Atunci când copilul este implicat în luarea deciziilor, toată lumea are de câştigat/ VIDEO

Studiile arată că două treimi dintre adulţi nu au fost consultaţi de propriii părinţi în copilărie şi nu au fost implicaţi nicicum în luarea deciziilor. Acest fapt tinde să se schimbe în familiile moderne. Atunci când adulţii iau decizii ţinând cont şi de opinia celor mici, copiii învaţă să prioritizeze lucrurile şi să se organizeze mai bine, spun specialiştii.

Mulţi părinţi nu implică copiii în luarea deciziilor pentru că se tem că ar putea prelua puterea, crede psihologul Vera Budan. ,,Problema este că copii pot percepe acest fapt ca un complot împotriva lor. Dacă nu este ascultat sau nu se ţine cont de ceea ce crede, copilul învaţă că cine ia deciziile este şeful şi deţine puterea. Cel care are puterea, deţine controlul. Când va creşte ar putea să se răzbune, inclusiv pe părinţi, pentru că el înţelege că a ajuns la vârsta când deţine puterea”, explică psihologul.

Luarea deciziilor nu este un lucru atât de uşor şi nu-l putem lăsa total în seama copiilor, dar putem să-i oferim opţiuni din care să aleagă. Dacă nu sunt lăsăţi să facă alegeri, să ia decizii, nu vor reuşi să înţeleagă care sunt consecinţele faptelor lor. ,,Este important ca situaţiile în care copilul este lăsat să ia decizii să fie adaptate vârstei şi nivelului său de înţelegere”, explică psihologul Vera Budan.

De ce este bine de implicat copilul în luarea deciziilor

Studii internaţionale arată că atunci când copiilor li se oferă ocazii de a lua decizii, ei devin mai activi, mai sociabili şi mai spontani.

Atunci când copilul este implicat în luarea deciziilor, toată lumea are de câştigat. Nu este nevoie să implicăm un copil mic în luarea deciziilor foarte importante. Părinţii pot învăţa să facă asta implicându-l în decizii limitate ce-l privesc şi pe el. Spre exemplu, un copil de 2-3 ani poate fi lăsat să decidă cu ce să se îmbrace, oferindu-i câteva opţiuni de haine, potrivite sezonului. El va alege din aceste lucruri. La fel, ar putea alege şi din alimentele pe care să le consume, punându-i la dispoziţie câteva opţiuni de alimente sănătoase.

Pe la vârsta de 5-6 ani, părinţii pot deja să explice copilului situaţia existentă în familie şi care este starea lucrurilor. Dacă, spre exemplu, copilul vrea o tabletă, părinţii pot să-i explice câţi bani sunt în familie şi pentru ce sunt prevăzuţi. Să i se explice copilului că, pentru a cumpăra tableta, va fi necesar de economisit o perioadă sau de renunţat la altceva. În această situaţie, părinţii nu-i spun direct copilului că nu cumpără tabletă, dar i se explică cum se iau aceste decizii, iar el ar putea să spună la ce este dispus să renunţe.

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page