Primele rezultate ale implementării procedurii de raportare a cazurilor de abuz

Peste 35 de specialiști din cadrul direcțiilor raionale de învățământ, responsabili de educația preșcolară, analizează procedura de raportare privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic a copiilor, pentru primul semestru de învățământ din anul școlar 2013-2014.

Activitatea a avut loc pe 28 martie și a urmărit scopul de a determina modul în care reprezentanții instituțiilor de învățământ aplică instrumentele procedurii și care sunt primele rezultate ale acesteia.

În căutarea viitoarei profesii

Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină. Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.

DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013

»DREPTURILE COPILULUI MONITORIZATE DE COPII. Raportul copiilor despre cunoaşterea şi respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Anul 2013
Raportul apare în cadrul proiectului "Liber, Puternic şi Protejat - spre un sistem mai bun de protecţie a copiilor în Republica Moldova", implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliile Raionale Leova şi Orhei, cu susţinerea financiară a Reprezentanţei UNICEF în Moldova şi Fundaţiei OAK.

Concurs de desene. Familia Mea mă crește cu grijă

Fiecare copil are dreptul să fie tratat cu respect și fără violență! Dragostea, grija, comunicarea și răbdarea sunt cele mai eficiente metode de educare a unui copil! Familia, părinții, sunt exemplul cel mai apropiat pentru fiecare copil!

Asistenţii sociali discută şi exersează metode de consiliere

10 asistenţi sociali, angajaţi în proiectele CIDDC, și-au îmbunătăţit capacităţile de consiliere a beneficiarilor lor – absolvenţi ai instituţiilor rezidenţiale, actuali studenţi ai diverselor instituţii profesionale.

Împreună cu Svetlana Haraz, lector universitar superior în asistență socială și sociologie, asistenţii sociali au discutat şi exersat tehnici de consiliere în baza nevoilor şi intereselor fiecărui beneficiar în parte.

„La această întâlnire am vrut să dezvoltăm unul dintre segmentele pe care trebuie să le acopere un asistent social în activitatea lui. Dezvoltăm abilităţile de consiliere, de comunicare, de orientare profesională şi motivare a absolvenţilor instituţiilor rezidenţiale şi altor tineri în alegerea carierei şi integrarea socială”, a spus Svetlana Haraz.

Interviu cu Irina. Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale

Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale
Interviu cu Irina, elevă în clasa a X-a (raionul Ștefan Vodă)

Irina este membră a altui grup de inițiativă. Ea a lucrat asupra proiectului alături de colegii din clasa ei.

- Irina, spune-mi care era scopul proiectului vostru?
- Noi ne-am propus să îmbunătățim condițiile sanitaro-igienice a apei pe care o consumă elevii liceului. Soluția pe care am găsit-o consta în procurarea și instalarea a 2 dozatoare de apă, dotate cu filtre.

- Ați întâlnit anumite dificultăți în implementarea proiectului?
- Da. Cel mai greu a fost să găsim magazinul de la care am procurat aparatele. De la Ștefan Vodă a trebuit să mergem tocmai la Bălți. A fost greu să găsim și finanțatori, iar pe unii, după ce i-am găsit, i-am pierdut pentru că nu aveam cont în bancă și nu aveam cum să primim ajutorul financiar de la ei.

Interviu cu Mihaela. Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale

Copiii își ajută semenii și rup barierele sociale
Interviu cu Mihaela, elevă în clasa a VII-a (raionul Drochia)

50 de grupuri de copii din raioanele Drochia și Ștefan Vodă au învățat cum pot rezolva problemele cu care se confruntă semenii lor; se descoperă pe sine, își dezvoltă abilitățile și comunică fără bariere sociale – toate au loc în cadrul proiectelor comunitare pe care le-au gândit și implementat împreună cu profesorul de educație civică.

Mihaela este membrul unui grup de inițiativă și ne vorbește astăzi despre cum a lucrat asupra proiectului și cât de mult a schimbat-o această experiență.

- Mihaela, care a fost scopul proiectului pe care l-ai realizat alături de colegii tăi?
- Prin proiectul pe care l-am realizat am vrut să îmbunătățim calitatea orelor de educație fizică; să le facem mai interesante și să implicăm cât mai mulți copii în activități sportive, prin procurarea unui echipament sportiv diversificat.

Copiii din Moldova discută cu guvernanții despre respectarea drepturilor copilului

Copiii din Moldova discută cu guvernanții despre respectarea drepturilor copilului

Peste 100 de copii prezintă guvernanților rapoarte despre: nondiscriminare și protecția față de violență, accesul și calitatea educației, cunoașterea și înțelegerea drepturilor copilului. Forumul Național al Copiilor 2013 întrunește 102 copii, membri ai diferitor grupuri de lucru şi consilii consultative.

Campanie de prevenire a violenței față de copii!

Campania cu genericul „Protejează-mi copilăria”, lansată astăzi de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu UNICEF, mediul de afaceri și societatea civilă, își propune să reducă cazurile de violență asupra copiilor, prin informarea părinților și familiilor despre metodele pozitive de disciplinare.

Copiii învață cum să-și aleagă viitoarea profesie

Chișinău – 55 de copii din clasele a 8-a și a 9-a din gimnaziile internat Bender și Orhei au participat la stagiul de dezvoltare a abilităților de viață necesare pentru angajarea în câmpul muncii, în perioada 17-20 octombrie. „Este o activitate dintre cele de prevenire a riscurilor la care sunt expuși copiii și de pregătire pentru viața independentă căreia va trebui să facă față după absolvirea gimnaziului, dar și acum”, spune Aliona Stepan, coordonatoare proiectului.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page