Ultimile știri 3

Profesori de educație civică, instruiți să desfășoare activități bazate pe drepturile copilului

Deși Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului cu peste 20 de ani în urmă, drepturile copiilor încă nu sunt bine cunoscute în Moldova. Potrivit unui studiu elaborat de copii în anul 2013, doar unul din patru copii cunoaște despre Convenție. Același studiu arată că informația pe care copiii o cunosc despre drepturile lor este incompletă sau selectivă, pentru că deseori adulții înțeleg greșit esența unui drept sau sunt cointeresați să ofere copiilor mesaje eronate. De exemplu, 70% au menționat dreptul la educație și doar 2% sau mai puțin au numit dreptul la viaţa privată, dreptul la acces la informaţie corespunzătoare sau dreptul la protecţie faţă de exploatare economică.

Pe 19 și 23 august, la Ștefan Vodă și, respectiv, la Strășeni, a demarat a doua fază de instruiri pentru profesorii de educație civică. Formările au loc în cadrul unui program de lungă durată, în care peste de 50 de profesori învață să desfășoare activități educaționale bazate pe drepturile copilului. Profesorii urmează să pună accent pe dreptul copilului de a nu fi discriminat, dreptul la identitate și dreptul la opinie.

Activitățile de instruire au loc în paralel cu subiectele stabilite în curriculum la disciplină. Astfel, profesorii au învățat cum să organizeze primele ore de educație civică din acest an școlar. Participanții și-au îmbunătățit abilitățile de a pune în valoare fiecare elev, indiferent de comportamentul acestuia și de identifica urmările pozitive și negative din partea semenilor.

Totodată, ca răspuns la solicitările profesorilor, în anul curent de studii, formările se vor pune accent pe metode de evaluare a elevilor și pe planificarea lecțiilor bazate pe nondiscriminare.

Instruirile au loc în cadrul programului „Educație civică participatorie și incluzivă”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în perioada 2015-2017,  în parteneriat  cu Direcțiile de Învățământ Ștefan Vodă și Strășeni. Programul este susținut de ERIKS Development Partner din Suedia. ­­­­­­­­

 

Read more... 

Școală de vară de ghidare în carieră pentru adolescenți

O școală de vară pentru dezvoltarea abilităților de viață și ghidare în carieră a copiilor are loc pe parcursul lunilor iunie și iulie anul curent la Nisporeni.

Școala de vară are loc în două faze în perioada 27 iunie-1 iulie și 19-22 iulie și își stabilește drept scop să contribuie la incluziunea socială și profesională a copiilor ce au posibilități reduse.

În prima fază, mai mulți adolescenți de 14 și 17 ani sunt implicați în exerciții practice, în cadrul cărora se cunosc mai bine pe sine și efectuează vizite de studii la companii pentru a înțelege ce profesii se potrivesc personalității și capacităților lor, identifică instituțiile și persoanele responsabile să-i protejeze și să asigure respectarea drepturilor copilului și analizează oportunitățile de dezvoltarea și realizare a unei idei de afacere.

„În a doua fază a școlii, activitățile se vor focusa pe analiza riscurilor cu care se pot confrunta adolescenții în timpul studiilor și angajării în câmpul muncii sau în cazul migrației, vorbind despre trafic, exploatare economică și sexuală. De asemenea, vom simula situații de admitere la studii și interviuri de angajare și vom identifica serviciile, instituțiile și persoanele la care pot apela pentru suport în perioada de pregătire profesională și angajare”, explică Aliona Stepan, coordonatoare de programe.

Potrivit expertei, adolescenții sunt nepregătiți și indeciși atunci când vine vorba despre alegerea profesiei. „Chiar dacă subiectul de ghidare în carieră este inclus în curriculum, activitățile legate de orientarea profesională sunt neglijate de către profesori sau lipsesc. Această situație este descrisă în rapoartele copiilor ghidați de CIDDC să analizeze cum sunt respectate drepturile lor”, spune Aliona Stepan.

Școala de vară este concepută de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în parteneriat cu Direcția de Educație Nisporeni și cu suportul Soroptimist International – Uniunea din Norvegia.

Read more... 

Orientare profesională prin vizite de studii la companii și instituții de învățământ

Circa 100 de copii din gimnazii internat vor vizita nouă instituții de învățământ și agenți economici din Chișinău în cadrul unui program de orientare profesională desfășurat de CIDDC în instituțiile rezidențiale din Bender, Leova și Strășeni. Scopul vizitelor este de a informa elevii claselor absolvente din școlile internat despre oportunitățile privind continuarea studiilor profesionale după absolvirea treptei gimnaziale.

Vizitele au loc după ce timp de un an școlar elevii claselor 7-9 din cele trei instituții au participat la un program amplu de orientare profesională. „În cadrul programului învățăm copiii să se cunoască pe sine, cum să se informeze despre piața muncii, instituțiile de învățământ în care pot să învețe o profesie, pregătirea dosarului de admitere și despre riscurile/ pericolele cărora ar trebui să facă față după ce pleacă de la internat. În cadrul seminarelor se mai discută despre instituțiile și profesioniștii responsabili să-i ajute, să-i ghideze pe perioada studiilor profesionale și în perioada angajării în câmpul muncii”, explică Aliona Stepan, coordonatoarea programelor de lucru cu copii din instituții rezidențiale.

Pe parcursul celor 3 zile copiii se vor informa despre cele mai solicitate profesii de pe piața muncii în Moldova; vor afla care sunt condițiile de admitere și cum fac față provocărilor studenții din mai multe școli profesionale și colegii; vor comunica cu profesioniști din diferite domenii vizitând StarNet și fabrica de mobilă CONFORT.

 

În rezultatul realizării întregului program de ghidare în carieră desfășurat pe parcursul anului de studii 2015-2016, adolescenții vor putea lua decizii informate privind studiile profesionale și cariera lor viitoare. Activitățile sunt desfășurate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu suportul Soroptimist International – Uniunea din Norvegia.

Read more... 

CONCURS. Elevii și profesorii învață cum să guverneze școala împreună

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță un nou concurs de înscriere la programul de susținere a consiliilor elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar.

Programul are la bază rezultatele studiului Bunăstarea copiilor – studenți ai școlilor profesionale din Moldova, efectuat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în anul 2014.

Studiul a scos în evidență mai multe detalii despre nivelul de bunăstare și asigurare a necesităților de bază (financiare, educative, psiho-sociale), printre care și faptul că tinerii nu își cunosc drepturile în instituție.

Inițiativa de susținere a consiliilor elevilor este la a doua ediție și reprezintă o componentă a proiectului CONSEPT III – Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova. În cadrul acestuia, instituțiile selectate beneficiază de suport informativ continuu, asistență metodologică, ateliere de instruire, schimb de experiență cu alte instituții de învățământ, care întreprind acțiuni de promovare a participării elevilor.

Școlile interesate, vor aplica la concurs, prezentând:

O scrisoare prin care administrația instituției demonstrează angajamentul pentru susținerea structurii de autoconducere a elevilor, prin implicarea acesteia în politica de dezvoltare a școlii și prin alocarea de resurse Consiliului Elevilor. Instituția își va asuma implicarea într-un proces de instruire complex și de lungă durată (3 ani); va garanta informarea cadrelor didactice și a comunității elevilor despre program; va asigura participarea acestora la toate activitățile planificate și va confirma disponibilitatea de a găzdui evenimente organizate în cadrul programului. 

Scrisorile de angajament vor fi expediate la adresa de email: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , până la data de 3 iunie 2016.

Primele rezultate ale școlilor susținute în anul curent de studii

Pe parcursul anului de studii 2015-2016, coordonatorii și membrii consiliilor elevilor din 5 școli profesionale au participat la 4 ateliere de instruire. Ei au fost ajutați să identifice soluții la problemele existente în instituția lor, să dezvolte și să aplice instrumente prin care își pot exprima opinia asupra diferitor aspecte ale vieții școlare, să elaboreze micro-proiecte și să facă o vizită de studiu la o instituție de învățământ din altă localitate.

În viziunea elevilor, datorită implicării în activitățile programului, ei au reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare și lucru în echipă, de organizare și desfășurare a activităților cu tinerii, de analiză  și luare a deciziilor. Totodată, ei au menționat că în urma instruirii, au devenit mai informați în ceea ce privește rolul și funcțiile consiliului elevilor și mai motivați de a contribui la progresul instituției în care învață.

Profesorii instruiți în cadrul programului ghidează consiliile și îi ajută pe elevi să-și organizeze activitatea. Aliona Goia este coordonatoarea consiliului elevilor din școala profesională Florești. Ea spune că prin intermediul consiliilor administrația și profesorii pot afla mai ușor care sunt problemele elevilor și ce ar trebui să facă adulții din instituție pentru a îmbunătăți calitatea studiilor.

Aliona Goia este convinsă că profesorii trebuie să ofere elevilor posibilitatea de a-și expune părerea. „Noi lucrăm pentru ei. Atât timp cât nu vom susține elevii să vorbească despre problemele pe care le au și schimbările care și le doresc, atât timp ei nu ne vor înțelege, nu vor avea încredere în noi. Ei sunt viitorul nostru și trebuie să-i susținem”, este de părere profesoara

Instruirile au loc în cadrul unui program implementat de CIDDC, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu suportul Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

Pentru informații suplimentare și suport:

Tatiana Stihari, Coordonatoare program, CIDDC

Tel: 022 744 600 sau 068 707 576.

 

 

 

 

 

 

 

Read more... 

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page