CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Dana Rusu-Ciobanu: Violența este cea mai nejustificată trădare din câte pot exista

Cele mai recente cercetări arată că în R. Moldova, 3 din 4 copiii cu vârsta cuprinsă între 2-14 ani au fost supuși unei forme violente de disciplinare.

Pentru a preveni cazurile de abuz asupra copiilor, dar și pentru a încuraja și susține părinții să aplice metode non-violente de educare a copiilor, UNICEF și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) organizează o serie de activități de informare privind practicile parentale pozitive destinate profesorilor, părinților, îngrijitorilor, dar și publicului larg.

În acest sens, au fost înregistrate și o serie de spoturi video scurte prin intermediul cărora părinți,

îngrijitori, bunici, persoane cunoscute și formatori de opinie evidențiază importanța unei comunicări non-violente cu copiii și promovează practici parentale pozitive. 

Dana Rusu-Ciobanu, actriță, jurnalistă și de circa trei ani mămică, îndeamnă părinții să fie pentru copiii lor modele și să le arate că se poate de depășit orice prin tandrețe, înțelegere și toleranță.

„Nu cunosc părinți care nu-și iubesc copiii. Nu am întâlnit așa părinți. Cu toate astea, am întâlnit mulți părinți care-ți umilesc copiii în public, îi bârfesc pe la colțuri cu vecinii, spunând că sunt neadecvați, obraznici, leneși. Nu cunosc părinți care nu-și iubesc copiii și care nu suferă atunci când copilul lor suferă. Când se lovesc, când cad din întâmplare… când întâmpină probleme la școală sau când sunt batjocoriți de alții. Cu toate astea, majoritatea părinților sunt cei care generează suferință propriilor copii. Îi lovesc, îi bat atunci când nimeni nu vede sau și mai grav, în public.

Habar nu am ce oameni vor întâlni copiii noștri în viața lor. Habar nu am în ce conjuncturi, mai plăcute ori mai puțin plăcute se vor găsi la un moment dat. Haideți noi, cei maturi, cei mai înțelepți, să le oferim, cel puțin în copilărie, toată căldura, toată dragostea. Să le oferim o lecție că se poate de depășit orice prin tandrețe, prin înțelegere, toleranță și să știm că copiii noștri vor fi fericiți. Sunt copii în care am investit în primul rând dragoste și asta înseamnă fericire. Nu uitați, violența înseamnă trădare și este cea mai nejustificată trădare din câte pot exista. Nici stresul, nici situația financiară, nici propriile noastre probleme, nu ne justifică în fața propriilor noștri copii. Să fim mai buni, să fim copii și să ne amintim că copilăria este cea mai frumoasă.”

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page