Alina Darangiu: „Sunt o agentă a schimbării. Contribui la egalitatea de gen”

Muncă, Dedicație, Admirație. Așa descrie Alina Darangiu, directoarea Centrului Raional de Tineret Strășeni, primul an de implicare în cadrul proiectului „Clubul Taților”. După o experiență de trei ani la Centrul de tineret și șase ani în sectorul de tineret, Alina facilitează, din decembrie 2020, trei Cluburi prin care combate, împreună cu 36 de actuali și viitori tați, stereotipurile și violența în bază de gen. Ea și-a împărtășit experiența cu noi, iar noi o împărtășim mai departe, în cadrul unei noi rubrici: #FormatoareLaClubulTaților.

Facilitez un Club al taților și două Cluburi de băieți. În total, lucrez cu 6 tați și 30 de băieți adolescenți.

În acest proces mă simt o persoană cu un rol important, o agentă a schimbării în societate. Contribui la egalitatea de gen. În cadrul Cluburilor, livrez informație, organizez activități, coordonez echipe de băieți și tați, îi ghidez spre conștientizare. Cred că reușesc să schimb viziuni și să diminuez stereotipuri. De fiecare dată, abordez subiecte diferite, reieșind din necesitățile și sugestiile participanților.

În timpul activităților, am descoperit că activitățile periodice sunt foarte utile și eficiente, iar actualii și viitorii tați se simt o parte a unui proces întreg de schimbare în societate. Am observat că oamenii își pot schimba viziunile, sunt flexibili și se adaptează ușor la noile condiții. Am înțeles că importanța subiectelor depinde și de calitatea formatorului/formatoarei. Am descoperit că tinerii au viziuni minunate, care trebuie luate în considerare și urmate.

După mai bine de un an de muncă în proiectul Clubul Taților, este greu să măsor schimbările cu o precizie maximă. Ele oricum se văd. În primul rând, grupurile s-au consolidat, au devenit mai unite. Sunt participanți care au trecut peste stereotipuri și nu mai gândesc cum o făceau anterior.

Ca metode de învățare, cel mai des folosesс metode interactive din educația nonformală. De fiecare dată mă pregătesc pentru ședințe într-un mod foarte detaliat. Mă străduiesc să aplic și metode sau tehnici noi, pentru a crea o atmosferă prietenoasă și sigură în grupuri.
Pentru asta, țin cont de sugestiile și necesitățile participanților și, desigur, de regulile de grup pe care le-am stabilit împreună.

Datorită Cluburilor, participanții au devenit mult mai informați despre efectul nociv al stereotipurilor și al violenței în bază de gen. Ei vorbesc despre aceasta cu prietenii, familia, cunoscuții, ceea ce contribuie la răspândirea informației mai departe. Lumea a devenit mai conștientă. Comunitatea a devenit mai deschisă spre schimbare.

Mi-aș dori foarte mult ca aceste cluburi să continue. Mai departe, eu și echipa le vom dezvolta în cadrul Centrului de tineret. Iar eu personal voi continua să promovez egalitatea de gen și să combat stereotipurile și violența, inclusiv în raionul Strășeni.

Amintim că în decembrie 2020, cu suportul CIDDC, în 9 locații din raioanele Strășeni și Fălești au fost lansate Cluburi ale actualilor și viitorilor tați, pe care le facilitează 14 formatori/oare din comunitățile lor. Cluburile sunt parte al proiectului „Clubul Taților”, dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cele două raioane de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada 2020-2023.

Pentru a menține activitatea Cluburilor și pentru a crea participanților – actuali și viitori tați – un mediu de încredere, echipa de formatori/oare participă la un program de formare continuă, pe care CIDDC îl facilitează lunar.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page