15 formatori, formatoare din raioanele Strășeni și Fălești participă la diminuarea stereotipurilor în bază de gen

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) dezvoltă capacitățile a 15 formatori, formatoare care facilitează 8 cluburi pilot ale actualilor și viitorilor tați în raioanele Strășeni și Fălești și promovează egalitatea de gen.

Activitatea este parte a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeilor, în perioada 2020 – 2023.

De la finele anului 2020 până în prezent, CIDDC a desfășurat pentru profesioniști, profesioniste 8 ateliere de dezvoltare, ghidate de psihologii și formatorii naționali Diana Postu-Blăjinu și Sergiu Toma.

Formatorii, formatoarele din regiuni au creat grupul de lucru, au stabilit reguli comune, au identificat propriile nevoi și propriile stereotipuri, au analizat propria experiență de facilitare online și offline a grupurilor de actuali și viitori tați; au participat la elaborarea Regulamentului-cadru de funcționare a Cluburilor Taților; s-au familiarizat cu ghidurile de organizare a acestor cluburi; și-au dezvoltat competențe, au descoperit noi metode de lucru. Toate acestea – pe parcursul a circa 4 luni.

Ce schimbări au observat formatorii, formatoarele participând la program, aflați din reflecțiile ce urmează.

Viorica Harea, directoarea Centrului de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină” din Fălești: Cred că am devenit mai îndrăzneață să cer ajutor, atunci când nu nu reușesc ceva. Sunt și mai atentă la ce spun actualii și viitorii tați cu care lucrez, iar dorința lor de a discuta despre stereotipuri în bază de gen mă încurajează să continuăm reflecțiile pe acest subiect. Simt că ei au o mare nevoie de a comunica și de a se informa.

Lucia Scobioală, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Strășeni: Am observat că sunt mult mai răbdătoare și încerc să accept orice răspuns, chiar dacă uneori am o altă părere. Am învățat să ascult mai mult decât să vorbesc și să fiu deschisă ca participanții să aleagă singuri temele de discuție.

Tatiana Bejinari, profesoară de clase primare la Gimnaziul din s. Făleștii Noi, r. Fălești: Efortul și voința m-au ajutat să mă schimb. Pe de o parte, mi-am îmbunătățit relația cu mine însămi, pe de altă parte – relația cu elevii, ajutându-i să construiască relații prietenoase.

Claudia Severin, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Strășeni: Am învățat să-mi acord timp, să fiu mai atentă la nevoile mele, să fiu mai atentă la greșelile proprii și să accept schimbarea. Cred că transmit această atitudine și elevilor.

Natalia Vlasov Pîrlog, psihologă la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Strășeni: Acum pot să vorbesc mai mult despre mine. Așa am observat că se schimbă și atitudinea grupurilor în general, atunci când îmi împărtășesc experiența personală. A început să-mi placă acest proces de schimbare.

Maria Colac, directoare adjunctă la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni: Schimbarea încă se produce în mine. Încep să mă simt în echilibru în acest proces. Abordez lucrurile mai ușor.

Svetlana Axenti, psihologă la Serviciul Asistență Psihopedagogică Strășeni: Sunt mereu atrasă de nou, deci orice formare este binevenită. Schimbarea o văd atât la mine personal, cât și la nivel de grup. O abilitate asupra căreia îmi doresc să mai lucrez este răbdarea.

Elena Mardari, psihologă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești: De când sunt implicată în acest proiect, Clubul Taților, am depășit niște stereotipuri în bază de gen și am învățat să acord atenție reflecțiilor în proces.

Alina Darangiu, directoare adjunctă la Centrul Raional de Tineret din Strășeni: Am devenit mai flexibilă și am învățat să las loc pauzelor atât pentru mine, cât și pentru cei din jur, pentru elevii mei.

Amintim că formatorii, formatoarele desfășoară activități de susținere a băieților și bărbaților în cadrul a 8 cluburi pilot ale taților în raioanele Strășeni și Fălești. De la finele anului 2020 până în prezent, în cadrul cluburilor au avut loc 28 de ateliere cu actualii și viitorii tați (14 la Strășeni, 14 la Fălești). Despre Cluburile Taților puteți afla mai multe informații aici și aici.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page