Un mediu de încredere pentru actualii și viitorii tați din raioanele Strășeni și Fălești – o misiune asumată a formatorilor care facilitează Cluburile Taților din cele două regiuni

Peste 16 formatori locali și naționali implicați în programele Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) facilitează activități de susținere a actualilor și viitorilor tați din raioanele Strășeni și Fălești să partajeze în mod egal cu fetele și femeile responsabilitățile casnice și să-și actualizeze viziunile legate de îngrijirea și educarea copiilor.

Aceste activități se desfășoară în cadrul a 9 Cluburi ale Taților, un proiect pilot lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen (UN Women Moldova), finanțat de Uniunea Europeană și realizat de cele două agenții cu suportul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

În echipa de formatori, formatoare care facilitează Cluburile Taților își aduc contribuția cadre didactice, lucrători de tineret și psihologi. În fiecare lună, aceștia participă în cadrul unui program de formare continuă, susținute de psihologii Diana Postu-Blăjinu și Sergiu Toma, pentru a-și dezvolta capacitățile de facilitare a grupurilor de actuali și viitori tați și pentru a le asigura un mediu de încredere, în care aceștia să comunice deschis despre situațiile cu care se confruntă fie în calitate de frați, colegi de clasă, parteneri de viață, fie în calitate de (viitori) părinți.

La cea mai recentă sesiune online de formare, participanții au discutat despre cum formatorii Cluburilor pot menține, în procesul de facilitare, echilibrul dintre a oferi o stare de bine și suficient spațiu de învățare actualilor și viitorilor tați.

„Experința formatorilor locali reconfirmă nevoia de a crea un context care să-i ajute pe participanți să se deschidă, să împărtășească emoții, opinii.

Este foarte important ca facilitatorii să țină cont și de atmosferă, și de conținut, luând în considerare și dinamica activității grupului, și timpul preconizat pentru desfășurarea ei. De asemenea, este foarte important ca persoanele care facilitează activități de grup să formuleze întrebările potrivite, să fie atenți la răspunsurile pe care participanții le oferă și la felul în care o fac”, a explicat Sergiu Toma, psiholog, formator național în cadrul Cluburilor Taților.

„Rolul persoanei care facilitează o activitate de grup este de a crea un mediu de încredere. E un mediu în care persoanele au posibilitatea să-și exprime gândurile așa cum le simt ele în acel moment, iar facilitatorii/facilitatoarele le acceptă. Este important ca facilitatorii să exprime acceptarea și verbal, și nonverbal.

De asemenea, este foarte important ca facilitatorii, atunci când pun întrebări, să-și asume, pe lângă rolul de a predispune la reflecții, și rolul de a preveni diverse riscuri sau situații de conflict, care pot apărea în grup”, a completat Diana Postu-Blăjinu, psihologă, formatoare națională în cadrul Cluburilor Taților.

În timpul sesiunii de formare, majoritatea formatorilor locali au spus că rolul lor în procesul de facilitare a Cluburilor Taților este de a predispune participanții la reflecții și că este un proces de învățare reciprocă.

De exemplu, Elena Mardari, psihologă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești și coformatoare a două Cluburi ale Taților din comunitate, ne-a spus că de când este implicată în acest proiect, a depășit ea însăși stereotipuri în bază de gen și a învățat să acorde mai multă atenție reflecțiilor în proces.

„Eu însămi am observat că am început să mă schimb, reflectând asupra propriilor comportamente și întrebându-mă: Ce fac eu bine pentru a diminua stereotipurile de gen? Ce aș putea face mai bine? Vreau ca și participanții Cluburilor Taților să-și pună aceste întrebări. Deci, rolul meu este să-i inspir la reflecții despre ei înșiși”, ne-a spus ea.

Amintim că activitățile de formare pentru profesioniștii care facilitează Cluburile Taților (lansate în decembrie 2020) din cele două raioane au început în octombrie 2020 și sunt parte a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă opinia Uniunii Europene.

Last modified onTuesday, 27 July 2021 12:11
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page