CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Concurs de înscriere a instituțiilor din învățământul general la programul de formare privind Guvernanța democratică a școlii

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu suport proiectului Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, anunță concurs de înscriere a instituțiilor din învățământul general la programul de formare în vederea aplicării Ghidului metodologic privind guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova , aprobat de către MEC (ordinul 1643/2023).

Scopul programului este susținerea școlilor în creșterea nivelului de participare a părților interesate în guvernanța instituției.

Instituțiile de învățământ vor beneficia, în perioada 2024-2025, de formare, mentorat, schimb de experiență privind corelarea activității Consiliului de administrație (1), Consiliului profesoral (2), Consiliului elevilor (3), Consiliului reprezentativ al părinților (4) și a procesului didactic la Educația pentru societate (5) pentru asigurarea guvernanței democratice a școlii.

Instituțiile participante vor crea un grup de lucru format din minim 5 reprezentanți/reprezentante – cadre didactice, cadre manageriale, elevi/e, părinți, care vor participa la activitățile programului și vor fi susținute să acționeze ca persoane-resursă în procesul de aplicare a ghidului în cele 5 domenii.

 

Proces de înscriere

Școlile interesate de program se pot înscrie completând acest formular , în care vor anexa o scrisoare de angajament privind informarea comunității școlare despre program, delegarea a minim 5 reprezentanți ai structurilor consultative și decizionale la toate activitățile planificate și oferirea suportului în aplicarea ghidului.

Termen limită de înscriere la program: 31 ianuarie.

Pentru a contribui la un proces de înscriere transparent și informat la program, o sesiune de informare va fi organizată pe 17 ianuarie, ora 15.30, pe acest pe acest link .

Criterii de selectare

Comisia de selectare va asigura o diversitate a școlilor participante la program. Astfel, orice instituție este încurajată să se înscrie, indiferent de numărul copiilor înmatriculați, experiența de participare în proiecte, limba de predare, așezarea geografică sau orice alt criteriu.

Pentru detalii suplimentare, puteți contacta: Irina Gușan, 068499746, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Din experiența pilotării ghidului

Guvernanța democratică a școlii reprezintă guvernanța bazată pe valorile drepturilor omului. Ea înseamnă deschiderea procesului decizional pentru toate părțile interesate din instituție: cadre didactice și de conducere, părinți, elevi și parteneri.

La etapa inițială, 49 de școli au pilotat Ghidul metodologic privind guvernanța democratică a școlii . În cadrul acestei inițiative, 20 de instituții de învățământ au reușit să dezvolte și să pună în practică proceduri interne și instrumente prin care oferă spațiu membrilor comunității educaționale să-și exprime opinia despre aspectele care fac mediul și procesul educațional sigur, prietenos, și respectuos. Experiențele de pilotare a ghidului sunt compilate în Culegerea de bune practici privind Guvernanța democtratică a școlii.

CIDDC prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu prevederile Legii 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. Prin expedierea dosarului, dvs., sunteți de acord ca datele dvs. personale să fie utilizate în procesul de selectare.

Last modified onMiercuri, 03 Ianuarie 2024 12:54
Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page