Copiii din Moldova au prezentat primul lor raport despre respectarea propriilor drepturi

12 august 2008

COPIII DIN MOLDOVA AU PREZENTAT PRIMUL LOR RAPORT DESPRE RESPECTAREA PROPRIILOR DREPTURI

Primul RAPORT AL COPIILOR despre respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Republica Moldova a fost lansat, la Chisinau, in cadrul unui eveniment media, avandu-i protagonisti pe cativa dintre tinerii autori - lideri ai unor initiative comunitare de promovare a opiniei si drepturilor copiilor.

"Pentru noi, copiii, toate drepturile sunt importante. Chiar acum, cand declar asta in fata Dumneavoastra, imi pun in practica dreptul la opinie si la afirmare", a marturisit Adriana Rosca, unul dintre cei 20 de copii care au lucrat, alaturi de echipa Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, la elaborarea raportului. "La inceput, in primul atelier, ne-am luat fiecare cate o tema pentru acasa, am discutat-o cu semenii nostri din comunitate, am documentat ceea ce spun ei despre situatia lor si despre fiecare drept. Si aceste marturii le-am unit mai apoi intr-un singur raport", a povestit Adriana, care este, la 16 ani, primarul Consiliului Local al Copiilor si Tinerilor din Zgardesti, raionul Telenesti.

"Autorii Raportului sunt cu totii experti. Copiii stiu cel mai bine daca, in ce masura, cand, unde si care dintre drepturile lor sunt respectate sau incalcate", afirma Cezar Gavriliuc, Presedinte al Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), o organizatie cu o experienta de un deceniu in promovarea drepturilor copilului si a initiativelor de exprimare a opiniei copiilor.

Andrei Postu, 17 ani, a ilustrat, pe exemplul localitatii sale - Biesti, Orhei - una dintre constatarile Raportului despre dreptul copiilor la timp liber si odihna. "Am observat ca in ultimi ani au aparut mai multe oportunitati de organizare a timpului liber. Astfel, incet, situatia devine mai buna. Ne-am dori insa ca aceste imbunatatiri sa aiba loc mai repede, pentru ca, asteptandu-le, ni se termina copilaria", declara Andrei, care face parte dintr-un grup local de formatori in prevenirea HIV/SIDA.

Un alt co-autor al RAPORTULUI COPIILOR, Ala Rotaru, 15 ani, educator de la egal la egal din Hartopul Mare, Criuleni, a dezvaluit ca multi dintre colegii care au participat la elaborarea studiului au spus ca a fost pentru prima data cand "nu au vorbit facilitatorii, dar copiii le-au vorbit lor: au fost ascultati, a fost ceva neobisnuit pentru ei". "Asta nu se intampla totdeauna in scoala. De multe ori, elevii nu sunt lasati nici macar sa-si aleaga obiectele optionale", a remarcat Ala, referindu-se la dreptul copilului la educatie.

"VIATA IN OCHII COPILULUI. RAPORTUL COPIILOR despre respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Moldova" a fost realizat, in 2008, de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, cu sprijinul acordat de Organizatia Suedeza "Salvati Copiii" (Radda Barnen) si Alianta ONG-urilor Active in domeniul Protectiei Sociale a Copilului si Familiei. Raportul a fost prezentat Comitetului pentru Drepturile Copilului de la Geneva, care urmeaza sa-l examineze impreuna cu Raportul Guvernului Moldovei si Raportul complementar al organizatiilor neguvernamentale despre respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului.

Studiul prezentat la Chisinau a fost elaborat de o echipa de copii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, provenind din 14 raioane ale tarii. Una dintre principalele recomandari ale RAPORTULUI COPIILOR a fost nevoia de monitorizare permanenta de catre copii a propriilor drepturi. In iulie 2008, CIDDC a creat Primul Grup de lucru al copiilor pentru monitorizarea Conventiei privind Drepturile Copilului.

Alte informatii: Cezar Gavriliuc & Daniela Platon (CIDDC) E-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page