Aproape 500 de profesori/oare de dezvoltare personală din 15 raioane ale țării învață cum să sprijine adolescenții/tele în procesul de prevenire a comportamentelor sexuale riscante

7 decembrie 2021 – Circa 500 de cadre didactice din 15 raioane ale țării își dezvoltă competențele pentru a asigura adolescenților/telor un mediu de încredere în care să comunice despre sex și sexualitate și pentru a-i ajuta să prevină comportamentele sexuale riscante, în mod special sarcina în adolescență. Formarea cadrelor este parte a Stagiului de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență”.

Programul a fost elaborat în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, finanțat de MSD și MSD for Mothers, implementat de Centrul de Informare și Documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC), Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Participă profesori, profesoare din raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și Chișinău.

Stagiul de formare a cadrelor didactice este structurat în trei module: Consimțământul în relațiile sexuale; Schimbări aduse de sarcină în adolescență; Metote de contracepție, a început în luna noiembrie 2021 și se va desfășura până în primăvara anului 2022.

În cadrul stagiului de formare, participanții, participantele atelierelor află de la psihologi cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, despre schimbările din organism în perioada de până și după sarcină; cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și sarcină și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate, cum să ia decizii privind metodele de contracepție.

După participarea la acest program, cadrele didactice vor aplica la clasă cunoștințele și practicile învățate, metodele de lucru cu grupurile de adolescenți și, astfel, vor contribui la creșterea gradului de conștientizare de către adolescente, adolescenți a comportamentelor sexuale riscante și la prevenirea maternității timpurii.

Programul de formare pentru profesori/oare a demarat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova. Cercetarea realizată de Platforma copiilor arată că mulți dintre profesori își înțeleg rolul important în acest proces și sunt gata să și-l asume, însă menționează că nu au pregătire profesională suficientă – nu dețin informații și/sau nu știu cum să adapteze informațiile la vârsta copiilor.

Profesorii își doresc suport didactic, iar copiii își doresc discuții deschise cu adulți informați, ceea ce, actualmente, se întâmplă în puține cazuri.

Sesiunile de formare sunt parte din cea mai amplă intervenție transfrontalieră pentru sănătatea mamelor adolescente și prevenirea maternității timpurii.

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page