CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Experiență de învățare centrată pe nevoile și capacitățile copilului. Un ghid util pentru actualii și viitorii profesioniști din domeniul educației din Republica Moldova a fost lansat

Un ghid cu metode și îndrumări practice va ajuta profesorii, alți profesioniști din educație, și părinții să ofere copiilor modele de educație centrate pe nevoile acestora. Documentul a fost lansat pe 22 iulie curent, în cadrul unui eveniment online și este parte a proiectului „INSPIRE: școli inovatoare, nondiscriminatorii, sigure, participative, incluzive, respectuoase și eficiente”, realizat în raioanele Anenii Noi și Ștefan Vodă, în perioada 2018-2021, de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Direcția Educație Anenii Noi (DEAN) și Direcția Generală Educație Ștefan Vodă (DGEȘV), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău, cu suportul financiar al organizației suedeze „ERIKS Development Partner”.

În cadrul evenimentului, partenerii – reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, cadre didactice, manageri școlari din cele două raioane, psihologi, formatori, coordonatori de proiect, au discutat despre contribuția profesorilor, elevilor, părinților implicați în proiect, în mod special despre noul ghid.

La realizarea ghidului au contribuit 22 de autori și coautori cu experiență în educație, drepturile copilului, coaching și alte persoane implicate în proiect.

În acest ghid, cadrele didactice vor găsi metode și îndrumări practice pe care să le integreze în activitatea lor și, astfel, să contribuie la un proces de învăţare centrat pe elev. Utilizând intrumentele acestui ghid, profesorul îşi asumă rolul de facilitator al învăţării, ceea ce îi permite să susţină şi să administreze procesul de învăţare la nivel individual al fiecărui elev.

„Ghidul va demonstra cum școlile pot deveni prietenoase copilului”

„Ghidul este un rezultat al unui proces îndelungat de analiză, reflecție și formare a cadrelor didactice, elevilor, părinților în cadrul proiectului INSPIRE. Documentul va ajuta la aplicarea standardelor de calitate din perspectiva școlii prietenoase copilului în mediul, procesele și practicile școlare. Conține instrumente, practici elaborate în cei trei ani de implementare a proiectului și va demonstra cum școlile pot deveni prietenoase copilului”, a precizat Olesea Cotiujanu, coordonatoarea programului Educație pentru drepturile omului în cadrul CIDDC.

„Cei 3 ani de experiență în acest proiect ne-au demonstrat că procesul de schimbare se face treptat și continuu, începând de la conștientizare. Este nevoie și de foarte multă susținere reciprocă, atât în grupurile de copii, cât și în grupurile de adulți. E nevoie și de strategii comune.

Împreună am demonstrat că elevii, copiii pot să vină cu foarte multe idei inovatoare, prin susținerea noastră, a adulților. Am demonstrat că și cadrele didactice pot să vină cu foarte multă inițiativă, atunci când simt susținere din partea managerilor școlari. Și, invers, managerii școlari pot să vină cu multe idei creative, la fel, dacă ei simt susținere din partea cadrelor didactice.

Chiar și pandemia ne-a demonstrat că putem face mici schimbări, care, ulterior, se vor transforma în schimbări mai mari pentru o societate mult mai prietenoasă”, a menționat Tatiana Turchină, șefă a Departamentului formare continuă al Universității de Stat din Moldova, psihologă, lectoră univesitară, formatoare în cadrul proiectului INSPIRE.

„Un impact foarte important inclusiv asupra comunității universitare”

„Ghidul și proiectul INSPIRE în general au avut un impact foarte important inclusiv asupra comunității universitare pedagogice. Ghidul se adresează tuturor celor interesați de educația și dezvoltarea favorabilă a copilului. E un document ce conectează studiile și cercetările profesioniștilor din educație cu necesitățile reale ale elevilor, ale cadrelor didactice, ale părinților, cu tot ce este vital pentru sistemul educațional național.

După mine, acest ghid este un instrument potrivit pentru toată lumea din sistemul educațional național. El poate fi folosit atât la etapa de pregătire a specialiștilor în educație, cât și la etapa de realizare a activității lor în Republica Moldova, a declarat Viorica Adăscăliță, conf. univ. la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, formatoare în cadrul proiectului, coautoare.

Ne dorim școli cu o abordare bazată pe drepturile copilului/omului

Despre experiența de a participa în cadrul proiectului și la elaborarea ghidului au împărtășit opinii și alte persoane autoare.

Anastasia Malcoci, cadru didactic la Gimnaziul „Grigore Vieru” din com. Purcari, filiala gim. Viișoara, coautoare: „Acest proiect mi-a schimbat percepțiile față de relațiile dintre elevi și cadre didactice”.

Elena Cornițel, cadru didactic la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă”, or. Ștefan Vodă, coautoare: „Mă bucur mult că rezultatul discuțiilor s-a finalizat cu elaborarea unui produs concret – un ghid practic pentru cadre didactice, elevi, părinți.”

Elena Roşca, cadru didactic la Instituția de Educație Timpurie Creșa - grădiniță Romanița, s. Bulboaca, coautoare: „Am avut parte de o experiență extraordinară. Este pentru prima dată când mă implic într-un asemenea proiect. Acest ghid va fi de mare folos cadrelor didactice.”

Amintim că CIDDC este o organizație nonguvernamentală fondată în 1999, care pledează, prin programele și proiectele sale, pentru școli cu o abordare bazată pe drepturile copilului/omului. Aceasta înseamnă școli cu profesori/educatori centrați pe elev(ă), capabili de autoreflecție și, în același timp, deschiși să asculte ce spune, ce vede, ce aude copilul, să accepte și să respecte opinia copilului indiferent de mediul în care el se dezvoltă, indiferent de convingerile lui, capacități, etnie sau alte criterii. În astfel de școli elevul/eleva simte încurajare din partea profesorului/profesoarei, încredere, empatie, dorința de a îl/o cunoaște mai bine.

Last modified onMarți, 07 Septembrie 2021 14:30
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page