Un mediu școlar mai incluziv creat de profesioniștii și profesionistele din domeniul educației din Bălți, Cahul, Criuleni, Orhei și Comrat

Pe data de 25 noiembrie 2022 s-a desfășurat primul atelier „Evaluarea nevoilor de formare în procesul de integrare a copiilor refugiați” din cadrul programului de suport psihoemoțional pentru profesioniștii și profesionistele din domeniul educației. Copiii, inclusiv cei refugiați vor beneficia de un mediu școlar mai incluziv. Elevii vor fi însoțiți în acest proces de învățătorii, psihologii și managerii care s-au înscris la programul de Suport psihoemoțional și capacitare profesioniștilor/ profesionistelor din domeniul educației de a crea un mediu mai incluziv pentru copiii.

Peste 90 de cadre didactice, manageriale din instituțiile general de învățământ din Bălți, Cahul, Criuleni, Orhei și Comrat au participat la primul atelier din program, dedicat evaluării nevoilor de formare în procesul de incluziune a copiilor refugiați care s-a desfășurat pe 25 noiembrie 2022.

Această sesiune a fost facilitată de Viorica Adăscăliță, doctor în psihologie, lectoră universitară, psihologă și formatoare la CIDDC.

În cadrul atelierului din 25 noiembrie, profesorii și profesoarele au împărtășit propriile experiențe de lucru cu familiile de refugiați și copiii acestora. Specialiștii/ specialistele au mai discutat despre piramida nevoilor, precum și diferența dintre integrare și incluziune. Totodată, participanții/ participantele au discutat despre propriile dificultăți și nevoi de formare și suport pe care le au cadrele didactice în lucrul cu familiile refugiate în Republica Moldova:

„În localitatea noastră avem 20 de copii refugiați și ei sunt cazați într-o fostă școală internat. La început, vă spun sincer, simțeam milă și compătimire până la lacrimi pentru acești copii. Atunci când ajunge o familie de refugiați în localitate, noi îi întrebăm ce nevoi au, ce documente dețin, câți copii sunt în familie și noi suntem deschiși să comunicăm cu aceste familii și să le oferim suportul de care au nevoie” - împărtășit una dintre participante la atelier.

„De la începutul anului 2022, în gimnaziul nostru au fost 31 de copii refugiați. O parte dintre ei au plecat, iar elevii refugiați care au ales să rămână în instituția noastră de învățământ trec printr-un proces continuu de adaptare. Din luna septembrie curent, colaborăm cu o asociație nonguvernamentală și copiii au oportunitatea de a participa la diferite activități interactive și evenimente” a completat o altă participantă la discuții.

În timpul discuțiilor, profesioniștii/ profesionistele au identificat diferențele între „învățarea integrativă” și „învățarea incluzivă”, fiind ghidați și ghidate de exemplele practice ale formatoarei atelierului. De asemenea, a fost abordat subiectul incluziunii socio-școlare a copiilor în contextul crizei umanitare în instituțiile educaționale din Republica Moldova și au reflectat despre nevoile copiilor refugiați în Republica Moldova și persoanele responsabile pentru satisfacerea nevoilor acestor copii.

Precizăm că, Programul de suport psihoemoțional pentru profesioniștii și profesionistele din domeniul educație va avea 6 ateliere și au fost formate 7 grupuri de profesioniști, clasificate în funcție de tipul instituției și limbii de predare (cadre didactice, manageriale de la treapta primară/ gimnazială/ liceală/ cu predare în limba română/ rusă). Din primul grup fac parte cadre didactice, manageriale, psihologi/e de la ciclul primar și gimnazial cu predare în limba rusă. Al doilea grup va participa la atelierul nr.1 pe 2 decembrie 2022, între orele 14:00 și 17:00.

Activitățile de suport emoțional și capacitare a profesioniștilor/ profesionistelor din domeniul educației sunt realizate de CIDDC, în cadrul proiectului „Suport pentru incluziunea copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, implementa în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al Diakonie Katastrophenhilfe.

Admin

Email Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
back to top

Контакты

Адрес: улица Еуджен Кока, 15, Кишинэу,
Република Молдова, MD-2008

Тел./Факс: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Емайл: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Стань Послом 2%

Sustin 2%! Поддерживаю 2%! 

Медиа партнер:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page