Termeni de referinţă. CIDDC anunță extinderea termenului de solicitare a ofertelor de prețuri pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor foto și video

TERMENI DE REFERINŢĂ

CIDDC anunță extinderea termenului de solicitare a ofertelor de prețuri pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor foto și video

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație neguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/ .

Achiziția are loc în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, implementat de Salvați Copiii România împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România.

Echipamentele procurate vor fi utilizate pentru activitățile de comunicare în cadrul proiectelor CIDDC.

Nr.

Articol (cu specificații)

1.

Sistem de microfoane fără fir

cu înregistrare de sunet simultană, din 2 surse (mono și stereo)

1 x receptor, 2 x transmițător, 3 x SC20, 1 x SC5, 3 x protecție de vânt, 1 x husă

2.

Memorie externă/ Hard extern: Capacitate: 4 Terabaiți

3.

Phone Tripod, de podea:

Temperatura de funcționare: - 30 C +60C

Destinație: Foto, video

Greutate maximă suportată: 3 jg

Tip montură: ¼

Cap trepied: 3D

Unghiul de înclinare a picioarelor: 21 grade

Rotație panoramică: Da

4.

Power bank 20 000 mAh

5.

Adaptor telefon pentru trepied

6.

USB Flash stick, 128 Gb

7.

Căști

Timp de lucru: până la 35 de ore

Tip conectivitate: Fără fir

Tip căști: over the ear

Versiune bluetooth: v5.0

Bluetooth: Da

Oferta trebuie să includă:

‒ Prețul în MDL (inclusiv TVA) denumirea echipamentului, denumirea producătorului;

‒ Certificatul de calitate al echipamentului;

‒ Perioada de garanție;

‒ Termenul de livrare a echipamentelor;

‒ Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;

‒ Copia certificatului de înregistrare a companiei;

‒ Datele bancare ale companiei;

‒ Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Condiții financiare, de plată:

Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Criteriile de selecție a ofertelor comerciale:

Criteriu

Pondere

Corespunderea ofertei specificațiilor tehnice cerute

40%

Completivitatea prețului

20%

Completivitatea termenilor de executare a lucrărilor / livrare a bunurilor

10%

Completivitatea condițiilor financiare, de plată

10%

Completivitatea condițiilor de livrare a bunurilor (adresa livrării, încărcare, descărcare, instalare)

10%

Completivitatea condițiilor de garanție și deservire post livrare

10%

Data limită de transmitere a ofertelor:

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, semnate de persoana abilitată, vor fi expediate pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău, cu mențiunea: Oferta comercială până în data de 28 decembrie 2023.

Este posibilă depunerea ofertei pentru toate produsele solicitate sau, după caz, doar pentru cele deținute de către ofertant.

Informații suplimentare și precizări, le puteți obține la nr. de telefon 079129313

Va fi selectată oferta care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

Viziunea și experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, tot mai cunoscute pe plan internațional. CIDDC contribuie la acest proces

Pe 12 decembrie 2023, la Geneva (Elveția),Anghelina Severin, o adolescentă apărătoare a drepturilor omului din Republica Moldova, a vorbit despre viziunea copiilor asupra Declarației Universale a Drepturilor Omului în cadrul conferinței dedicate celei de-a 75-a aniversări de la adoptarea acesteia. Veziversiunea prietenoasă a Declarației Universale privind Drepturile Omului .

Anghelina este membră a Platformei Copiilor și membră a Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Child Rights Connect (Child Advisory Team). Pe parcursul ultimilor doi ani, Anghelina a fost susținută de către Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) să reprezinte opinia copiilor în legătură cu respectarea dreptului la educație sexuală comprehensivă și a drepturilor pe care le au copiii apărători ai drepturilor omului (CADO) la nivel național și internațional.

În cadrul conferinței, adolescenta a împărtășit atât propria viziune și experiență de respectare a a drepturilor omului și copilului, cât și ale altor copii, inclusiv copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova.

Evenimentul a întrunit CADO din diferite țări și a găzduit dialoguri între copii și reprezentanți ai ONU din domeniul drepturilor omului, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale

Interesul copiilor față de subiecte precum criza climatică, egalitatea de gen, nondiscriminarea, educația sexuală cuprinzătoare ș.a. arată în mod clar implicarea civică a copiilor și nevoia lor de a fi recunoscuți, sprijiniți și protejați în calitate de apărători ai drepturilor omului – prin reglementări și legi clare, accesibile și prietenoase copilului.

„Participarea Copilului este un factor-cheie în dezvoltarea drepturilor omului, viziunea copiilor fiind esențială.

În majoritatea statelor, odată cu adoptarea și ratificarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului (CDC), copiii sunt recunoscuți ca deținători de drepturi.

Cu toate acestea, procesul de implementare holistică a CDC continuă să întâmpine dificultăți.

Drepturile copilului continuă să fie neînțelese de către mulți oameni, inclusiv de către autorități, drepturile copilului continuă să fie abordate fie în mod superficial, fie fragmentar și sunt intens dezbătute.

Copiii reprezintă peste 30% din populația din întreaga lume. Cu toate acestea, copiii continuă să nu fie incluși în mod sistematic în procesele decizionale care îi afectează în mod direct și indirect.

O abordare superficială a drepturilor copilului duce la o realizare parțială a drepturilor și/sau chiar la încălcarea acestora, drepturile civile și politice ale copiilor fiind neglijate și chiar negate”, a arătat nota de concept a organizatorilor evenimentului.

CIDDC susține această notă și continuă să pledeze pentru o înțelegere profundă a conceptului de participare a copilului – în toate mediile în care copilul se dezvoltă, în stat.

 

Fără viziunea copilului, nu putem vorbi despre drepturile omului

Pe 10 decembrie 2023, Declarația Universală a ONU a Drepturilor Omului a marcat 75 de ani de la adoptare, acest moment fiind o ocazie pentru fiecare de a învăța despre ea și despre importanța acesteia pentru viitor.

La nivel internațional și național, în 2023 au avut loc mai multe evenimente în legătură cu a 75-a aniversare a Declarației ONU a Drepturilor Omului.

Viziunea copiilor are un rol esențial în abordarea acestei declarații. Fără această viziune, nu putem vorbi despre drepturile omului.

Ce dificultăți privind drepturile omului experimentează copiii? Cum copiii apără drepturile omului? De ce suport au nevoie copiii pentru a apăra drepturile omului? În septembrie 2023, CIDDC a consultat opiniile a 18 copii apărători ai drepturilor omului din Moldova și din Ucraina, procesul de consultare având loc prin intermediul unui chestionar prietenos online, elaborat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului împreună cu Child Advisory Team (CAT, structură consultativă pe lângă Child Rights Connect), din care face parte Anghelina.

Reamintim că, din anul 2021 până în prezent, experiențele copiilor apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova devin din ce în ce mai cunoscute pe plan internațional, iar CIDDC facilitează acest proces și continuă să sprijine inițiativele şi acțiunile CADO în diferite țări, printre care Conferința Internațională Aniversară a Child Rights Connect, organizată la Geneva, în Elveția (mai 2023),Conferința “Vienna World Conference - 30 Years On: Our Rights – Our Future” (iunie 2023), RIGHTS Click BETTER-VERSE – Conferința internațională privind drepturile digitale ale CADO (Londra, Regatul Unit, 5-6 septembrie 2023).

CIDDC susține copiii apărători ai drepturilor omului și le oferă suport în procesul de monitorizare, apărare și promovare a propriilor drepturi și a drepturilor altor copii (inclusiv elaborarea campaniilor de sensibilizare/conștientizare a opiniei publice); susține părinții, cadrele didactice, autoritățile, ONG-urile, Avocatul Copilului și alți titulari de obligații și le oferă suport să pună în practică drepturile CADO.

GALERIE FOTO:

1165 de eleve și elevi au participat la Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului 2023 – aproape de trei ori mai mulți copii decât în 2022

Cum se respectă drepturile copilului, omului? 1165 de fete și băieți din Republica Moldova și din Ucraina și-au făcut vocea auzită despre acest subiect la ediția a doua a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului, etapa națională. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 1-10 decembrie 2023 în format online, pe parcursul a nouă sesiuni.

Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului 2023 (Forumul CADO) este organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner.

Forumul CADO este un eveniment la care participă tot mai mulți elevi și tot mai multe eleve și este o practică de exercitare a drepturilor copilului la participare pe care tot mai multe cadre didactice și de conducere o aplică în școli.La Forumul CADO din acest an au participat aproape de trei ori mai mulți copii decât în anul precedent.

În cadrul Forumului, au participat elevi și eleve din clasele a V-a – a XII-a din toată țara și din Ucraina, care apără, monitorizează și promovează drepturile omului în diverse contexte (în școală, în comunitate, în mod individual sau în grup etc.).

Când ai simțit că ai apărat drepturile omului și când ai simțit că ți s-au apărat drepturile? Ce dificultăți ai întâmpinat în aceste experiențe? Ce susținere ai cerut și ce susținere ai primit de la adulți? De ce suport ai avea nevoie și din partea cui? Acestea sunt întrebările-cheie pe care copiii le-au discutat în cadrului Forumului CADO.

La deschiderea evenimentului și pe parcursul sesiunilor, Corina Lungu, consultantă principală la Direcția învățământ general, Ministerul Educației și Cercetării ,a mulțumit copiilor pentru că au dat curs invitației MEC de a participa la Forumul CADO și i-a încurajat să-și exercite drepturile la participare, apărărare, monitorizare și promovare a drepturilor omului în școală.

„Cea de-a doua ediție a Forumului CADO aduce noi elemente care au scopul să ofere elevilor un spațiu de participare și reflecție cât mai autentic pe subiecte mai puțin abordate în școli, printre care experiențele elevilor de apărare a drepturilor omului, dificultățile pe care ei le întâmpină în aceste activități etc.

Ne dorim ca atât activitățile de apărare a drepturilor omului, cât și reflecțiile asupra acestor experiențe să devină parte a vieții școlare.

Este foarte important să vorbim despre lucrurile care ar putea fi schimbate spre mai bine în sistemul educațional. MEC încurajează acest format al forumului de a reflecta despre ceea ce se întâmplă în școală, despre aspecte și situații care se abordează mai puțin în mediul din clasă și din școală. Cu cât mai mult vom vorbi despre ele în public, cu atât mai mult vom sensibiliza comunitatea educațională că există probleme și că este nevoie de soluții pentru a asigura un mediu respectuos în școală pentru fiecare”, a declarat Corina Lungu.

Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului și facilitator sistemic , a încurajat copiii să-și exprime opiniile în mod liber.

„Acesta este scopul Forumului CADO: să creăm pentru fiecare elev și elevă un spațiu de încredere și incluziv în care toate opiniile sunt acceptate, în care copiii pot să spună tot ceea ce nu pot să spună în mediul școlar, pot să-și împărtășească experiențele de apărători și apărătoare ai/ale drepturilor omului și să formuleze propuneri către adulții responsabili și alți titulari de obligații pentru ca fiecare CADO să acționeze în siguranță și să se bucure de toate drepturile sale”, a spus Iosif Moldovanu.

„Anume școala este locul unde mulți CADO nu se simt în siguranță”

În cadrul Forumului, elevele și elevii au împărtășit experiențe în care au apărat drepturile omului în mediul școlar, situații ce țin de comunicarea și relațiile dintre elevi, dintre elevi și cadre didactice.

În continuare relatăm câteva dintre opiniile CADO, protejându-le identitatea.

„Profesorii nu acceptă și nu încurajează elevii așa cum sunt. Astfel, în clasă se creează un mediu nesigur în care nu ai libertatea să-ți exprimi opinia, pentru că oamenii te judecă pentru opinia ta. Cred că anume școala este locul unde copiii apărători ai drepturilor omului, copiii în general, nu se simt în siguranță, iar în afara ei simt mai multă siguranță.

Cred că este important să ne putem exprima emoțiile la școală. Anume de asta avem nevoie. Pentru că nu știm cum să ne exprimăm emoțiile, apar conflicte la școală. Un lucru important pe care poate să ne învețe școala este să ne înțelegem pe noi înșine.”(fată)

„Însăși școala încurajează competivitatea, dar nu cooperarea, prin însuși sistemul de notare.” (băiat)

„În școală predomină discriminarea. E un fenomen cu care luptă și elevii, și profesorii.” (fată)

„De multe ori, copiii nu sunt acceptați pentru că sunt diferiți, ori mai retrași, ori mai vorbăreți.” (fată)

„Ca președință a Consiliului Elevilor, am apărat drepturile unui elev pe care colegii îl umileau. Și eu am suferit din cauza bullyingulului. Le-am spus să se oprească și să se pună în pielea lui. Consider că cu cât mai mulți oameni se vor pune în pielea celor care suferă din cauza bullyingului, cu atât se va diminua bullyingul.

În diminuarea bullyingului este foarte importantă și implicarea părinților, și a profesorilor.

Mă bucur foarte mult că la acest forum participă tineri din toată țara care gândesc ca mine și care înțeleg gravitatea discriminării, a bullyingului și a altor probleme cu care noi ne confruntăm în școală și în comunitate.” (fată)

„Împreună cu Consiliul Elevilor, am instalat o boxă pentru mesaje anonime în școală. Printre mesajele anonime am găsit un mesaj despre un caz de bullying fizic grav asupra unui elev. Noi am comunicat administrației cazul. S-a discutat pe acest subiect în școală, însă situația nu a fost rezolvată.” (fată)

„În școala noastră, copiii cu dizabilități sunt discriminați.” (fată)

Abuzul, discriminarea și (cyber)bullyingul continuă să fie printre cele mai grave probleme în școală

Printre principalele dificultăți cu care se confruntă CADO în activitățile lor în școală este lipsa încurajării, sprijinului din partea cadrelor didactice și de conducere, precum și presiunea din partea comunității școlare.

„Atunci când îmi exprim opinia în legătură cu o încălcare a drepturilor noastre în școală, simt o lipsă de sprijin din partea colegilor și o dezaprobare din partea profesorilor. Simt asta atât la nivel verbal, cât și nonverbal, prin gesturile lor și felul în care mă privesc”, a menționat o elevă.

„Simt o nepăsare din partea oamenilor față de drepturile omului. Nu le pasă nici elevilor, nici profesorilor, nici părinților. Din cauza acestei nepăsări, ajungem într-o buclă fără sfârșit”,a spus un elev.

„În școli există un mod de gândire învechit, o atitudine sexistă a multor profesori. Asta ne creează dificultăți.” (băiat)

Abuzul, discriminarea și (cyber)bullyingul continuă să fie printre cele mai grave probleme în școală.

„În lege se scrie că toți elevii sunt egali, dar profesorii ne împart în elevi buni și elevi răi”, a spus un elev.

„Profesorii creează tensiune foarte mare în clasă, discriminează copiii după felul în care învață”, a menționat o elevă.

„În școala noastră învață și copii de etnie romă și ei sunt discriminați. Am făcut activități de informare despre faptul că toți copiii au drepturi egale” , a spus o elevă.

„Acum un an, în clasa noastră a venit o elevă nouă. La început majoriatatea colegilor o marginalizau. Era timidă, se integra mai greu. Eu și un grup de colegi am început să comunicăm cu ea și să mergem împreună la bibliotecă și la alte activități. Au acceptat-o și ceilalți colegi”, a spus un elev.

„Felul cum ne simțim în școală este mai important decât imaginea școlii”

Elevii și elevele au menționat că mai des au experiențe în care ei apără drepturile semenilor, și au mai puține experiențe în care lor li se apără drepturile și la întrebarea de ce susținere au nevoie elevii și elevele pentru a-și desfășura activitatea de CADO în școală, au răspuns următoarele:

„Este nevoie de ascultare din partea profesorilor, a părinților. Este nevoie ca ei să ia decizii împreună cu noi.” (fată)

„Eu cred că școala trebuie să prioritizeze nevoile elevilor și să fie interesată cu adevărat de cum se simt elevii în școală, mai degrabă decât de ceva care ar avantaja instituția, cum ar fi, de exemplu, imaginea școlii. Felul cum ne simțim în școală este mai important decât imaginea școlii.”(fată)

„Ne dorim o comunicare de la egal la egal.” (fată)

„Nu copilul trebuie sa ajungă la inima profesorului, ci profesorul trebuie să ajungă la inima copilului.” (fată)

„Forumul CADO îmi oferă ocazia să cunosc alți CADO, pe care îi îndemn să luptăm mai mult pentru drepturile noastre și ale semenilor noștri”

Totodată, în cadrul forumului, elevii și elevele, pe lângă reflecții critice asupra procesului de apărare a drepturilor omului în diferite situații de viață, pe lângă conștientizarea propriilor valori, atitudini, abilități și cunoștințe obținute în urma implicării în apărarea drepturilor omului și clarificarea rolului adulților în respectarea, protecția și împuternicirea CADO, au învățat și s-au inspirat unii de la alții, oferindu-și sprijin și încurajare.

„Forumul CADO îmi oferă ocazia să cunosc alți CADO, pe care îi îndemn să luptăm mai mult pentru drepturile noastre și ale semenilor noștri, chiar dacă sunt dificultăți.” (fată)

„De la acest forum mă duc cu multă bucurie în suflet, pentru că aici am putut să-mi exprim opinia, problemele din școală fără a fi judecat.”(băiat)

„Aici am reflectat asupra experiențelor de CADO din viața mea, asupra situațiilor în care am apărat drepturile altora și în care mi s-au apărat propriile drepturi.” (fată)

„La forum am simțit un mod creativ și deschis de a ne prezenta opiniile și sentimentele.” (băiat)

„Aici învățăm că dacă noi încălcăm demnitatea altora, o încălcăm pe a noastră.” (fată)

„Sunt pentru prima dată la un astfel de forum. O să mai particip.” (băiat)

„Ați avut o atitudine atât de caldă pe tot parcursul forumului. Datorită atitudinii dvs. cu respect față de noi, noi am manifestat acest respect față de alții, m-am simțit liberă să-mi exprim sincer opiniile.” (fată)

2100 de copii din diferite regiuni ale țării s-au înscris la Forumul CADO

La finalul Forumului CADO, Corina Lungu a menționat că este nevoie de o înțelegere profundă a drepturilor la participare ale copilului, de un mediu care încurajează reflecțiile copiilor asupra experiențelor de apărători și apărătoare ai/ale drepturilor omului; un mediu în care fiecare experiență este auzită. Reprezentanta MEC a menționat că opiniile participanților/ntelor la acest forum vor fi luate considerare de Minister în elaborarea documentelor, politicilor ulterioare.

Menționăm că la Forumul CADO din acest an s-au înscris 2100 de copii din diferite regiuni ale țării. Conceptul de copil apărător al drepturilor omului se bucură de un interes în creștere atât din partea elevilor și elevelor, cât și din partea profesioniștilor și profesionistelor din educație.

După desfășurarea Forumului CADO, CIDDC urmează să organizeze o nouă sesiune de formare pentru cadre didactice privind activitatea CADO și rolul adulților în recunoașterea, protecția și împuternicirea CADO.

Începând cu 2022, Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului se desfășoară anual, conform noului Regulament, potrivit unui ordin al MEC , la etapa locală și națională, și este un spațiu în care copiii împărtășesc propria experiență privind apărarea drepturilor omului, învață și se inspiră unii de la alții, formulând propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ.

Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului se realizează atât conform curriculumului la Educaţia pentru societate, cât şi în cadrul inițiativelor cetăţeneşti. Acestea permit elevilor/elevelor, într-o atmosferă formală şi nonformală, să aplice cele învăţate, să dezvolte relaţii autentice de cetăţenie cu instituţii şi membri ai comunităţii şi să-şi facă vocea auzită în calitate de cetăţeni.

CIDDC solicită oferte de prețuri pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor foto și video

TERMENI DE REFERINŢĂ. Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație neguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați https://drepturilecopilului.md/index.php/ro/ .

Achiziția are loc în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”, implementat de Salvați Copiii România împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România.

Echipamentele procurate vor fi utilizate pentru activitățile de comunicare în cadrul proiectelor CIDDC.

Nr.

Articol (cu specificații)

1.

Sistem de microfoane fără fir

cu înregistrare de sunet simultană, din 2 surse (mono și stereo)

1 x receptor, 2 x transmițător, 3 x SC20, 1 x SC5, 3 x protecție de vânt, 1 x husă

2.

Memorie externă/ Hard extern: Capacitate: 4 Terabaiți

3.

Phone Tripod, de podea:

Temperatura de funcționare: - 30 C +60C

Destinație: Foto, video

Greutate maximă suportată: 3 jg

Tip montură: ¼

Cap trepied: 3D

Unghiul de înclinare a picioarelor: 21 grade

Rotație panoramică: Da

4.

Power bank 20 000 mAh

5.

Adaptor telefon pentru trepied

6.

USB Flash stick, 128 Gb

7.

Căști

Timp de lucru: până la 35 de ore

Tip conectivitate: Fără fir

Tip căști: over the ear

Versiune bluetooth: v5.0

Bluetooth: Da

Oferta trebuie să includă:

‒ Prețul în MDL (inclusiv TVA) denumirea echipamentului, denumirea producătorului;

‒ Certificatul de calitate al echipamentului;

‒ Perioada de garanție;

‒ Termenul de livrare a echipamentelor;

‒ Denumirea companiei, adresa poștală, persoana de contact, e-mailul și telefonul de contact;

‒ Copia certificatului de înregistrare a companiei;

‒ Datele bancare ale companiei;

‒ Semnătura persoanei responsabile și ștampila companiei.

Condiții financiare, de plată:

Plata se va efectua prin transfer bancar în termen de 5 zile lucrătoare de la predarea-primirea produselor.

Criteriile de selecție a ofertelor comerciale:

Criteriu

Pondere

Corespunderea ofertei specificațiilor tehnice cerute

40%

Completivitatea prețului

20%

Completivitatea termenilor de executare a lucrărilor / livrare a bunurilor

10%

Completivitatea condițiilor financiare, de plată

10%

Completivitatea condițiilor de livrare a bunurilor (adresa livrării, încărcare, descărcare, instalare)

10%

Completivitatea condițiilor de garanție și deservire post livrare

10%

Data limită de transmitere a ofertelor:

Ofertele, valabile 10 zile lucrătoare din data-limită de transmitere a ofertelor, semnate de persoana abilitată, vor fi expediate pe adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau depuse la sediul CIDDC din str. Eugen Coca 15, Chișinău, cu mențiunea: Oferta comercială până în data de 18 decembrie 2023.

Este posibilă depunerea ofertei pentru toate produsele solicitate sau, după caz, doar pentru cele deținute de către ofertant.

Informații suplimentare și precizări, le puteți obține la nr. de telefon 079129313

Va fi selectată oferta care va oferi cel mai bun raport calitate/preț și termen de livrare rezonabil.

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului anunță concurs privind achiziția de servicii de traducere scrisă

TERMENI DE REFERINȚĂ

1. CONTEXT

Centrul de informare și documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Achiziția se realizează în cadrul proiectului "Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", implementat de CIDDC în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF), în cadrul programului de granturi al proiectului "Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii afectați de Conflict și cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova", finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (AA) prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH).

CIDDC solicită oferte de la persoanele fizice și juridice, pentru contractarea serviciilor de traducere scrisă a textelor pentru următoarele perechi de limbi: 1. Română – Engleză; 2. Engleză – română. Traducătorul/oarea/ va fi implicat/ă/ în traducerea rapoartelor și studiilor tematice, notelor de concept, materialelor pentru instruiri (inclusiv prezentări PPT).

Persoanele fizice și/sau juridice selectate vor presta serviciile conform condițiilor indicate de CIDDC și în baza unui contract de prestare servicii semnat între două părți (persoana fizică și/sau juridică și CIDDC) pentru perioada decembrie 2023 – mai 2024.

2. OFERTA

Persoanele fizice sau juridice interesate, pot să participe la concurs prin transmiterea ofertei care va conține informația cu indicarea următoarelor date:

· Date generale despre companie (denumirea, persoana și telefonul de contact, adresa electronică, pagina web) sau Nume, Prenume și datele de contact ale persoanei fizice;

· Copia certificatului de înregistrare pentru persoană juridică (indicând persoana responsabilă de efectuarea traducerii și anexând CV-ul acesteia) sau CV-ul actualizat al candidatului pentru persoană fizică, prin care să confirme experiența de traducere;

· Oferta financiară, în lei moldovenești, care să indice prețul NET per pagină (1800 caractere fără spațiu) pentru persoane fizice sau prețul inclusiv TVA pentru persoanele juridice. Oferta financiară trebuie să includă și tariful pentru prestarea serviciilor în regim de urgență . De asemenea, persoanele juridice vor indica disponibilitatea livrărilor cu aplicarea scutirii de TVA, la prezentarea documentelor confirmative de către beneficiar. Compararea ofertelor financiare se va face în lei moldovenești (MDL). Ofertele prezentate în altă valută vor fi convertite la cursul oficial al BNM din data limită pentru prezentarea ofertelor;

  • Termenul de realizare a traducerii (pagini per zi);

3. CRITERIILE DE EVALUARE:

• Prezentarea setului complet de acte solicitate;

• Corespunderea structurii ofertei cu cerințele enumerate mai sus;

• Avantajul ofertei, respectând raportul de calitate/preț.

4. PROCEDURA DE APLICARE

Dosarul va fi prezentat în format electronic la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. cu mențiunea Servicii de traducere până la data de 18 decembrie 2023, ora 18:00.

Dosarele incomplete sau expediate după termenul limită nu vor fi evaluate.

Rezultatul desfășurării procesului de achiziție se va comunica individual doar ofertantului selectat, pe adresa electronică indicată în ofertă. După caz, rezultatul procesului de achiziție va fi comunicat tuturor ofertanților participanți la acest proces, pe adresa electronică indicată în ofertă.

Pentru informații adiționale, nu ezitați să ne scrieți la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel. 079129313

Notă: CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord că datele dvs. personale vor fi utilizate în procesul de recrutare. Documentele ce conțin date cu caracter personal se vor păstra doar pentru perioada de recrutare.

Форум детей-защитников прав человека. республиканский этап, 2023

ФОРУМ ДЕТЕЙ-ЗАЩИТНИКОВ ПРАВ ЧЕЛОВЕКА

республиканский этап, 2023

Уважаемые защитники прав человека,

Сообщаем Вам, что в текущем учебном году республиканский этап Детского форума правозащитников проходит с 01 декабря по 10 декабря в онлайн формате.

Цель Форума — создать безопасное и инклюзивное пространство, где ученики и ученицы изучают опыт правозащитников, учатся и вдохновляются друг другом, а также формулируют предложения по улучшению работы защитников прав детей.

В рамках данного мероприятия ученикии ученицы:

- критически размышляет о процессе защиты прав человека в различных жизненных ситуациях;

- осознает ценности, отношения, навыки и знания, полученные в результате участия в защите прав человека;

- разъясняет роль взрослых в уважении, защите и расширении прав и возможностей защитников прав детей;

- проявляет уважение к различным практикам, методам и подходам в отношении процесса защиты прав человека.

- учиться и вдохновляться друг другом, оказывать поддержку.

Для участия в мероприятии необходимо до 25 ноября заполнить форму https://forms.gle/fppvJJLjy5eX1snK6 . К участию в мероприятии приглашаются все ученики и ученицы, независимо от класса/возраста, при проявлении открытости и доступности в день и время проведения семинара, согласно расписанию:

График занятий с учениками :

Nr.

Участники семинара

Дата и время

Язык общения

1.

Ученики и ученицы X-XII классов

1 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

2.

Ученики и ученицы X-XII классов

2 декабря 2023 г., 10:00

Русский язык

3.

Ученики и ученицы V-VI классов

3 декабря 2023 г., 10:00

Румынский язык

4.

Ученики и ученицы V-VI классов

4 декабря 2023 г., 15:00

Русский язык

5.

Ученики и ученицы VII-VIII классов

5 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

6.

Ученики и ученицы VII-VIII классов

6 декабря 2023 г., 17:00

Русский язык

7.

Ученики и ученицы IX- класса

7 декабря 2023 г., 17:00

Румынский язык

8.

Ученики и ученицы IX- класса

8 декабря 2023 г., 17:00

Русский язык

9.

Ученики и ученицы средней школы – итоговые размышления

10 декабря 2023 г., 11:00

Румынский и Русский язык

Если у вас есть вопросы и/или предложения по организации мероприятия, напишите нам на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. или свяжитесь с Олесей Котюжану по телефону 078009450.

Forumul copiilor apărători ai drepturilor omului - etapa republicană – 2023

FORUMUL COPIILOR APĂRĂTORI AI DREPTURILOR OMULUI

etapa republican ă – 2023

Dragi apărători/apărătoare ai/ale drepturilor omului,

Vă anunțăm că, în anul curent de studii, etapa republicană a Forumului Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului are loc în perioada 01 decembrie – 10 decembrie 2023, în format online.

Scopul Forumului CADO este crearea unui spațiu sigur și incluziv în care elevii și elevele explorează experiența de apărator a drepturilor omului, învață și se inspiră unii de la alții și formulează propuneri de îmbunătățire a activității copiilor apărători ai drepturilor omului.

În cadrul acestui eveniment, elevii și elevele:

- reflectează critic asupra procesului de apărare a drepturilor omului în diferite situații de viață;

- conștientizează valorile, atitudinile, abilitățile și cunoștințele obținute în urma implicării în apărarea drepturilor omului;

- clarifică rolul adulților în respectarea, protecția și împuternicirea CADO;

- manifestă respect pentru practici, metode și abordări diferite privind procesul de apărare a drepturilor omului.

- învață și se inspiră unii de la alții, oferă sprijin și încurajare.

Pentru a participa la eveniment, te rugăm să completezi următorul formular https://forms.gle/fppvJJLjy5eX1snK6 , până la data de 25 noiembrie. La eveniment sunt invitați/te să participe toți elevii/ elevele, indiferent de clasă/ vârstă, atunci când aceștia manifestă deschidere și sunt disponibili pentru ziua și ora atelierului, conform orarului:

Orarul atelierelor de reflecție cu elevii/ elevele

Nr.

Participanții/ participantele la atelierele de reflecție

Data și ora

Limba de comunicare

1.

Elevii/elevele claselor a X-XII-a

1 decembrie 2023, ora 17.00

Limba româna

2.

Elevii/elevele claselor a X-XII-a

2 decembrie 2023, ora 10.00

Limba rusă

3.

Elevii/elevele claselor a V-VI-a

3 decembrie 2023, ora 10.00

Limba română

4.

Elevii/elevele claselor a V-VI-a

4 decembrie2023, ora 15.00

Limba rusă

5.

Elevii/elevele claselor a VII-VIII-a

5 decembrie 2023, ora 17.00

Limba română

6.

Elevii/elevele claselor a VII-VIII-a

6 decembrie 2023, ora 17.00

Limba rusă

7.

Elevii/elevele clasei a IX-a

7 decembrie 2023, ora 17.00

Limba română

8.

Elevii/elevele clasei a IX-a

8 decembrie 2023, ora 17.00

Limba rusă

9.

Elevii/elevele de la treapta gimnazială – reflecții finale

10 decembrie 2023, ora 11.00

Limba română

Limba rusă

Pentru întrebări și/sau sugestii referitor la organizarea evenimentului, te rugăm să ne scrii la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , sau să o contactezi pe Olesea Cotiujanu la numărul de telefon 078009450.

Comunicat de presă: „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”, o campanie online pentru fete și băieți

Chișinău, 8 noiembrie 2023 – Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru Tineri” din Moldova, în parteneriat cu Inițiativa MSD for Mothers, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România, lansează campania de prevenire a sarcinii timpurii „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” .

Campania se desfășoară online, în perioada 7 noiembrie – 10 decembrie 2023, se adresează fetelor și băieților și are scopul să prevină atât sarcina timpurie, cât și alte comportamente sexuale riscante în perioada adolescenței. Teaserul a fost publicat recent.

Campania „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” poate fi urmărităatâtpecanalele de Facebook, Instagram și YouTube ale CIDDC, cât și pe canalele de Facebook , Instagram , TikTok și YouTube ale Youth Klinic – rețeaua națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, și pe pagina de Facebook a Centrului Neovita .

Obiectivul acestei campanii este ca fetele și băieții să-și formeze competența de prevenire a sarcinii timpurii și a altor comportamente sexuale riscante: Să cunoască toți factorii care amplifică riscul; Să stabilească relații interpersonale bazate pe prețuirea demnității umane; Să anticipeze consecințele; Să se informeze din surse credibile; Să ia decizii favorabile pentru propria sănătate; Să solicite ajutor; Să spună „Nu!”.

Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție

Ne dorim ca fiecare adolescent/ă să înțeleagă ce este un abuz sexual, cum să pună limite, cum să identifice și să combată mituri despre contracepție și să conștientizeze că atât fetele, cât și băieții au responsabilitatea de a preveni sarcina.

Campania operează cu trei concepte-cheie: Consimțământ, Contracepție, Mituri despre contracepție, integrate într-o serie de materiale video elaborate de către experți și experte în cooperare cu un grup de adolescenți/nte care participă în programele CIDDC, inclusiv cu un grup de copii apărători ai drepturilor omului care pledează pentru educație sexuală comprehensivă în școli (ESC), inclusiv cu tinere și tineri care au elaborat, în perioada iulie 2020 – iunie 2021, primul studiu participativ cuprinzător cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova.

Din studiul participativ al Platformei Copiilor, cunoaștem că mulți dintre profesori și profesoare își înțeleg rolul important în procesul de educație sexuală și sunt gata să și-l asume, însă, așa cum menționează în studiu, nu au suficientă pregătire profesională.

Materialele video au fost elaborate în limba română și subtitrate în limbile rusă și ucraineană, iar cadrele didactice de la treapta gimnazială și liceală le pot utiliza ca suport la orele de dirigenție și dezvoltare personală sau ori de câte ori este necesar să abordeze subiecte de educație sexuală.

Încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice să susțină campania

„CIDDC continuă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare al societății cu privire la drepturile și nevoile copiilor legate de educația sexuală.

Educația sexuală este un drept al copiilor și, pentru a asigura acest drept, este nevoie de cooperarea titularilor de obligații din diferite sectoare: și profesioniștii din educație, și profesioniștii din protecție socială, din sănătate; familia ș.a.

Prin această campanie, ne dorim ca fiecare adolescent și adolescentă să-și dezvolte, într-un mediu de încredere, respectuos, liber de prejudecăți, competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante.

Venim în sprijinul adolescenților cu mesajul că orice li s-ar întâmpla, există persoane de încredere la care atât fetele, cât și băieții se pot adresa pentru consultație și susținere și că noi, profesioniștii, le suntem aproape.

Campania se adresează adolescenților și subliniez că și adulții din cercul de încredere al adolescenților au responsabilitatea de a contribui la prevenirea sarcinii timpurii.

Oferind copiilor informațiile de care copiii au nevoie, abordând subiecte de educație sexuală fără prejudecăți și blamare, oferind copiilor sprijin în situații dificile, acești adulți contribuie la un mediu de siguranță pentru copii.

Materialele video despre Consimțământ, Contracepție , Mituri despre contracepție,până a fi publicate, deja au fost aplicate ca suport de lucru de către mai multe grupuri de cadre didactice care participă în programele CIDDC.

De aceea, încurajăm atât adolescenții, cât și cadrele didactice și de conducere să disemineze mesajele acestei campanii, în instituțiile unde activează, pe canalele lor de comunicare, în comunitate”, a declarat Arina Zîcu, directoare executivă a CIDDC.

„Noi ne dorim ca în lume să vină cât mai mulți copii doriți, sănătoși la părinți suficient de pregătiți atât fizic, cât și psihologic și social pentru rolul lor de părinte și aceasta se întâmplă de obicei după încheierea vârstei de adolescență. Iar în adolescență accesul la educație sexuală complexă îi ajută pe tineri să devină pe viitor astfel de părinți și să evite multe riscuri de sănătate, inclusiv sarcinile nedorite, infecțiile cu transmitere sexuală, violența în bază de gen și altele”, a declarat Galina Leșco, președinta Asociației „Sănătate pentru Tineri”, șefa Centrului de Resurse SSPT Neovita, medic ginecolog.

În Republica Moldova, fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată

În țara noastră, datele statistice cu privire la maternitatea timpurie continuă să fie îngrijorătoare.

Anual în jurul a 50 de fete cu vârsta de până la 15 ani devin mame în Republica Moldova. 8 din 10 mame adolescente sunt din mediul rural. O educație sexuală cuprinzătoare în familii și în școli ar preveni aceste riscuri.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, 1505 adolescente sub 20 de ani au devenit mame în 2022 . 1 din 16 nou-născuți din 2022 a fost din mamă adolescentă. 83% dintre adolescentele care au devenit mame în 2022 sunt din mediul rural. Fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată (a doua, a treia și chiar a patra).6% dintre cazurile de mortalitate maternă din ultimii 5 ani au fost printre adolescente.

Dacă ne referim la rata nașterilor la adolescente, atunci datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova prezintă că 23 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din 1000 au devenit mame în 2022 (media pentru zona Europei și Asiei Centrale fiind de 16 la 1000 în 2020).

Potrivit datelor preliminare ale HBSC Moldova, 2022: 73,7% dintre adolescenții sexual activi cu vârste de 15-17 ani au utilizat prezervativul la ultimul contact sexual în 2022 (62% în 2018); 8% dintre fetele adolescente de 15-17 ani care au avut relații sexuale au utilizat contraceptive la ultimul contact sexual în 2022 (în 2018 – numai 4,4%).

Comportamentele sexuale riscante ar putea fi prevenite dacă atât familiile, cât și școlile ar oferi copiilor o educație sexuală comprehensivă (ESC), care include 5 aspecte: Senzualitatea, Intimitatea emoțională, Identitatea de gen, Abuzul sexual, Sănătatea reproducerii. Despre ESC și aspectele acesteia, Platforma Copiilor, cu suportul CIDDC, a inițiat, în februarie-martie 2023, o campanie de informare online.

„Consider că includerea aspectului abuzului sexual în educația sexuală școlară este obligatorie. Din păcate, foarte multe fete, dar și băieți din țara noastră trec prin abuz sexual și nu știu cum să procedeze. Școala trebuie să pregătească adolescenții pentru viață, ceea ce, din păcate, încă nu se practică în instituțiile de învățământ din Republica Moldova", menționa o adolescentă, membră a Platformei Copiilor.

„Înțelegerea și dezvoltarea abilităților de comunicare și intimitate emoțională pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate mintală și fizică asociate cu comportamentele sexuale riscante sau nesănătoase. De asemenea, învățarea cum să recunoaștem și să respectăm limitele personale și ale partenerului poate ajuta la prevenirea violenței sexuale și a altor forme de abuz în relații”, spunea un adolescent, membru al Platformei Copiilor .

Aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane ale țării învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate

Din decembrie 2021 până în februarie 2024, aproape 1500 de cadre didactice din 15 raioane participă la stagiul de formare privind aplicarea programului „Prevenirea sarcinii în adolescență” (raioanele Căușeni, Drochia, Hâncești, Cimișlia, Glodeni, Cahul, Strășeni, Șoldănești, Sângerei, Telenești, Cantemir, Orhei, Soroca, Comrat și din Chișinău). Programul a fost elaborat ca răspuns la studiile recente cu privire la calitatea educației sexuale în rândul copiilor în Republica Moldova.

Cadrele didactice învață cum să le asigure adolescenților/telor un mediu de încredere în comunicarea despre sex și sexualitate, cum să conștientizeze stereotipurile legate de sexualitate și cum să-i consilieze în procesul de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

În timpul acestui stagiu formare, mai multe cadre didactice au menționat că educația sexuală este necesară în școli și discuțiile despre sarcină, consimțământ, contracepție sunt firești (ex.: trebuie să abordăm astfel de subiecte în mod liber, de parcă am discuta despre spălatul pe dinți)”.

Printre recomandările echipei de experți și experte care livrează programul către cadrele didactice sunt: Să exerseze și să consolideze capacitatea de facilitare a discuțiilor cu adolescenții, ținând cont de specificul vârstei; Să-și formeze propriile competențe de explorare și să adreseze cât mai multe întrebări deschise, pentru a intra în miezul problemei; Să discute în mod liber, degajat, fără să judece și fără să învinuiască; Să solicite suport ori de câte ori simt nevoia, pentru a desfășura activități cu elevii și elevele la disciplina Dezvoltare personală.

Atât Programul „Prevenirea sarcinii în adolescență”, cât și materialele campaniei „ Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”au fost elaborate în cadrul proiectului „Un model integrat pentru asigurarea accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescente însărcinate și mame adolescente în zonele rurale dezavantajate”.

Pentru orice întrebări legate de sănătate, adolescenții, adolescentele, tinerii, tinerele, precum și părinții lor au la dispoziție telefonul de încredere YK Support Line 0 800 800 22: non-stop, gratuit, confidențial.

Aproape 1100 de eleve și elevi au completat chestionarul online „Comunicarea profesor-elev”. Consiliul Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului analizează rezultatele chestionarului și elaborează un raport

În perioada 21-22 octombrie 2023, membrii și membrele Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului (CCC) s-au întâlnit, în cadrul unui atelier de lucru, și au început să analizeze rezultatele chestionarului online „Comunicarea profesor-elev”, pe care, ulterior, le va prezenta la Forumul Național al Copiilor.

Atelierul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.

Treizeci și cinci de copii apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova și Ucraina, membri și membre ai, ale CCC, au inițiat, în august 2023, o cercetare pe subiectul comunicării profesor-elev. Ca instrument de cercetare, copiii au elaborat un chestionar online anonim pentru elevi și eleve, pe care l-au lansat public pe 14 septembrie 2023. Aproape o mie o sută (1070) de eleve și elevi din țară au completat chestionarul.

„Este un rezultat foarte bun, pe care Consiliul Copiilor l-a obținut într-un timp foarte scurt”, a punctat Elvira Drangoi, cofacilitatoarea atelierului.

În cadrul atelierului, copiii au împărtășit despre cum au diseminat chestionarul în școlile și comunitățile lor și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în acest proces.

Au analizat rezultatele chestionarului, au formulat constatări și concluzii privind comunicarea profesor-elev; au identificat cine sunt adulții responsabili de soluționarea problemelor legate de comunicarea profesor-elev și au formulat recomandări către ei pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev.

Pentru îmbunătățirea comunicării profesor-elev, Consiliul Copiilor urmează să înainteze recomandări către autorități, în cadrul Forumului Național al Copiilor

În ziua a doua de atelier, membrii și membrele Consiliului s-au întâlnit cu Ombudsmanul Copilului și i-au comunicat că, în urma analizării răspunsurilor la chestionar, vor elabora o versiune în lucru a unui raport, pe care o vor prezenta către reprezentanți și reprezentante ai/ale autorităților în cadrul Forumului Național al Copiilor, în luna noiembrie 2023.

Vasile Coroi, Ombudsmanul Copilului, a mulțumit Consiliului Copiilor pentru contribuție în procesul de cercetare și a afirmat că le acordă suportul necesar.

Membrii și membrele Consiliului Copiilor au afirmat că vor monitoriza în ce măsură autoritățile vor ține cont de recomandările copiilor pentru a îmbunătăți comunicarea dintre profesori și elevi.

Amintim că până la inițierea cercetării Comunicarea profesor-elev , Consiliul Copiilor a elaborat, pe parcursul primului an de activitate, cercetarea Fenomenul discriminării în școli.

De asemenea, Consiliul Copiilor a participat la evenimente naționale și internaționale, printre care Forumul Național al Copiilor „Respectarea drepturilor copiilor în și la educație”, ediția a șasea (19 noiembrie 2022), Conferința Științifică Internațională „Interesul superior al copilului: abordare socio-culturală, normativă și jurisprudențială” (30 septembrie – 1 octombrie 2022).

Consiliul Copiilor reprezintă vocea tuturor copiilor cu privire la respectarea, protecția și asigurarea drepturilor copilului în Republica Moldova și are un mandat de doi ani, desfășurat în perioada anilor de studii 2022-2023/2023-2024.

Activitatea acestei structuri consultative este facilitată, în limbile română și rusă, de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), cu suportul financiar al organizației Salvați Copiii România.

Consiliul Consultativ și-a început activitatea în septembrie 2022, acesta fiind creat în baza Regulamentului Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului .

Pe lângă Consiliul Consultativ al Copiilor, CIDDC susține și alte ințiative de participare ale copiilor: Platforma Copiilor , Forumul Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului etc.

DECLARAȚIE: Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uri și trebuie abordat cu responsabilitate

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) își exprimă îngrijorarea față de modul în care o instituție de presă a relatat despre cazul recent de cyberbullying asupra unei eleve. Ca urmare a neglijenței din partea mai multor titulari de obligații și date fiind multiplele încălcări ale mai multor acte normative (Convenția cu privire la Drepturile Copilului, Codul Educației, Politica de Protecție a Copilului, Codul Deontologic al Jurnalistului etc.), declarăm următoarele:

Condamnăm modul în care un prezentator TV și un post de televiziune au relatat despre cazul unei eleve care este ținta cyberbullyingului.

Solicităm instituțiilor de mass-media să relateze despre copii respectând demnitatea umană și să dea dovadă de maximă acuratețe atunci când comunică despre situația copiilor aflați în dificultate.

Solicităm Consiliului Audiovizualului să evalueze acest caz și să ia măsurile necesare.

Recomandăm instituțiilor de învățământ de la toate treptele de școlaritate să respecte prevederile Regulamentului privind comunicarea între instituțiile de învățământ și mass-media, aprobat prin ordinul nr. 60 din 7 februarie 2014, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Recomandăm personalului didactic să monitorizeze și să raporteze în permanență cazurile suspecte de bullying, alături de cazurile suspecte de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

Din ianuarie 2023, instituțiile de învățământ au această obligație.

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat formularul Raportului cu privire la evidența cazurilor suspecte de abuz, bullying, neglijare, exploatare, trafic.

Această modificare în procesul de raportare este parte a Metodologiei de prevenire și combatere a bullyingului, document aprobat prin ordinul nr.1024 din 13 octombrie 2022, în care se menționează că „personalul instituției аrе obligația de а identifica саzurilе de bullying prin diferite metode: оbsеrvarea dirесtă, studierea climatului psiho-social, соmuпiсаrеа сu copiii/elevii și рărinții (сопfоrm Anexei пг. 5. Comportamente manifestate de copiii/elevii implicați îп bullying)”.

Scopul de bază al acestor acțiuni este asigurarea pentru fiecare copil a unui mediu educațional bazat pe respectarea demnității umane, protecție, siguranță și incluziune.

De asemenea, în Metodologie se menționează:

„Se interzice personalului instituției de învățământ să delege copiilor și elevilor responsabilități ce țin de prevenirea și gestionarea situațiilor de bullуing”.

Totodată, recomandăm personalului din educație să-și consolideze capacitățile de prevenire și combatere a bullyingului, pentru a gestiona în mod eficient și potrivit fiecare situație și pentru a aplica instrumentele de intervenție într-un mod profesionist, cu grijă și respect pentru fiecare copil (și pentru copilul-țintă a bullyingului, și pentru copilul care inițiază bullyingul, și pentru copiii martori ai bullyingului). În situațiile de bullying toți copiii suferă și este nevoie de acțiuni clare din partea adulților pentru a răspunde nevoii de siguranță și protecție a fiecărui copil, fără nicio discriminare.

Încurajăm părinții, îngrijitorii, reprezentanții legali ai copiilor să evalueze riscurile, potențialele consecințe atunci când dau acordul ca ai lor copii să fie filmați și fotografiați și să ceară mai multe detalii atunci când cineva relatează despre copiii lor.

Recomandăm persoanelor cu inițiative de a oferi copiilor suport, sprijin să evalueze în ce măsură aceste inițiative respectă principiile Convenției cu privire la Drepturile Copilului: Nondiscriminarea, Interesul superior al copilului, Dezvoltarea holistică a copilului, Luarea în considerare a opiniei copilului.

Totodată recomandăm să evalueze potențialele riscuri ale oricăror inițiative care se referă la copii, chiar și ale celor care pornesc din intenții bune.

Bullyingul nu se soluționează prin reality-show-uriși trebuie abordat cu maximă acuratețe și responsabilitate, cu implicarea profesioniștilor care au pregătire în a preveni și gestiona situațiile de bullying.

Subscribe to this RSS feed

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page