se confruntă. Interzicându-le copiilor să participe la protestele pentru climă, le interzicem să-și expună opinia doar pentru că încă nu au împlinit vârsta de 18 ani, ceea ce înseamnă că-i discriminăm. Dreptul la exprimare liberă nu trebuie condiționat de o anumită vârstă. Fiecare om îl are din momentul în care se naște.

O planetă protejată înseamnă un viitor mai bun pentru noile generații

A avea grijă de mediul înconjurător este un act firesc uman, care exprimă respectul față de viață. Or, Pământul este un organism viu și merită a fi protejat pentru generațiile viitoare.

CIDDC susține copiii ce participă la protestele pentru climă atât din considerentele enunțate anterior, cât și pentru că se alătură revendicărilor protestatarilor. Credem ferm că niciunul dintre drepturile discutate până acum nu poate fi trăit, dacă nu avem un loc unde am putea trăi. Ca și copiii, CIDDC identifică dreptul la un mediu înconjurător sănătos ca fiind unul esențial pentru a ne bucura de celelalte drepturi. Este un drept pe care copiii sunt nevoiți să-l revendice cu întâietate și noi suntem alături de ei.

Last modified onVineri, 29 Noiembrie 2019 22:02
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page