6 mii de manuale pentru parinti si ghiduri pentru profesionisti

10 SEPTEMBRIE 2009

6 mii de manuale pentru parinti si ghiduri pentru profesionisti: raspuns transfrontalier la fenomenul copiilor ramasi singuri acasa in Republica Moldova si Romania

Chisinau, 10 septembrie 2009 –6 000 de manuale si ghiduri distribuite si 75 de profesionisti instruiti sunt cateva dintre beneficiile aduse copiilor ramasi singuri acasa, parintilor care pleaca la munca in strainatate si specialistilor care lucreaza cu copiii migrantilor din Republica Moldova si Romania.

Eforturile apartin celor doi parteneri-cheie in domeniul protectiei drepturilor copiilor singuri acasa din Republica Moldova si Romania – Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) si Asociatia "Alternative Sociale" (AAS), si au fost realizate in cadrul proiectului "Colaborare transfrontaliera interinstitutionala pentru protectia drepturilor copiilor singuri acasa".


Aceasta initiativa comuna a promovat, intre septembrie 2008 si septembrie 2009, o abordare la nivel transfrontalier a fenomenului copiilor ramasi singuri acasa si a creat primul pachet transfrontalier de resurse in domeniu: 3 000 de manuale pentru profesionisti, 3 000 ghiduri pentru parinti, 6 000 pliante si 1 500 afise. Acestea au fost distribuite serviciilor raionale de asistenta sociala si protectie a familiei, directiilor de invatamant, centrelor comunitare si centrelor de resurse pentru tineri din raioanele Calarasi, Telenesti si Falesti si, respectiv, directiilor generale de asistenta sociala si protectie a copilului, inspectoratelor scolare judetene, inspectoratelor de politie judetene din judetele Iasi, Botosani si Vaslui.

Proiectul a contribuit, de asemenea, la consolidarea capacitatii profesionistilor din Republica Moldova si Romania din domeniul protectiei copiilor care au parinti la munca in strainatate, prin organizarea a doua intalniri de lucru cu reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu si prin instruirea a 75 de profesionisti pe parcursul a patru seminarii, axate pe schimb de informatii si bune practici si pe utilizarea pachetului transfrontalier de resurse pentru copiii singuri acasa.

Resursele create si distribuite in Republica Moldova si Romania valorifica resursele elaborate de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului: "COPILUL MEU E SINGUR ACASA. Carte pentru parintii care pleaca la munca in strainatate" si "GHID PENTRU PROFESIONISTI care lucreaza cu copiii migrantilor".

Proiectul "Colaborare transfrontaliera interinstitutionala pentru protectia drepturilor copiilor singuri acasa" a fost finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Programul de Vecinatate Romania – Republica Moldova 2004-2006.

Resursele editate si difuzate in cadrul acestei initiative pot fi descarcate de la adresele:
"MANUAL PENTRU PROFESIONISTII care lucreaza cu copiii ramasi singuri acasa ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate" – http://singuracasa.ro/_images/img_asistenta_sociala/manual.pdf
"GHID PENTRU PARINTII care pleaca la munca in strainatate" – http://www.alternativesociale.ro/_images/servicii_sociale/ghid.pdf
PLIANTUL "COPILULUI SINGUR ACASA" – http://www.alternativesociale.ro/_images/servicii_sociale/pliant.pdf
Un reportaj video cu acest subiect poate fi vizionat la adresa http://telem.telem.ro/telem/

Informatii:
Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.childrights.md/

Asociatia "Alternative Sociale" (AAS), Romania
Persoana de contact: Gheorghe Pascaru
Tel./fax: (+40 332) 407179
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.alternativesociale.ro/

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page