CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Clubul Taților, un proiect ce merită să continue

Pe 9 decembrie 2022 a avut loc o masă rotundă pe tema continuității proiectului „Clubul Taților”, cu participarea formatorilor și formatoarelor care facilitează cluburi cu actuali și viitori tați în raioanele Fălești, Strășeni și a reprezentanților autorităților locale.

Evenimentul s-a desfășurat în format online și a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNFPA Moldova și UN Women Moldova , în perioada 2020 – 2023.

Participantele au analizat succesele și realizările din cadrul Cluburilor de tineri și tați; au identificat dificultățile pe care le-au întâmpinat și le întâmpină; au identificat și au analizat perspectivele prin care pot asigura continuitatea întrunirilor în cadrul Cluburilor; au împărtășit experiențe, metode și practici de facilitare a activităților; au reflectat asupra aspectelor care funcționează și care funcționează mai puțin în cadrul atelierelor cu tații/tinerii.

„Pe noi, Clubul ne-a unit”

Formatoarele au menționat că activitățile Clubului Taților au contribuit la diverse schimbări benefice în comunități.

„Pe noi, Clubul ne-a unit. Profesori și profesoare, tați și mame, fete și băieți, copii, cu toții am devenit uniți”, a menționat Tatiana Bîrnaz, profesoară la Gimnaziul Făleștii Noi, care cofacilitează două cluburi, cu băieți și tați.

„De când am fost invitată în acest proiect, octombrie 2020, până în prezent, am trăit diferite experiențe și am învățat multe. În procesul de lucru cu actuali și viitori tați, am simțit diverse emoții: de la nedumerire și neîncredere până la mulțumire, entuziasm, încredere, siguranță. Sunt emoții pe care am obsevat că le-au simțit și participanții Cluburilor”, a menționat Elena Mardari, formatoare, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești.

„Eu și colega mea de proiect ne-am propus să asigurăm cu resurse locale continuitatea celor două cluburi pe care le cofacilităm. Clubul taților este un proiect ce merită să continue, mai ales că elevii care se implică la Clubul băieților așteaptă cu nerăbdare viitoarele activități”, a menționat Lucia Scobioală, formatoare, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu” din Strășeni.

„Clubul Taților este un proiect despre încredere. Mă bucur că adolescenții membri ai Clubului de băieți, care au vârste diferite și care provin din medii diferite, se respectă reciproc, sunt deschiși între ei și își împărtășesc experiențele cu acceptare și încredere atât în ei înșiși, cât și cu încredere în noi, adulții, care le oferim sprijin și ghidare”, a menționat Maria Colac, formatore, directoare adjunctă pentru educație la Liceul „Ion Vatamanu” din Strășeni.

Amintim că CIDDC a început implementarea proiectului „Clubul Taților” în octombrie 2020, când a invitat formatori și formatoare din raioanele Strășeni și Fălești să creeze o echipă care să susțină băieții și bărbații, actuali și viitori tați, în procesul de prevenire și combatere a stereotipurilor și violenței în bază de gen.

În acest scop, CIDDC a livrat formatorilor și formatoarelor un program de consolidare a capacităților și mentorat, astfel încât această echipă să susțină băieții și bărbații în procesul de conștientizare, prevenire și combatere a stereotipurilor și a violenței în bază de gen inclusiv după încheierea proiectului.

Din martie 2022, cluburi ale actualilor și viitorilor tați activează și în alte raioane, în Dondușeni, Glodeni, Drochia, și în municipiul Chișinău. În program participă în total 18 formatori și formatoare din cinci raioane și din mun. Chișinău.

Proiectul „Clubul Taților” a fost dezvoltat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”. Programul este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNFPA Moldova și UN Women Moldova în parteneriat cu CIDDC în perioada octombrie 2020 – februarie 2023.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea autorului și nu reflectă în mod neapărat opinia Uniunii Europene.

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page