Situația copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, discutată în cadrul unui briefing internațional, organizat la Geneva

Cea mai importantă dificultate a copiilor apărători ai drepturilor omului (CADO) este că aceștia nu sunt luați în serios de către cadre didactice, administrația publică locală și națională și nici de structurile de nivel internațional.

Este constatarea unui grup de CADO din Republica Moldova, reprezentat de Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura, coordonatori la Platforma Copiilor, comunitate pe care Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) o susține.

Constatarea a fost făcută în cadrul Briefingului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului și Evaluarea Periodică Universală (EPU), desfășurat pe 5 septembrie 2022, la Geneva, în format mixt, de Child Rights Connect și UPR Info în colaborare cu Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Misiunile Permanente din Irlanda și Mexic de pe lângă ONU.

La eveniment au participat reprezentanți și reprezentante, ambasadori din diferite țări membre ale ONU.

Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura au fost invitați deoarece reprezintă primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru drepturile CADO în procesul EPU.

În cadrul evenimentului, Elvira și Gheorghe au vorbit despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor și tinerilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova și au subliniat că este timpul ca tinerii și copiii apărători ai drepturilor omului să fie luați în serios atât la nivel național, cât și la nivel internațional, cum este Evaluarea Periodică Universală (EPU).

Elvira Drangoi și Gheorghe Galbura reprezintă primul grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru drepturile CADO în Evaluarea Periodică Universală

„Sunt apărătoare a drepturilor omului de la vârsta de 13 ani. Eu și alți copii și tineri pledăm pentru diverse drepturi când acționăm în calitate de CADO: educația sexuală în școli, drepturile femeilor, drepturile comunității LGBTQ, dreptul la mediul înconjurător. Făcând asta, întâmpinăm diferite dificutăți. În primul rând, nu suntem luați în serios de către profesori, administrația locală și națională. De asemenea, întâmpinăm acestă dificultate și în procese internaționale, precum este Evaluarea Periodică Universală (EPU).

În procesul EPU, am prezentat situația CADO în cadrul întâlnirilor separate Ambasadei Germaniei și Ambasadei din Mexic, deși au fost invitate mai multe state”, a declarat Elvira Drangoi, coordonatoare la Platforma Copiilor, tânără apărătoare a drepturilor omului.

„Mexic a venit cu o recomandare către Republica Moldova privind ADO – „Adoptarea, printr-un proces participativ și incluziv, a unei legi comprehensive privind apărătoriI drepturilor omului.”

O asemenea recomandare a venit și din partea Spaniei, dar nicio țară nu a integrat în mod explicit conceptul de CADO. În urma acestui proces, acum lucrăm la creșterea gradului de conștientizare a autorităților privind recunoașterea CADO și la elaborarea unui capitol privind CADO în viitoarea lege cu privire la apărătorii drepturilor omului (ADO).

Luând în considerare dificultățile pe care le întâmpinăm acum, ca rezultat al lipsei recomandărilor privind CADO pentru Republica Moldova, cerem ca statele membre ale ONU și statele observatoare în procesul EPU: să recunoască copiii ca apărători ai drepturilor omului și drepturile acestora; să se întâlnească cu CADO pentru a afla constatările și recomandările acestora; să accepte recomandările CADO; să realizeze recomandări privind CADO și să le înainteze către guvernele acestora”, a subliniat Gheorghe Galbura, coordonator la Platforma Copiilor, tânăr apărător al drepturilor omului.

La eveniment au luat cuvântul, de asemenea, Mikiko Otani, președinta Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, reprezentanți și reprezentante ai/ale Misiunii Permanente a Irlandei, Misiunii Permanente a Mexicului pe lângă ONU, ai/ale organizației Amnesty Thailanda;

Mary Lawlor, Raportoare Specială a ONU pe situația apărătorilor drepturilor omului, interesată în mod special de situația apărătorilor drepturilor comunității LGBTQ, a persoanelor cu dizabilități și a copiilor apărători ai drepturilor omului.

„Evaluarea Periodică Universală, un instrument direct prin care CADO pot fi recunoscuți și împuterniciți”

Raportoarea Specială a ONU a atras atenția spre rezistența societății față de activismul copiilor și spre lipsa unor mecanisme de protecție accesibile și funcționale pentru CADO. Dânsa a subliniat importanța procesului EPU în recunoașterea și susținerea CADO, și-a exprimat disponibilitatea de a face advocacy sistematic pentru drepturile CADO, menționând că va colecta opiniile, comentariile țărilor membre ale ONU despre CADO.

„Am decis ca drepturile CADO și ale tinerilor apărători ai drepturilor omului să fie o prioritate pentru mine pe perioada mandatului meu. Copiii, deseori, sunt excluși din viața publică și politică, atât părinții și alți reprezentanți legali ai copiilor, cât și guvernele și alți factori de decizie neavând o înțelegere clară a importanței participării copiilor în acest domeniu.

Este nevoie să împuternicim mecanismele de protecție a drepturilor civile, politice și de participare a copiilor în procese de luare a deciziilor. Comunicarea directă între copii și factorii de decizie este importantă.

Este nevoie să fie create spații, procese și structuri bazate pe drepturi, în care să fie incluși și copiii din grupurile marginalizate.

Pentru asta, guvernele trebuie să creeze spații sigure pentru copii și împreună cu copiii, auzindu-le și ascultându-le vocea.

EPU este un instrument direct prin care CADO pot fi recunoscuți și împuterniciți. Și asta poate fi făcut prin diferite căi, încurajând copiii înșiși și acceptând recomandările lor.

E nevoie ca guvernele, societatea civilă națională și alți titulari de obligații să depună mai multe eforturi pentru a se asigura că mecanismele de protecție a drepturilor CADO sunt funcționale și accesibile copiilor”, a declarat Mary Lawlor.

Despre situația CADO din țara noastră Mary Lawlor a aflat în aprilie 2022, când a invitat un grup de copii de la Platforma Copiilor în cadrul unei sesiuni online și a discutat cu ei despre dificultățile și riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii când acționează în baza drepturilor.

Întâlnirea din aprilie a grupului CADO cu Mary Lawlor a fost precedată de întâlnirea cu Maia Bănărescu, Avocata Copilului. Atunci CADO au discutat cu avocata despre viitoarea lege cu privire la ADO și au propus îmbunătățirea acestei legi prin elaborarea unui capitol separat dedicat copiilor apărători ai drepturilor omului, pentru a atribui un statut legal acestora.

Maia Bănărescu a menționat că susține inițiativele CADO, ale Platformei Copiilor și acțiunile CIDDC de a împuternici și proteja copiii apărători ai drepturilor omului și că va include propunerile CADO și ale Platformei Copiilor în proiectul de lege.

Amintim că discuțiile despre situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova au fost inițiate în iunie 2021 de CIDDC și un grup de ONG-uri. O parte dintre aceste ONG-uri și un grup de inițiativă de tineri de la Platforma Copiilor au contribuit în același timp la realizarea Raportului privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale.

Rezumatul cu rezultatele briefingului cu ambasadele și misiunile diplomatice ale țărilor ONU (apelul către state să formuleze recomandări în procesul EPU privind CADO), poate fi accesat în acest link: https://childrightsconnect.org/wp-content/uploads/2022/06/upr-brief-chrds-v3-2.pdf

GALERIE FOTO: 

Admin

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
back to top

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page