Circa 1300 de elevi și-au monitorizat drepturile în acest an de studii, 408 dintre ei și-au făcut vocea auzită la Turnamentul republican în domeniul drepturilor omului/copilului

Aproape 1300 de elevi din 23 de regiuni ale țării au monitorizat, în acest an de studii, cum li se respectă drepturile în școală/comunitate, iar 408 dintre ei au prezentat rezultatele acestui proces la cea de-a opta ediție a Turnamentului republican în domeniul drepturilor omului/copilului, desfășurată în perioada 5-14 mai curent.

Activitatea este parte a unui program complex de abilitare a elevilor în procesul de monitorizare a drepturilor omului/copilului, implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Amnesty International Moldova și susținut de Save the Children International, Suedia.

Turnamentul a cuprins 13 sesiuni online, la care au participat elevi ai claselor gimnaziale și liceale din raioanele Anenii Noi, Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Criuleni, Chișinău, Drochia, Dondușeni, Dubăsari, Florești, Glodeni, Hîncești, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ștefan Vodă.

În total, s-au implicat grupuri de elevi din 102 instituții (23 de licee și 79 de gimnazii), fiind ghidați în procesul de monitorizare de 89 de cadre didactice.

Adolescenții au reflectat în urma cercetărilor, realizate de ei pe parcursul unui an școlar, în cadrul orelor de Educație pentru societate și Educație civică, despre cum se respectă drepturile omului/copilului în școala și/ sau comunitatea lor.

Ei au discutat despre drepturile la participare, dreptul la sănătate, dreptul la educație, dreptul la timp liber și joacă ș.a. Pentru prima dată, elevii au monitorizat aspecte ca: accesul tuturor elevilor la învățământul la distanță; sănătatea mintală a elevilor și bunăstarea acestora în perioada pandemiei; igiena personală în timpul școlii în perioada mentruației.

Totodată, copiii s-au simțit liberi să-și exprime opiniile, au prezentat constatări și recomandări pentru factorii decizionali din școală sau comunitate.

„M-am simțit foarte bine în timpul cercetării. Dacă anul trecut am ales tema bullyingului, în acest an am ales, împreună cu alți 16 colegi, să cercetăm accesul la internet în școală. În timpul monitorizării, mi-au plăcut mai ales momentele în care citeam opiniile altor copii, participanți la chestionarele noastre”, a spus o elevă.

„Particip pentru prima oară la Turnament. Împreună cu grupul de lucru, am ales să monitorizăm cum se respectă dreptul elevilor la o alimentație sănătoasă. În școala noastră, mâncarea de la cantină este gustoasă, însă nu toți elevii din gimnaziu și liceu au acces la ea. Chiar din prima lună de cercetare, am comunicat constatările noastre către administrația școlii și Consiliul local”, a menționat un elev.

„În urma unui chestionar, am aflat că unii părinți nu iau în considerare cuvântul copilului. Ei nu văd necesitatea de a consulta opinia copilului în luarea anumitor decizii”, a adăugat un alt elev.

„În timpul cercetării, am depistat că în liceu există o boxă a propunerilor elevilor, dar nu observăm ca acestea să fie luate în considerare”, a completat o elevă.

Cât de fericiți am fi noi, elevii, și profesorii la fel, dacă am avea în instituție un spațiu amenajat pentru curățarea încălțămintei pe timp de ploaie. Și doamna care face curățenie ar fi fericită. Parcă e o problemă mică, dar creează multe emoții negative. Am anunțat administrația despre această problemă și așteptăm acțiuni”, a menționat un elev.

„Din chestionare, discuții și observațiile personale făcute de grupul nostru, am constatat că instituția noastră nu este asigurată cu condiții elementare pentru practicarea igienei personale a fetelor în perioada menstruației. Blocul sanitar este amplasat în afara instituției și nu este dotat cu hârtie, săpun sau cu apă caldă”, a spus o altă elevă.

Sunt atât de fericit și mândru de noi când traversez strada de lângă școală și văd indicatorii rutieri, deoarece știu că datorită nouă au fost puși, imediat după ce am trimis demersul la administrația publică locală”, a spus un elev.

O altă elevă a recomandat ca „instituțiile de învățământ să elaboreze un plan strategic de promovare a drepturilor copiilor, iar administrațiile școlare să elaboreze o procedură de consultare permanentă a opiniilor elevilor”.

„Orele de Educație civică și Dirigenție sunt insuficiente pentru promovarea drepturilor copilului. Este nevoie de studierea aprofundată a subiectelor legate de participarea copilului în procesul decizional”, a completat un elev.

Corina Lungu, consultant principal la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat: „Sunt impresionată de profunzimea discuțiilor între adolescenți. Constatăm cu bucurie, de la o ediție la alta, că procesul de cercetare a respectării drepturilor omului este mai autentic și mai relevant pentru dezvoltarea elevilor și a comunității educaționale în general. Împărtășeșc propunerile elevilor în legătură cu promovarea drepturilor omului în școală, care trebuie trăite cu adevărat în toate procesele educaționale. Sunt inspirată și optimistă în legătură cu acest proces care denotă, o dată în plus, că doar printr-o abordare sistemică se pot forma competențele pentru cultura democratică a tuturor elevilor și elevelor.”

Potrivit Olesei Cotiujanu, coordonatoarea programului Educație pentru drepturile omului din cadrul CIDDC, participanții au deschis discuții valoroase, cu reflecții critice.

„Mă bucur că monitorizați drepturile în școala voastră, că utilizați diverse instrumente de cercetare, metode de colectare a datelor, precum chestionare, studii de caz, și că studiați legile în acest proces. Vă încurajez să continuați și să observați cum titularii de obligații răspund și acționează în urma constatărilor voastre”, a menționat coordonatoarea.

Turnamenul în domeniul Drepturilor Omului/Copilului se organizează în fiecare an, la etapa școlară, raională/ municipală și națională, și este un spațiu sigur de comunicare în care copiii își exprimă opiniile despre cum școala, comunitatea respectă drepturile omului/copilului și ce ar trebui să întreprindă acestea pentru respectarea, protecția și asigurarea lor.

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare a propriilor drepturi, îi încurajează să-și exprime opinia cu privire la orice subiect ceprezintă interes pentru ei, iar pe adulți îi încurajează să țină cont de această opinie și să ia decizii în interesul superior al copilului.

Last modified onMonday, 17 May 2021 11:14
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page