Ultimile știri 3

Cadre didactice și de conducere, elevi și eleve din 40 de gimnazii și licee analizează experiențele actuale de guvernanță democratică a școlii

Cadre didactice și de conducere, elevi și eleve din 40 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării își dezvoltă competențele pentru guvernanța democratică a școlii, în cadrul Programului de formare pentru aplicarea Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova.

Un atelier de reflecție și evaluare a avut loc pe 1-2 martie curent la Chișinău, la care au participat aproximativ 80 de profesioniste, profesioniști din educație, eleve și elevi, reprezentante și reprezentanți din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Evenimentul a fost organizat deCentrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Corina Lungu,consultantă principală la Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova,a încurajat profesioniștii, profesionistele din educație să se implice în dezvoltarea comunității școlare și a reiterat nevoia de cooperare în procesul de guvernanță democratică a școlii.

„Atunci când a fost lansat apelul public de a participa la programul de formare privind guvernanța democratică a școlii și când am văzut că tocmai 133 de instituții s-au înscris, am înțeles că profesioniștii, profesionistele din educație au dat curs unei schimbări.

E momentul să înțelegem că școala nu este doar responsabilitatea dirigintelui și nici doar responsabilitatea directorului. Școala înseamnă o comunitate care cu adevărat comunică, cooperează și creează spațiu pentru fiecare membru, membră din comunitatea școlară: cadre didactice, elevi, eleve, părinți, administrație.

Cu toții vrem schimbare și vrem ca elevii, elevele să simtă că vocea lor contează și că ei, ele pot influența deciziile în școală. Această schimbare depinde de fiecare dintre noi, profesioniștii, profesionistele din educație”, a declarat Corina Lungu.

Dumitru Lazur, coordonator superior al proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, a mulțumit școlilor pentru inițiativa de a dezvolta guvernanța democratică în mediul educațional și a subliniat importanța cooperării.

„Lucrurile se schimbă spre bine atât în țară, cât și în comunitate. Mă bucur că tot mai multe instituții de învățământ doresc să contribuie la creșterea nivelului de guvernanță democratică a școlii. Consiliul Europei încurajează și sprijină inițiativele de participare ale comunităților școlare și, din 2019, în cadrul proiectului „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, oferă suport Ministerului Educației și Cercetării să implementeze disciplina Educație pentru societate și Ghidul metodologic de guvernanță democratică a școlii.

Îmi exprim încrederea că experiența anterioară de pilotare, în parteneriat cu CIDDC, a Ghidului metodologic în 49 de instituții de învățământ aduce plus-valoare în procesul de lucru cu cele 40 de instituții în următorii doi ani”, a menționat Dumitru Lazur.

Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC,aîncurajatparticipantele, participanții programului să-și exprime experiențele autentice și, astfel, a subliniat importanța diversității în procesul de guvernanță democratică.

„La prima etapă de aplicare a Ghidului metodologic, au participat instituții cu experiențe foarte diverse. La început, unii participanți ne spuneau: «Noi nu avem experiență de participare». Alții ne spuneau: «Școala noastră are un număr foarte mic de elevi și eleve». Ulterior, după ce au căpătat mai multă încredere, participanții ne împărtășeau cum consultă opinia copiilor, cum adaptează metodele de consultare. Deci, indiferent de numărul de elevi, eleve ai, ale instituției sau indiferent de alte criterii, fiecare experiență este valoroasă și vă încurajez să împărtășiți din experiența voastră, să creăm împreună o comunitate de învățare autentică”, a spus Arina Zîcu.

În cadrul atelierului de reflecție și evaluare, profesioniștii și profesionistele din educație au fost ghidați, ghidate de către Iosif Moldovanu și Corina Jumbei, iar elevele și elevii au fost ghidate, ghidați de către Petru Golban și Natalia Cebotar. Formatorii și formatoarele au ghidat participantele, participanții să analizeze modul în care structurile consultative și decizionale conlucrează și oferă spațiu tuturor membrilor comunității să participe la luarea deciziilor la etapa actuală, precum și să exploreze ce competențe sunt necesare atât pentru a crea condiții, cât și pentru a participa la procesul de guvernare democratică a școlii.

Reamintim că instituțiile participante la programul de formare în vederea aplicării Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova au fost selectare în urma unui concurs public, desfășurat în perioada 3-31 ianuarie 2024. În cadrul acestuia133 de gimnazii și licee din 31 de raioane ale țării s-au înscris la Programul de formare.

Programul a fost aprobat de MEC (ordinul 1643/2023) și reprezintă etapa a doua a proiectului Consiliului Europei „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu MEC.

La etapa inițială a acestui proiect, CIDDC, în parteneriat cu MEC, a susținut 49 de școli să piloteze Ghidul metodologic privind guvernanța democratică a școlii. În cadrul acestei inițiative, 20 de instituții de învățământ au reușit să dezvolte și să pună în practică proceduri interne și instrumente prin care oferă spațiu membrilor comunității educaționale să-și exprime opinia despre aspectele care fac mediul și procesul educațional sigur, prietenos, și respectuos. Experiențele de pilotare a ghidului sunt compilate în Culegerea de bune practici privind Guvernanța democratică a școlii.

GALERIE FOTO:

Read more... 

Platforma Copiilor, susținută de CIDDC, a început să lucreze la o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale

În perioada 10-11 februarie 2024, Platforma Copiilor, o comunitate de adolescente și adolescenți care apără, monitorizează și promovează drepturile omului, s-a întrunit la primul atelier de lucru offline din acest an și a inițiat o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale.

Activitatea Platformei Copiilor este ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner.

În cadrul atelierului, adolescentele și adolescenții au realizat mai multe exerciții de cunoaștere interpersonală. Ulterior au lucrat atât cu studiul participativ „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”, pe care Platforma Copiilor l-a realizat în 2021, cât și cu studiul la care lucrează în prezent și pe care urmează să-l publice în luna aprilie a acestui an.

Membrii și membrele Platformei au analizat constatări și recomandări atât din vechiul studiu, cât și din studiul aflat în lucru; au ales mesaje-cheie pentru a iniția o campanie de sensibilizare a autorităților pe tema intimității emoționale și au planificat evenimentul de prezentare a raportului către autorități.

„Educația sexuală este nu doar despre sex, ea este și despre intimitate emoțională, despre cum să ne protejăm de abuzuri”, consideră Platforma Copiilor.

Intimitatea emoțională este unul dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale comprehensive/ cuprinzătoare, alături de identitatea de gen, senzualitatea, abuzul sexual, sănătatea reproducerii.

Educația sexuală cuprinzătoare răspunde nevoilor reale ale copiilor, motiv din care Platforma Copiilor și CIDDC pledează pentru introducerea acesteia în procesul educațional.

Numai prin educație sexuală comprehensivă, fără prejudecăți, copiii își pot forma și dezvolta competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante în adolescență.

Despre educație sexuală comprehensivă şi aspectele ei, Platforma Copiilor a inițiat o campanie de informare online în februarie – martie 2023, în care un grup de adolescente și adolescenți s-a întâlnit în mai multe sesiuni de lucru și a reflectat în baza următoarelor întrebări: De ce este importantă includerea fiecărui aspect în educația sexuală? Ce riscuri implică pentru copii excluderea sau neglijarea unuia dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale?

Nevoile reale ale copiilor din Republica Moldova cu referire la educația sexuală au fost comunicate către însăși raportoarea specială a ONU privind dreptul la educație, la finele anului 2023, de către un membru al Platformei Copiilor, delegat să reprezinte vocea copiilor din Moldova. Detalii, aici .

Amintim că Platforma Copiilor este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului în Republica Moldova și a fost lansată în 2017 de CIDDC.

Din 2017 până în prezent, Platforma Copiilor a realizat diverse activități de pledoarie pentru drepturile copilului în și la educație, inclusiv la nivel internațional, a inițiat și a elaborat diverse cercetări și campanii privind drepturile copilului/omului în familie, în școală, în comunitate, în stat.

Printre acestea, campaniile privind dreptul copiilor la toalete decente: „Salutări din școala mea” (2018), Școli cu toalete curate și sigure. Un drept, nu un privilegiu (februarie 2020); campania online de sensibilizare a autorităților și adulților „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” (februarie 2022); Raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova (Geneva, octombrie 2021).

Platforma Copiilor a contribuit și la realizarea, de către un grup de ONG-uri naționale, a documentului Raportul privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale).

Prin activitățile sale, Platforma Copiilor contribuie în mod esențial la înțelegerea și punerea în practică a drepturilor copilului în Republica Moldova.

CIDDC este o organizație neguvernamentală înființată în 1999. Încă de la înființare, CIDDC a avut intervenții legate de prevenirea și combaterea exploatării și abuzului sexual și dezvoltarea abilităților de viață ale adolescenților, tinerilor, inclusiv a celor referitoare la drepturile la sănătate sexuală și reproductivă.

În primii ani de activitate a organizației, multe intervenții s-au concentrat pe prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și HIV / SIDA (campanii de sensibilizare, instruire, distribuirea contraceptivelor). Majoritatea intervențiilor au avut loc în cadrul sistemului educațional și al centrelor de tineret.

Cea mai mare realizare a CIDDC a fost dezvoltarea, în 2005, a unui curs școlar numit „Deprinderi de viață”, care oferea educație sexuală și reproductivă și pe care Ministerul Educației l-a introdus în programele școlare obligatorii, curs retras la scurt timp. În 2018, CIDDC, împreună cu alte ONG-uri și experți, a reușit să introducă parțial educația sexuală în programa școlară obligatorie a disciplinei școlare Dezvoltare personală. În 2021, CIDDC a publicat un studiu participativ cuprinzător (cu participarea în toate fazele de lucru a adolescenților și adolescentelor) cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova: „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”.

GALERIE FOTO:

Read more... 

Concurs pentru selectarea unui prestator de servicii de alimentație și locație pentru organizarea unui eveniment

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în anul 1999, misiunea căreia este de a colabora cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a găsi soluții bazate pe drepturile copilului și pentru a-i inspira pe adulți să audă vocea fiecărui copil. Credem că doar lucrând împreună putem contribui la o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru fiecare ființă umană.

În perioada ianuarie 2022 - decembrie 2024, CIDDC implementează proiectul „ABC - ACTIONS for the Rights of the Children; BUILDING relationships based on respect and cooperation; COMMUNICATION and documentation”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), cu suportul financiar al ERIKS Development Partner. În cadrul acestui proiect se va desfășura o masă rotundă cu copii și adulți. Evenimentul este preconizat pentru data de 10 aprilie 2024, în intervalul orelor 09:00-15:00.

În acest context, CIDDC solicită oferte de preţ pentru:

  1. locațiunea unei săli, cu o capacitate de 60 de persoane, dotată cu echipament necesar pentru desfășurarea evenimentelor de tip conferință, masă rotundă (videoproiector, flipchart, boxe, microfoane, ecran și acces la internet) în mun. Chișinău și
  2. servicii de alimentație sau punerea la dispoziție a unui spațiu pentru servicii de catering

Preţurile vor fi indicate în lei moldoveneşti, cu TVA inclus. Oferta va fi valabilă pe un termen de 60 zile după expirarea termenului de valabilitate a ofertei. Dosarul de aplicare va conține următoarea informație:

- Scurtă descriere a companiei aplicante: datele de contact ale companiei, persoana de contact. Certificatul de înregistrare al companiei;

- Ofertă comercială completă, întocmită conform cerințelor;

- Meniurile pentru pauzele de cafea/ ceai, prânz, precum și alte informații pe care ofertantul le consideră necesare;

- Termenii și condiţiile de achitare.

Va fi selectată compania care va expedia dosarul complet, va oferi cel mai bun raport preț-calitate și servicii complete.

Procedura de selecție a CIDDC se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția mediului și la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor noastre, precum și în afara organizației. CIDDC are o politică de protecţie a copilului și o politică de protecție a mediului.

Ofertele pot fi prezentate în original sau prin e-mail la: Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, str. E. Coca nr. 15, mun. Chişinău, Republica Moldova, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Ofertele transmise pe e-mail vor avea subiectul: Ofertă sală de conferințe și servicii de alimentație.

Termenul-limită de prezentare a ofertelor este: 3 februarie 2024, ora 17.00.

Pentru detalii, puteți contacta: Drangoi Elvira, 067695919, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în strictă conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de selectare și raportare partenerilor CIDDC.

Read more... 

Concurs de selectare a formatorilor/ formatoarelor în domeniul guvernanței democratice a școlii

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de selectare a formatorilor/formatoarelor ce vor facilita activități de instruire și mentorat în domeniul guvernanței democratice a școlii, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova”.

Proiectul este implementat de CIDDC în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC) în perioada decembrie 2023-noiembrie 2025 și este o continuare a inițiativei de pilotare a Ghidului metodologic privind Guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova în 49 de instituții, aprobat ulterior de către MEC (ordinul 1643/2023).

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999, a cărei misiune este de a colabora cu copiii, familiile, autoritățile, instituțiile publice și societatea civilă pentru a găsi soluții bazate pe drepturile copilului și pentru a-i inspira pe adulți să audă vocea fiecărui copil. Credem că doar lucrând împreună putem contribui la o societate cu mai multă grijă, înțelegere și respect pentru fiecare ființă umană.

În cadrul proiectului, formatorii/formatoarele vor susține membrii comunității școlare să coreleze activitatea Consiliului de administrație (1), Consiliului profesoral (2), Consiliului elevilor (3), Consiliului reprezentativ al părinților (4) și a procesului didactic la Educația pentru societate (5) în demersul de guvernanță democratică a școlii.

Formatorii/formatoarele vor crea și susține spații de învățare și lucru într-o manieră participativă, sigură și respectuoasă, realizând următoarele responsabilități:

  • Proiectarea, facilitarea și evaluarea atelierelor de formare în demersul de implementare a Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova;
  • Oferirea sesiunilor de mentorat instituțiilor partenere în consolidarea guvernanței democratice în cadrul școlii, inclusiv analiza progreselor și dificultăților, identificarea soluțiilor și adaptarea planului de formare;
  • Susținerea procesului de dezvoltare participativă a instrumentelor și a metodelor de lucru axate pe îmbunătățirea proceselor de guvernanță democratică a școlii;
  • Urmărirea progreselor și dificultăților înregistrate de către participanții activităților de formare și furnizarea informațiilor privind acestea prin completarea rapoartelor de activitate;
  • Menţinerea comunicării cu organizația și grupul de lucru din comunitatea școlară.

Cerinţe faţă de candidat/candidată:

  • Studii universitare în domenii relevante;
  • Competențe și experiență de aplicare a abordării bazate pe drepturile copilului;
  • Competențe și experiență de formare în domeniul guvernanței democratice a școlii;
  • Experiență în elaborarea și facilitarea cursurilor de instruire și formare în manieră participativă;
  • Cunoașterea limbilor română (excelent) și rusă (excelent, mediu) precum și abilități de facilitare în limba rusă.

Procedura de recrutare a CIDDC se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecţia copilului față de toate formele de violență în cadrul proiectelor şi activităţilor noastre, precum și în afara organizației. Persoanele selectate vor semna o declarație prin care se angajează să respecte Politica CIDDC de protecție a copilului.

Dosarul candidatului/candidatei va include:

  • CV-ul;
  • Copiile documentelor ce atestă studiile/expertiza în domeniu;
  • Scrisoare de intenție, maximum o pagină.

Persoanele interesate vor transmite dosarul la adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , cu subiectul: Formator/formatoare în guvernanța democratică a școlii.

Data limită de depunere a dosarelor: 18 ianuarie.

Pentru detalii, puteți contacta: Irina Gușan, 068499746, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra pentru perioada de recrutare și implementare a proiectului.

Read more... 

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page