Engleza Carolina Șaitan, formatoare la Clubul viitorilor tați: „Băieții conștientizează că feminismul este despre oportunități egale”

Pe Carolina Șaitan, psihologă școlară cu 22 de ani de experiență într-un liceu din or. Strășeni, tot ea formatoare care facilitează un club de băieți în comunitate, am cunoscut-o mai bine în cadrul unei întâlniri comune între formatorii și formatoarele care dezvoltă proiectul „Clubul Taților”.

A împărtășit cu deschidere cum sprijină 18 băieți adolescenți să conștientizeze și să combată stereotipurile de gen și prin ce etape a trecut formatoarea de la crearea grupului până la dezvoltarea unui mediu de încredere unde fiecare se poate exprima și dezvolta.

În curând se împlinesc doi ani de când Carolina Șaitan (co)facilitează un Club al băieților/viitorilor tați în Strășeni. E o perioadă pe care ea o asociază cu inițiativă, curiozitate, multă muncă, realizări, cooperare și învățare din situații dificile.

„Dacă la început întâmpinam dificultăți ca nesiguranță în procesul de facilitare, acum simt claritate, știu care sunt scopul, misiunea mea în acest proces. Munca de facilitatoare la Clubul Taților/Băieților nimplică perseverență și abilități de cooperare la toate nivelurile”, a explicat formatoarea.

În procesul de ghidare a tinerilor participanți în conștientizarea stereotipurilor și a violenței în bază de gen, formatorea abordează atât subiecte solicitate de membrii grupului, cât și subiecte negociate în cadrul acestuia: metode de contracepție, pregătirea pentru nașterea copilului, depresia postnatală etc.

Ca metode de învățare, Carolina Șaitan explorează discuțiile frontale, studiul de caz, jocul de rol, jocuri didactice, asaltul de idei, lucrul în perechi etc., iar cadrul sănătos de învățare pentru participanți îl asigură ținând cont de confortul psiho-emoțional al fiecărui participant și de mediul socio-cultural din care acesta provine.

„Clubul din comunitatea noastră funcționează în mod democratic. Participanții s-au acceptat ușor unii pe alții. Am observat că preferă să participe la jocuri de rol. De exemplu, i-am văzut foarte implicați când au participat la o simulare a nașterii copilului. M-au impresionat felul în care ei au pregătit valiza cu cele necesare mamei și bebelușului și felul în care au ales jucăria potrivită.

Totodată, am observat că preferă sesiunile de întrebări și răspunsuri cu experți și experte pe care îi/le invităm în cadrul activităților.

Am remarcat și interesul lor față de feminism și dorința de a-l înțelege mai bine, nu prin prisma stereotipurilor. Astfel, membrii clubului au avut o discuție cu activista feministă Alina Andronache. Împărtășindu-și experiena cu ei, Alina i-a ghidat într-un proces de conștientizare, reflecție și demontare a miturilor despre feministe și feminiști.

În timp, am observat că băieții devin mai flexibili, mai atenți și receptivi. Au început să observe stereotipurile și să perceapă în mod diferit lucrurile. Băieții conștientizează că feminismul este altceva decât credeau ei. Este despre oportunități egale”, a adăugat Carolina Șaitan.

Amintim că din decembrie 2020 până în prezent, cu suportul CIDDC, au fost lansate cluburi ale actualilor și viitorilor tați în diverse locații din raioanele Strășeni, Fălești, Dondușeni, Glodeni, Drochia și în Chișinău.

Pentru a menține activitatea cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar. În program participă în total 18 formatori și formatoare.

Cluburile sunt parte a proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Last modified onSaturday, 17 September 2022 11:13
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page