CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Cluburile taților, o resursă utilă pentru modernizarea curriculumului școlar în Republica Moldova

Experiențele bărbaților și băieților care participă la Cluburile taților și cele ale viitorilor tați pot deveni o resursă utilă pentru dezvoltarea unei discipline opționale în licee și instituții de educație nonformală.

La această concluzie au ajuns participanții și participantele mesei rotunde „Cluburile taților în Strășeni și Fălești: oportunități și provocări”, organizate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women Moldova).

Reprezentanți/reprezentante ai/ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), școlilor, centrelor de creație și de tineret, precum și ai/ale organizațiilor neguvernamentale au reflectat asupra primelor experiențe acumulate la ședințele Cluburilor taților și ale viitorilor tați, au analizat cadrul normativ și metodologic de organizare Cluburilor și au identificat oportunitățile și provocările întâlnite de instituțiile care găzduiesc Cluburile, dar și de mentori în procesul de organizare a activităților.

„Prin intermediul Cluburilor taților și ale viitorilor tați, aveți oportunitatea să contribuiți la elaborarea unui suport de curs pentru ore opționale de Educație parentală în școli, atât pentru adolescenții de la treapta liceală, școli profesionale, cât și pentru cei care frecventează instituțiile de educație nonformală, inclusiv centrele de tineret. Împreună putem dezvolta domeniul educației parentale, un obiectiv specific inclus în Strategia națională de dezvoltare a educației «Moldova 2030»”, a menționat Maria Vrânceanu, consultantă principală la Direcția învățământ general a MECC.

„Este important să fim deschiși să ne schimbăm noi înșine pentru a diminua stereotipurile, să punem accent pe comunicarea asertivă, pe cunoașterea și respectul de sine. Cred că, în următorii doi ani, cel puțin adolescenții și bărbații care beneficiază de acest program își vor forma o altă viziune și vor aborda și în alte cercuri subiectele discutate în cadrul cluburilor”, a menționat Mariana Osadța, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești.

„Este un proces nou, util și interesant pentru toți cei implicați – tați, liceeni, specialiști, formatori, și noi suntem deschiși să cooperăm. Mă bucur foarte mult că raionul Strășeni participă la un asemenea proiect ce contribuie la diminuarea stereotipurilor în bază de gen și încurajează bărbații să se implice în educarea copiilor”, a adăugat Valentina Moraru, specialistă coordonatoare la Direcția Învățământ Strășeni.

„În cadrul Programului regional, Cluburi ale taților sunt deschise și în Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Belarus. În Moldova am reușit să evaluăm nevoile actualilor și viitorilor tați, am consolidat o echipă de facilitatori și mentori din cele două raioane și am participat la elaborarea unui cadru normativ și altor instrumente de lucru, astfel încât acest proiect să fie unul durabil. Pe viitor ne propunem alte acțiuni prin care să combatem stereotipurile și violența în bază de gen”, a completat Violeta Terguță, coordonatoare de program din partea UNFPA Moldova.

„Cluburile taților reprezintă un proces inovator de învățare continuă pentru diminuarea stereotipurilor în bază de gen. Unul dintre obiectivele noastre este să documentăm fiecare experiență, așa încât, la final, să rezulte resurse pentru a inspira și alți profesioniști.

Persoanele implicate în proiect, psihologi, cadre didactice, lucrători de tineret, mentori, sunt atât de dedicate muncii de a se schimba din interior și de a se conecta cu nevoile, emoțiile proprii. Cu această convingere mergem către tați, așa îi putem încuraja să se conecteze cu ei înșiși și apoi cu copiii lor”, a concluzionat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

În cadrul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, CIDDC facilitează sesiuni online de informare, formare și mentorat pentru profesioniștii care susțin bărbații în partajarea responsabilităților casnice și parentale în mod egal cu femeile, sesiuni de informare și suport pentru actualii și viitorii tați.

Reamintim că opt cluburi pilot de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie au fost create în raioanele Strășeni și Fălești în 2020, ca parte a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA cu suportul CIDDC.

Cluburile taților înseamnă un spațiu dedicat actualilor și viitorilor tați, unde aceștia primesc sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea copiilor, dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Last modified onLuni, 22 Februarie 2021 17:19
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page