CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Aproape 300 de cadre didactice din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă învață, în cadrul unui nou program de formare, să aplice drepturile copilului/omului în activitatea lor profesională

Educatori, învățători, profesori din ciclul gimnazial și liceal, directori de școală, personalul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLDSÎ), diriginții ciclului primar, gimnazial și liceal din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă participă la un program de formare prin care contribuie la dezvoltarea educației din perspectiva drepturilor copilului/omului.

Programul este parte a proiectului „INSPIRE: Școli inovatoare, nondiscriminatorii, sigure, participative, incluzive, respectuoase și eficiente”, elaborat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), implementat în parteneriat cu Direcția Educație Anenii Noi (DEAN) și Direcția Generală Educație Ștefan Vodă (DGEȘV), cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău, cu suportul financiar al organizației suedeze „ERIKS Development Partner”, în perioada iulie – decembrie 2021.

Formările au început în luna septembrie curent și, până la finele acestui an, profesioniștii din domeniul educației vor avea parte de mai multe ateliere tematice.

Cum abordăm procesele din școală construind relații sănătoase între toți actorii școlii: adulți, copii, părinți? Cum comunicăm nonviolent prin prisma creării celor patru tipuri de relații din școală: relația profesorului cu el însuși, relația dintre profesor și elev, relațiile dintre elevi, relațiile dintre elev și propriul proces de învățare (aplicând abordarea psihologului și autorului Marshall B. Rosenberg)? Cum consolidăm guvernanța democratică în școală conform principiilor prevăzute în Carta Consiliului Europei privind Educația pentru Cetățenie Democratică și pentru Drepturile Omului și cum sporim nivelul de participare a adulților și copiilor în guvernanță?

Acestea sunt câteva dintre temele pe care participanții le vor aborda în perioada sesiunilor de formare.

Totodată, în cadrul proiectului INSPIRE, CIDDC va desfășura ateliere ce vor ajuta managerii de școală, grădiniță, din OLDSÎ să învețe cum să gestioneze grupurile din instituție cu respect, cu accent pe nevoile lor, să facă un leadership colectiv unde fiecare persoană participă, contribuie și are un rol important.

Sesiunile de formare sunt facilitate de către experți și experte din Republica Moldova și România, printre care Viorica Adăscăliță, conferențiară universitară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”; Sergiu Toma, psiholog; Doru Curteanu, expert în constelații sistemice; Oana Tănase, expertă în leadership sistemic ș.a.

„Continuarea proiectului INSPIRE este rezultatul deschiderii pe care o manifestă atât partenerii noștri locali din raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă, cât și finanțatorii noștri din Suedia, care ne-au susținut mereu în promovarea drepturilor copilului, în special a drepturilor copilului la educație, sănătate și protecție.

În parteneriat cu toți cei implicați în proiect și, în special, în urma consultării opiniilor personalului școliilor, ale părinților și elevilor/elevelor, CIDDC a elaborat trei componente esențiale:
A. Construirea relațiilor bazate pe respect și cooperare;
B. Guvernarea democratică a școlii;
C. Documentare, comunicare și pledoarie.

Prin acest proiect, ne propunem să ajutăm școlile să creeze un mediu de siguranță și încredere, în care adulții se dezvoltă profesional și personal, construiesc relații bazate pe respect, grijă reciprocă. Modul în care adulții construiesc aceste relații și în care interacționează influențează relațiile din clasă, din școală și procesul de învățare.

Intervențiile proiectului vor aduce mai multă susținere și curaj personalului școlar, părinților și elevilor/elevelor să se implice în viața de zi cu zi și în procesul decizional din clasă și școală, într-un mediu respectuos, protectiv și incluziv”, a menționat Olesea Cotiujanu, coordonatoarea programului Educație pentru drepturile omului din cadrul CIDDC.

Amintim că CIDDC este o organizație nonguvernamentală fondată în 1999, care pledează, prin programele și proiectele sale, pentru școli cu o abordare bazată pe drepturile copilului/omului. Aceasta înseamnă școli cu profesori/educatori centrați pe elev(ă), capabili de autoreflecție și, în același timp, deschiși să asculte ce spune, ce vede, ce aude copilul, să accepte și să respecte opinia copilului indiferent de mediul în care el se dezvoltă, indiferent de convingerile lui, capacități, etnie sau alte criterii.

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page