CONCURS. Elevii și profesorii învață cum să guverneze școala împreună

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță un nou concurs de înscriere la programul de susținere a consiliilor elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar.

Programul are la bază rezultatele studiului Bunăstarea copiilor – studenți ai școlilor profesionale din Moldova, efectuat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) în anul 2014.

Studiul a scos în evidență mai multe detalii despre nivelul de bunăstare și asigurare a necesităților de bază (financiare, educative, psiho-sociale), printre care și faptul că tinerii nu își cunosc drepturile în instituție.

Inițiativa de susținere a consiliilor elevilor este la a doua ediție și reprezintă o componentă a proiectului CONSEPT III – Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova. În cadrul acestuia, instituțiile selectate beneficiază de suport informativ continuu, asistență metodologică, ateliere de instruire, schimb de experiență cu alte instituții de învățământ, care întreprind acțiuni de promovare a participării elevilor.

Școlile interesate, vor aplica la concurs, prezentând:

O scrisoare prin care administrația instituției demonstrează angajamentul pentru susținerea structurii de autoconducere a elevilor, prin implicarea acesteia în politica de dezvoltare a școlii și prin alocarea de resurse Consiliului Elevilor. Instituția își va asuma implicarea într-un proces de instruire complex și de lungă durată (3 ani); va garanta informarea cadrelor didactice și a comunității elevilor despre program; va asigura participarea acestora la toate activitățile planificate și va confirma disponibilitatea de a găzdui evenimente organizate în cadrul programului. 

Scrisorile de angajament vor fi expediate la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , până la data de 3 iunie 2016.

Primele rezultate ale școlilor susținute în anul curent de studii

Pe parcursul anului de studii 2015-2016, coordonatorii și membrii consiliilor elevilor din 5 școli profesionale au participat la 4 ateliere de instruire. Ei au fost ajutați să identifice soluții la problemele existente în instituția lor, să dezvolte și să aplice instrumente prin care își pot exprima opinia asupra diferitor aspecte ale vieții școlare, să elaboreze micro-proiecte și să facă o vizită de studiu la o instituție de învățământ din altă localitate.

În viziunea elevilor, datorită implicării în activitățile programului, ei au reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare și lucru în echipă, de organizare și desfășurare a activităților cu tinerii, de analiză  și luare a deciziilor. Totodată, ei au menționat că în urma instruirii, au devenit mai informați în ceea ce privește rolul și funcțiile consiliului elevilor și mai motivați de a contribui la progresul instituției în care învață.

Profesorii instruiți în cadrul programului ghidează consiliile și îi ajută pe elevi să-și organizeze activitatea. Aliona Goia este coordonatoarea consiliului elevilor din școala profesională Florești. Ea spune că prin intermediul consiliilor administrația și profesorii pot afla mai ușor care sunt problemele elevilor și ce ar trebui să facă adulții din instituție pentru a îmbunătăți calitatea studiilor.

Aliona Goia este convinsă că profesorii trebuie să ofere elevilor posibilitatea de a-și expune părerea. „Noi lucrăm pentru ei. Atât timp cât nu vom susține elevii să vorbească despre problemele pe care le au și schimbările care și le doresc, atât timp ei nu ne vor înțelege, nu vor avea încredere în noi. Ei sunt viitorul nostru și trebuie să-i susținem”, este de părere profesoara

Instruirile au loc în cadrul unui program implementat de CIDDC, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu suportul Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

Pentru informații suplimentare și suport:

Tatiana Stihari, Coordonatoare program, CIDDC

Tel: 022 744 600 sau 068 707 576.

 

 

 

 

 

 

 

Last modified onTuesday, 24 May 2016 18:24
Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page