Achiziționare de servicii de consiliere psihologică/ psihoterapie pentru copiii și părinții/îngrijitorii refugiați care își fac studiile în instituțiile de învățământ din Republica Moldova

TERMENI DE REFERINȚĂ

1. CONTEXT

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

CIDDC oferă sprijină psiho-emoțional copiilor refugiați pentru a se integra în instituțiile de învățământ din Republica Moldova prin:

Read more...

Concurs de selectare a consultanților-formatori pentru dezvoltarea sesiunilor tematice de parenting pentru părinții inclusiv pentru părinții ucraineni refugiați în Republica Modova

TERMENI DE REFERINȚĂ

  1. CONTEXT

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) este o organizație nonguvernamentală, fondată în 1999. Inspirăm adulții să asculte vocea fiecărui copil și colaborăm cu copiii, familiile, autoritățile, serviciile publice și societatea civilă pentru a elabora și aplica soluții bazate pe drepturile copilului. Pentru mai multe informații, accesați www.drepturilecopilului.md .

Criza umanitară cauzată de conflictul din Ucraina a determinat numeroase familii să se refugieze în Republica Moldova, ceea ce a generat multiple provocări în adaptarea lor la noile condiții de viață. În acest context, sprijinirea părinților ucraineni refugiați este esențială pentru a contribui la bunăstarea emoțională și socială a acestora, precum și la crearea unui mediu familial armonios. Programul de parenting își propune să ofere părinților instrumente și resurse practice pentru promovarea educației non-violente, sprijinirea dezvoltării emoționale și sociale a copiilor și consolidarea relațiilor bazate pe respect, empatie și comunicare eficientă, adaptate la contextul migrației forțate și al integrării în comunitățile gazdă.

Read more...

Concurs de selectare a consultanților-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sectorul educație din Republica Moldova privind diversitatea și multiculturalitatea

TERMENI DE REFERINȚĂ

1. CONTEXT

În contextul fluxului masiv de refugiați din cauza conflictului din Ucraina școlile din Republica Moldova se confruntă cu o provocare majoră: integrarea copiilor refugiați într-un sistem educațional care trebuie să răspundă noilor realități. Copiii refugiați provin din contexte culturale, lingvistice și educaționale diferite, iar sistemul educațional trebuie să fie pregătit să abordeze aceste diferențe într-un mod care să sprijine integrarea acestora, asigurându-se că nu există discriminare și că toți copiii se simt în siguranță și valorizați. La rândul lor, cadrele didactice trebuie să fie bine pregătite pentru a gestiona diversitatea etnică, culturală și lingvistică din sălile de clasă, pentru a preveni discriminarea și bullying-ul și pentru a promova un mediu educațional incluziv și echitabil.

În acest context, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) lansează un concurs pentru selectarea consultanților-formatori în vederea dezvoltării capacităților profesioniștilor din sectorul educațional din Republica Moldova în gestionarea diversității culturale și etnice în școli, cu accent pe integrarea copiilor refugiați și promovarea unui mediu educațional incluziv.

Read more...

Concurs de selectare de consultant-formator pentru facilitarea dialogului cu Ministerul Educației și Cercetării, Organele Locale de Specialitate din Domeniul Învățământului și Instituțiile de Învățământ

TERMENI DE REFERINȚĂ

1. CONTEXT

Protecția copilului reprezintă o prioritate esențială în asigurarea unui mediu sigur și favorabil dezvoltării acestuia, mai ales în contextul actual al integrării copiilor refugiați din Ucraina în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. În acest sens, este crucială implicarea tuturor actorilor relevanți – Ministerul Educației și Cercetării (MEC), organele locale de specialitate din domeniul învățământului (OLSDÎ) și instituțiile de învățământ – în definirea și aplicarea unor orientări clare și coerente pentru protecția copiilor, cu accent pe respectarea drepturilor copilului refugiat și crearea unui mediu educațional incluziv.

Acest proces necesită facilitarea unui dialog structurat și incluziv, care să permită consultarea tuturor părților interesate, identificarea provocărilor legate de integrarea copiilor refugiați și formularea unor soluții adaptate pentru asigurarea protecției, siguranței și participării acestora la procesul educațional.

Read more...

Educație și umanitate în sprijinul copiilor refugiați

Potrivit datelor furnizate de UNHCR, în 2022, Republica Moldova a găzduit peste 100.000 de refugiați ucraineni, dintre care aproximativ 40% erau copii. Incluziunea acestora în sistemul educațional moldovenesc a reprezentat o provocare majoră pentru autorități, cadrele didactice și comunitățile locale. Studiile arată că trauma războiului, migrația forțată și dificultățile de adaptare la un mediu nou pot afecta profund procesul de învățare și dezvoltare emoțională a copiilor.

Read more...

Contacts

Adresa: Eugen Coca Street no. 15, Chisinau,
Republic of Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ambasador 2%

Sustin 2%! Support 2%! 

Media partner:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page