Ultimile știri 4

Platforma Copiilor și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) invită cadrele didactice la un atelier despre copiii apărători ai drepturilor omului

Platforma Copiilor (PC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) invită cadrele didactice la un atelier despre rolul copiilor apărători ai drepturilor omului și rolul profesorilor în împuternicirea acestora. Atelierul se va desfășura pe 17 februarie 2022, ora 16:00, pe platforma ZOOM și va dura două-trei ore. Pentru a participa la atelier, persoanele se pot înscrie aici, iar organizatorii vor reveni cu un mesaj ce conține agenda și linkul pentru conectare.

Copiii și tinerii din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, apără din ce în ce mai mult drepturile copilului sau drepturile omului în general și acționează ca apărători ai drepturilor omului.

Copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) reprezintă un concept nou atât pentru Republica Moldova, cât și pentru alte țări.

Despre CADO s-a vorbit pentru prima oară în 2018, când Comitetul pentru Drepturile Copilului a constatat că este nevoie de o mai bună înțelegere a conceptului de copii apărători ai drepturilor omului și de protecție a acestor copii la toate nivelurile.

Momentan, pentru a crește gradul de conștientizare privind situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Moldova, patru tineri/e de la Platforma Copiilor – Aisu, Elvira, Gheorghe, Romana –, pregătesc o campanie online, pe care o vor lansa în februarie 2022, CIDDC îi susține în acest proces. Această campanie urmărește:

  • informarea și educarea populației despre CADO;
  • sensibilizarea părinților, profesorilor, polițiștilor, autorităților privind CADO;
  • împuternicirea/încurajarea CADO.

Ne dorim ca societatea să înțeleagă că fiecare copil are drepturi ale omului, iar atunci când copiii monitorizează, apără și promovează drepturile omului, ei contribuie la dezvoltarea comunității și, pentru asta, au nevoie de protecție din partea adulților.

Platforma Copiilor este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului și a fost lansată în 2017 de CIDDC.

CIDDC este o organizație neguvernamentală fondată în 1999 și cu experiență internațională, care cooperează cu adulții pentru a-i ajuta să înțeleagă ce nevoi are copilul și ce trebuie să întreprindă ei pentru a satisface nevoile acestuia.

CIDDC susține copiii să-și facă vocea auzită, să participe în luarea deciziilor, să influențeze deciziile adulților/autorităților și, totodată, susține adulții/autoritățile să ia în considerare opinia copiilor atunci când iau decizii pentru ei și pentru societate.

Împreună putem contribui la crearea unui mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova.

Read more... 

Sesiuni de mentorat cu referire la etapa „Evaluarea situației curente privind guvernanța scolii”

Echipa Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova invită instituțiile partenere din cadrul proiectului „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova” să se înscrie la sesiunile de mentorat cu referire la etapa „Evaluarea situației curente privind guvernanța scolii”. În cadrul atelierelor, participanții și participantele vor primi sprijin pentru elaborarea și implementarea instrumentului/-elor de consultare a opiniei părților interesate din comunitatea școlară. Totodată, vor discuta, analiza și alte aspecte, întrebări, situații legate de implementarea proiectului.

Cum să te înscrii?
Trimite un mesaj de exprimare a interesului privind intenția de participare la adresa formatorului/oarei sau către coordonatoarea de proiect.

Cine poate participa?
La sesiune pot participa elevii, profesorii și părinții, grupul fiind format din 5-7 persoane din instituție. Atelierul poate fi organizat cu participarea reprezentanților/telor dintr-o singură intituție sau din max. 2-3 instituții.

Sesiunile online de mentorat sunt desfășurate de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Swiss Cooperation in Moldova și sunt parte a proiectului „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, realizat de Council of Europe Office in Chisinau în cadrul programului SDC „Moldova: Promovarea Implicării Civice Active”.

CLIP VIDEO

#drepturilecopilului #GuvernanțaDemocraticăAȘcolii

Read more... 

Aproape 500 de profesori/oare de dezvoltare personală din 15 raioane ale țării învață cum să sprijine adolescenții/tele în procesul de prevenire a comportamentelor sexuale riscante

7 decembrie 2021 – Circa 500 de cadre didactice din 15 raioane ale țării își dezvoltă competențele pentru a asigura adolescenților/telor un mediu de încredere în care să comunice despre sex și sexualitate și pentru a-i ajuta să prevină comportamentele sexuale riscante, în mod special sarcina în adolescență. Formarea cadrelor este parte a Stagiului de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență”.

Programul a fost elaborat în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, finanțat de MSD și MSD for Mothers, implementat de Centrul de Informare și Documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC), Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Participă profesori, profesoare din raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și Chișinău.

Stagiul de formare a cadrelor didactice este structurat în trei module: Consimțământul în relațiile sexuale; Schimbări aduse de sarcină în adolescență; Metote de contracepție, a început în luna noiembrie 2021 și se va desfășura până în primăvara anului 2022.

În cadrul stagiului de formare, participanții, participantele atelierelor află de la psihologi cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, despre schimbările din organism în perioada de până și după sarcină; cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și sarcină și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate, cum să ia decizii privind metodele de contracepție.

După participarea la acest program, cadrele didactice vor aplica la clasă cunoștințele și practicile învățate, metodele de lucru cu grupurile de adolescenți și, astfel, vor contribui la creșterea gradului de conștientizare de către adolescente, adolescenți a comportamentelor sexuale riscante și la prevenirea maternității timpurii.

Programul de formare pentru profesori/oare a demarat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova. Cercetarea realizată de Platforma copiilor arată că mulți dintre profesori își înțeleg rolul important în acest proces și sunt gata să și-l asume, însă menționează că nu au pregătire profesională suficientă – nu dețin informații și/sau nu știu cum să adapteze informațiile la vârsta copiilor.

Profesorii își doresc suport didactic, iar copiii își doresc discuții deschise cu adulți informați, ceea ce, actualmente, se întâmplă în puține cazuri.

Sesiunile de formare sunt parte din cea mai amplă intervenție transfrontalieră pentru sănătatea mamelor adolescente și prevenirea maternității timpurii.

Read more... 

Opiniile a peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării influențează deciziile Ombudsmanului copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului

Peste 50 de copii din diferite regiuni ale țării au contribuit la îmbunătățirea proiectului Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP), de care se vor putea ghida și alte organizații/instituții ca să asigure copiilor o participare etică și adevărată în procesul decizional.

Procesul de consultare a opiniilor copiilor este organizat de Ombudsmanul Copilului împreună cu Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) cu suportul Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Activitatea este parte a programului de formare pentru titularii de obligații „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”, lansat în 2020 de APSCF în parteneriat cu OAP și CIDDC, susținut de Fundația „Save the Children” și Suedia.

Pe parcursul a trei sesiuni online, pe 9, 11 și 15 noiembrie 2021, copiii au prezentat sugestii și recomandări cu privire la proiectul de document și le vor înainta Avocatului poporului pentru drepturile copilului la Forumul Copiilor, pe 19 noiembrie curent.

Totodată, în cadrul consultării copiii s-au familiarizat cu obiectivele Consiliului Consultativ al Copiilor, s-au cunoscut reciproc, au stabilit reguli de grup, au evaluat eventuale riscuri. Adulții care susțin această consultare, reprezentanți ai CIDDC, OAP, APSCF, au ghidat procesul și s-au asigurat că respectă Standardele de participare a copilului și, ulterior, s-au întrunit în ședințe de reflecție despre ce au învățat în timpul acestui proces de consultare.

RROIECTUL ACESTUI REGULAMENT ESTE REZULTATUL UNUI PROCES DE DURATĂ, PE CARE ȘI L-A ASUMAT UN GRUP DE ORGANIZAȚII CU EXPERIENȚĂ ÎN EDUCAȚIA ȘI PROTECȚIA COPILULUI

La evenimentul de lansare a consultării, Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, le-a mulțumit copiilor că au dat curs invitației și i-a încurajat să-și exprime opiniile în mod liber.

„Mă bucur foarte mult că în cadrul Ombudsmanului în sfârșit va fi și va funcționa o structură consultativă a copiilor, cu care vom lucra pentru a lua decizii. Apreciez enorm contribuția fiecărei persoane implicate în acest proces. Elaborarea acestui proiect de regulament este rezultatul unei conlucrări eficiente și asigură transparență totală proceselor de participare a copilului”, a menționat Maia Bănărescu.

„Proiectul acestui regulament este rezultatul unui proces de durată, pe care și l-a asumat un grup de organizații cu experiență în educația și protecția copilului. Este un document de care organizațiile/instituțiile se vor ghida ca să asigure copiilor o participare etică și adevărată în procesul decizional. Aplicarea Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor de organizații/instituții care lucrează cu și pentru copii oferă acestora oportunități de exprimare și de influențare a proceselor decizionale”, a explicat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, coach.

Consultarea opiniilor copiilor cu privire la proiectul Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din cadrul OAP s-a desfășurat în urma unui apel public și a rezultat în urma unui proces de formare a adulților în domeniul participării copilului, început în 2020.

Proiectul de document a fost inițiat de către participanții din prima promoție a programului de formare „Participarea copilului în procesul decizional în organizație”, care au creat un grup de lucru, au elaborat conceptul documentului, precum și anexele acestuia: Acordul informat din partea reprezentanților legali și Glosarul. În procesul de lucru, documentul a fost analizat de către experți internaționali în drepturile copilului și profesioniști în participarea copilului.

CIDDC, organizație neguvernamentală fondată în 1999, susține diverse mecanisme de participare a copilului, printre care Consiliul Național al Elevilor din Învățământul Profesional Tehnic, Platforma Copiilor și Consiliile elevilor și oferă suport profesioniștilor, organizațiilor neguvernamentale pentru a-și dezvolta/consolida propriile capacități de a promova participarea copiilor în procesul decizional și pentru a se asigura că participarea copilului este, conform celor 9 Standarde, transparentă și informativă; benevolă; respectuoasă; relevantă; prietenoasă copilului; incluzivă; susținută prin instruire; sensibilă la riscuri; responsabilă.

Read more... 

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page