CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Eforturi comune din partea autorităților și a societății civile din Republica Moldova și România pentru sănătatea copiilor, a gravidelor și a mamelor adolescente din mediul rural al celor două țări

Circa 1 800 de adolescente și mame adolescente din zonele rurale defavorizate din România (1500) și Republica Moldova (300) vor avea acces la un sistem de servicii medicale și sociale ce le va ajuta să-și îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții.

Nevoile adolescentelor vor fi acoperite în cadrul proiectului „Un model integrat de asigurare a accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescentele însărcinate și mamele adolescente din zonele rurale defavorizate din România și Republica Moldova”.

Proiectul este derulat ca parte a inițiativei globale MSD for Mothers de Organizația Salvați Copiii România în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru Tineri din Chișinău” și a fost lansat pe 29 septembrie curent la București, în cadrul unei conferințe organizate de Salvați Copiii România și Senatul României.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele cercetărilor cu privire la situația gravidelor adolescente din România și din Republica Moldova și nevoile acestora.

Participanții, participantele la eveniment, reprezentanți/reprezentante ai/ale autorităților, ai/ale societății civile și ai/ale comunității medicale din cele două țări au discutat despre necesitatea de a găsi împreună soluții eficiente în ceea ce privește necesitățile mamelor, respectiv îmbunătățirea politicilor publice, astfel încât să le fie asigurat copiilor, gravidelor și mamelor accesul la un sistem medical și social adecvat și imediat.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, a explicat că „pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educație și la servicii medicale și a crescut astfel riscul maternal. Cauzele acestui fenomen sunt variate şi adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanța mare faţӑ de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii”.

Reprezentanții CIDDC și ai Asociației „Sănătate pentru Tineri din Chișinău” au abordat subiectul necesității de a implementa un program integrat de educație și intervenție pentru facilitarea accesului la servicii socio-medicale în rândul gravidelor și al mamelor adolescente din mediul rural.

„Suntem recunoscători că acest proiect, derulat în parteneriat cu Salvați Copiii România și CIDDC, vine să susțină și să fortifice sectorul de sănătate în Republica Moldova, în special prin intermediul rețelei de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, prin colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, cu serviciile sociale și cu Autoritățile publice locale. Acest proiect va răspunde nevoilor specifice de asistență integrată medico-psiho-socială a mamelor adolescente în perioada de până și după naștere. Asociația «Sănătate pentru Tineri» va fi responsabilă în cadrul acestui proiect de implementarea acestei componente și a efectuat o analiză situațională, în baza căreia se va elabora un document de reglementare a conduitei integrate medico-psiho-socială a sarcinii și perioadei post-natale la adolescente, vor fi organizate instruiri și supervizări pentru lucrătorii medicali și sociali în conformitate cu acest document. De asemenea, va fi elaborat și implementat un program de educație antenatală pentru adolescentele însărcinate. Împreună cu partenerii noștri de la CIDDC vom urmări să facilităm colaborarea între sectorul de sănătate și de învățământ în vederea prevenirii sarcinii în rândul adolescenților din Republica Moldova”, a declarat Galina Leșco, președinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”.

„Avem drept obiectiv prevenirea sarcinii în adolescență în raioanele proiectului prin intermediul educației formale. Intervenția CIDDC se bazează pe constatările și recomandările adolescenților ce au cercetat modul în care are loc educația sexuală în școlile din Republica Moldova. Ca punct de intrare am ales cadrele didactice de Dezvoltare personală, o disciplină obligatorie introdusă în curricula școlară în anul 2018. Cu toate eforturile Ministerului Educației și Cercetării și a furnizorilor de formare inițială și continuă, inclusiv a ONG-urilor de specialitate, o parte dintre cadrele didactice nu au încă capacitățile necesare aplicării corespunzătoare la clasă a acestui curriculum, în special pe partea ce ține de educația privind sănătatea sexuală și reproductivă. Din cercetarea adolescenților reiese că mulți dintre profesori își înțeleg rolul lor important în acest proces și sunt gata să și-l asume, însă menționează că nu au pregătire profesională suficientă – nu dețin informații și/sau nu știu cum să adapteze informațiile la vârsta copiilor. Profesorii își doresc suport didactic, iar copiii își doresc discuții deschise cu adulți informați, ceea ce actualmente se întâmplă în puține cazuri. Pe lângă dezvoltarea capacităților cadrelor didactice, intenționăm să elaborăm materiale didactice și informative pentru a fi propuse spre utilizare și diseminate atât în școli, cât și online”, a adăugat Vasile Coroi, directorul executiv al CIDDC.

Amintim că în martie 2021, Salvați Copiii România a lansat, alături de CIDDC, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România, cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova. În cadrul acestui parteneriat, CIDDC contribuie la creșterea gradului de conștientizare de către adolescente, adolescenți a comportamentelor sexuale riscante și la prevenirea maternității timpurii. În acest scop, CIDDC a demarat un șir de ateliere de formare pentru 1350 cadre didactice (profesori/ oare de Dezvoltare personală) din 15 raioane ale țării, care, pe durata implementării proiectului, vor învăța cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

Galina Leșco, președinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”

Vasile Coroi, directorul executiv al CIDDC

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada E. Coca nr. 15, Chișinău, Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Ambasadorul 2%

Sustin 2%!

Top of Page