CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Maria Colac: „Este o idee bună ca proiectul «Clubul Taților» să fie extins, astfel încât mai multe persoane să lucreze asupra viziunii lor cu privire la egalitatea de gen”

După mai bine de un an de realizări, succese și nereușite în calitate de formatoare a Clubului viitorilor tați din Strășeni, Maria Colac ne-a spus că se simte deschisă și pregătită să exploreze un nou spațiu de învățare în cadrul proiectului „Clubul Taților” în 2022, valorificând cei 35 de ani de experiență proprie în calitate de profesoară, precum și responsabilitatea de directoare adjunctă pentru educație în Liceul „Ion Vatamanu” din Strășeni.

La Clubul pe care îl facilitează Maria Colac participă peste 12 adolescenți. În fiecare lună, membrii Clubului își dau întâlnire ca să discute și să reflecteze împreună despre subiecte precum asemănările dintre fete și băieți, partajarea în mod egal a responsabilităților între băieți și fete, rolul tatălui și rolul mamei în familie ș.a.

Formatoarea desfășoară activitățile Clubului inspirându-se în mod special din Ghidul pentru Școala Taților – un manual pentru specialiștii, specialistele care creează și facilitează Cluburi ale Taților/Viitorilor Tați. Ghidul îi/le ajută să comunice cu băieții și bărbații pentru a explora și pune la îndoială normele de gen restrictive și a-i încuraja să devină tați și parteneri mai implicați.

„Treptat, participanții devin conștienți că au stereotipuri de gen și își doresc să lucreze asupra propriilor atitudini și comportamente”

În calitate de formatoare, în timpul procesului de lucru Maria Colac a observat că adolescenții manifestă un interes sporit pentru subiectele abordate în cadrul Clubului și, cu fiecare întâlnire, observă o deschidere din ce în ce mai mare din partea lor față de egalitatea de gen. „Treptat, participanții devin conștienți că au stereotipuri de gen și își doresc să lucreze asupra propriilor atitudini și comportamente pentru a diminua aceste stereotipuri. Deci, ei înțeleg beneficiul de a participa la Clubul viitorilor tați”, a menționat Maria Colac.

Timpul și spațiul potrivite, atmosfera prietenoasă sunt aspecte esențiale în viziunea formatoarei, datorită cărora se obțin rezultatele scontate. Iar regulile de grup pe care ea și membrii Clubului le-au stabilit de la început și pe care fiecare persoană le respectă asigură claritate și coeziune în timpul activităților.

Rezultatele, consideră Maria Colac, deja se simt în comunitatea școlară. „Am observat că băieții încep să manifeste mai mult respect față colegele lor. Iar colegii mei și colegele mele sunt impresionați/te de proiectul «Clubul Taților» și vor să afle mai multe despre el. De aceea, cred că este o idee bună ca acest proiect să fie extins, astfel încât mai multe persoane să lucreze asupra viziunii lor cu privire la egalitatea de gen”, a opinat Maria Colac.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Din martie 2022, ca răspuns la solicitările de a deschide cluburi și în alte comunități, CIDDC facilitează ateliere de formare continuă și pentru noua echipă de formatori și formatoare. Din noul grup fac parte 8 cadre didactice care activează în Chișinău, în raioanele Strășeni, Glodeni și Dondușeni.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page