Clubul Taților, o șansă pentru actualii și viitorii tați de a-și îmbunătăți competențele parentale și cunoștințele despre nevoile copilului

Bărbații și băieții au nevoie de susținere pentru a se implica mai conștient în combaterea stereotipurilor în bază de gen și în realizarea drepturilor copilului, arată rezultatele unui raport al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), prezentat online pe 23 noiembrie curent.

Evenimentul este parte a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază pe gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor (UN Women Moldova) și CIDDC în raioanele Strășeni și Fălești, în perioada octombrie 2020 – februarie 2023.

Reprezentanți, reprezentante de la diferite instituții de învățământ, centre de creație, centre de tineret, centre de sănătate prietenoase tinerilor, organizații neguvernamentale au analizat atât propriile stereotipuri, cât și stereotipurile, nevoile, așteptările actualilor și viitorilor tați, împărtășite de ei în timpul a patru focus-grupuri online.

Potrivit rezultatelor, majoritatea taților consideră că odată ce au devenit părinți, este importantă implicarea lor conștientă și asumată în creșterea și educația copiilor, deși nu de fiecare dată reușesc. Atât actualii, cât și viitorii tați își doresc să fie mai bine informați despre cum să se implice într-un mod autentic și responsabil în acest proces, își doresc un schimb de experiență și bune practici; discuții informale pe teme de interes comun.

„În cadrul focus-grupurilor, tații au spus că atât timp cât educația copiilor sau alte sarcini sunt pe umerii unui singur părinte, copiii se simt neglijați, neîncrezători în forțele proprii. Or, copilul, pe măsură ce se dezvoltă, are nevoie și de perspectiva tatălui, și de perspectiva mamei.

Aceste întruniri sunt percepute de mulți tați ca o șansă de a participa în mod direct în procesul de educare a copilului. Și faptul că focus-grupurile au avut loc online le-a permis mai multor persoane să participe. Astfel, au reușit să se implice în discuții și tați plecați în afara țării, care, dincolo de distanța fizică, sunt deschiși să mențină contactul emoțional cu copiii lor și să-și dezvolte competențele parentale”, a menționat Diana Postu-Blăjinu, psihologă, facilitatoare la CIDDC.

Atât actualii, cât și viitorii tați au menționat că familia influențează în mod considerabil comportamentele și femeile și bărbații trebuie să se ocupe în egală măsură de educarea copiilor, precum și de alte activități casnice.

„Cred că lucrurile evoluează. În opiniile adolescenților simt o voce fermă care vrea să schimbe situația. Mă bucur că adolescenții vor să investească în ei ca viitori părinți. Cred că ei vor găsi compromisuri și vor proceda altfel.

Important este ca noi, în calitate de mentori, să fim deschis să răspundem la toate întrebările lor, iar actualilor tați să le oferim resurse de educație funcționale”, a opinat Natalia Vlasov Pîrlog, psihologă la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Strășeni.

„Și eu am observat că, atât la școală, cât și la centrul de creație, băieții se implică în activități comune cu fetele. Asta înseamnă că ei preiau modelul grupului de care aparțin, imitând comportamentele adulților din grup sau comunitate”, a adăugat Viorica Harea, directoarea Centrului de Creație de Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină” din Fălești.

Violeta Terguță, coordonatoarea Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, UNFPA Moldova, a menționat că în baza rezultatelor focus-grupurilor se vor desfășura următoarele activități de susținere a actualilor și viitorilor tați. „Vor avea loc ateliere de formare pentru formatori locali. Ghidați de către experți, ei vor facilita, în luna decembrie curent, primele ședințe în Cluburile Taților.

Prin Cluburile Taților ne dorim să încurajăm actualii și viitorii tați să se implice activ atât în creșterea și educarea copiilor, cât și în partajarea treburilor casnice”, a adăugat ea.

„Cele patru focus-grupuri arată că noi, în calitate de profesioniști din diferite domenii – drepturile copilului/omului, educație, sănătate, protecție socială – avem un spațiu vast de comunicare cu actualii și viitorii tați. Rezultatele raportului arată că ei sunt deschiși să reflecteze asupra practicilor personale și să coopereze cu alții. E îmbucurător faptul că ei au împărtășit cu încredere experiențele lor, iar noi vom menține și în activitățile ulterioare acest spațiu de exprimare sigur și prietenos, în care valorizăm fiecare experiență, indiferent de cultură, statut social, vârstă sau alte criterii”, a constatat Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului.

Amintim că peste 60 de actuali și viitori tați din raioanele Strășeni și Fălești și-au exprimat opinia despre cele 8 Cluburi pilot ale taților, care vor fi deschise în decembrie curent. Programul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază pe gen” susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, abordând percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și ale femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței pe bază de gen.

CIDDC, partener al UNFPA Moldova, implementează acest program din perspectiva drepturilor copilului.

Last modified onСреда, 25 Ноябрь 2020 12:50
Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page