Copiii din Moldova prezinta observatiile lor despre dreptul la odihna, timp liber si joc

25 AUGUST 2009

COPIII DIN MOLDOVA PREZINTA OBSERVATIILE LOR DESPRE DREPTUL LA ODIHNA, TIMP LIBER SI JOC

Sfarsitul vacantei de vara a fost ales de copiii din Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova pentru a prezenta, in cadrul unui atelier de lucru, observatiile lor despre respectarea sau incalcarea Dreptului la Odihna, Timp Liber si Joc.

Copiii care monitorizeaza drepturile copilului in Moldova se reunesc la Chisinau, pentru trei zile, incepand cu 24 august 2009, in cel de-al saptelea lor atelier, organizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), – de aceasta data pentru a prezenta istoriile personale sau cele ale colegilor despre Dreptul Copilului la Odihna, Timp Liber si Joc.

"Dreptul Copilului la Odihna, Timp Liber si Joc este incalcat, atunci cand suntem supraincarcati cu teme pentru acasa", atunci cand "se implica parintii in alegerea unei activitati ce tine de timpul nostru liber", atunci cand "in preajma locurilor de agrement siguranta copiilor nu este asigurata", cand "costul activitatilor de timp liber nu este pentru buzunarul oricarui parinte" si "exista discriminare intre copii atunci cand isi petrec timpul liber, iar comportamentul lor poate fi violent" – sunt cateva observatii pe care membrii Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului le-au notat in fisele de monitorizare, pe care le-au adus la Chisinau din comunitatile lor.

De asemenea, in cadrul acestui atelier, copiii isi impartasesc, in fata colegilor, mass-media, reprezentantilor UNICEF, a avocatului copilului din Moldova si a partenerilor, experienta pe care au obtinut-o timp de un an si stabilesc obiectivele Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului pentru anul doi de proiect. Proiectul "Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi" este realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul acordat de Organizatia Suedeza "Salvati Copiii", Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida), Fundatia SOROS Moldova si Reprezentanta UNICEF in Moldova.

Un alt subiect de pe agenda atelierului este lansarea, cu sprijinul UNICEF Moldova, a unei cercetari axate pe drepturile copilului, pe care membrii grupului o vor realiza in comunitatile lor, iar rezultatele vor fi prezentate cu ocazia aniversarii a 20-a de la adoptarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, in noiembrie 2009. In acest scop, copiii elaboreaza acum, cu ajutorul expertilor-adulti, un chestionar privind Drepturile Copilului, pe care il vor folosi ca un instrument de monitorizare si cercetare.

Acum, cand Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului i s-au alaturat 5 membri noi, selectati in cadrul unui concurs national, initiativa copiilor din Moldova de promovare si monitorizare a Conventiei privind Drepturile Copilului reuneste 25 de copii, cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, din 14 regiuni ale tarii: Balti, Briceni, Calarasi, Causeni, Chisinau, Cimislia, Drochia, Falesti, Floresti, Hancesti, Rezina, Sangerei, Telenesti si Ungheni.

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova se afirma ca experti si persoane-resursa in drepturile copilului, organizand, impreuna cu colegii de scoala, actiuni de pledoarie la nivel local, participand la emisiuni radio si tv sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, "Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului", ajuns la editia a 11-a. De asemenea, membrii grupului au avut o contributie proprie la elaborarea indicatorilor de monitorizare, adaptati pentru copii, care vor face continutul primului Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului in Republica Moldova, iar vocea lor este citata tot mai des in studiile si rapoartele realizate de adulti.

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova, creat in iulie 2008, la initiativa CIDDC, au prezentat, in atelierele precedente, in fata oficialilor, partenerilor si mass-media, observatiile lor cu privire la Dreptul Copilului la Educatie (noiembrie 2008), Dreptul la Protectie impotriva Violentei si Neglijarii (ianuarie 2009) si Dreptul la Participare (martie 2009) si Dreptul la Protectie impotriva Exploatarii prin Munca (iunie 2009).

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului este: "In Moldova toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Informatii: Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca (CIDDC)
Tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.childrights.md/

Partener in comunicate: URMA ta
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page