Platforma Copiilor, susținută de CIDDC, a început să lucreze la o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale
- Written by Admin
În perioada 10-11 februarie 2024, Platforma Copiilor, o comunitate de adolescente și adolescenți care apără, monitorizează și promovează drepturile omului, s-a întrunit la primul atelier de lucru offline din acest an și a inițiat o campanie de sensibilizare online din domeniul educației sexuale.
Activitatea Platformei Copiilor este ghidată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) cu suportul financiar oferit de ERIKS Development Partner.
În cadrul atelierului, adolescentele și adolescenții au realizat mai multe exerciții de cunoaștere interpersonală. Ulterior au lucrat atât cu studiul participativ „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”, pe care Platforma Copiilor l-a realizat în 2021, cât și cu studiul la care lucrează în prezent și pe care urmează să-l publice în luna aprilie a acestui an.
Membrii și membrele Platformei au analizat constatări și recomandări atât din vechiul studiu, cât și din studiul aflat în lucru; au ales mesaje-cheie pentru a iniția o campanie de sensibilizare a autorităților pe tema intimității emoționale și au planificat evenimentul de prezentare a raportului către autorități.
„Educația sexuală este nu doar despre sex, ea este și despre intimitate emoțională, despre cum să ne protejăm de abuzuri”, consideră Platforma Copiilor.
Intimitatea emoțională este unul dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale comprehensive/ cuprinzătoare, alături de identitatea de gen, senzualitatea, abuzul sexual, sănătatea reproducerii.
Educația sexuală cuprinzătoare răspunde nevoilor reale ale copiilor, motiv din care Platforma Copiilor și CIDDC pledează pentru introducerea acesteia în procesul educațional.
Numai prin educație sexuală comprehensivă, fără prejudecăți, copiii își pot forma și dezvolta competența de prevenire a comportamentelor sexuale riscante în adolescență.
Despre educație sexuală comprehensivă şi aspectele ei, Platforma Copiilor a inițiat o campanie de informare online în februarie – martie 2023, în care un grup de adolescente și adolescenți s-a întâlnit în mai multe sesiuni de lucru și a reflectat în baza următoarelor întrebări: De ce este importantă includerea fiecărui aspect în educația sexuală? Ce riscuri implică pentru copii excluderea sau neglijarea unuia dintre cele cinci aspecte ale educației sexuale?
Nevoile reale ale copiilor din Republica Moldova cu referire la educația sexuală au fost comunicate către însăși raportoarea specială a ONU privind dreptul la educație, la finele anului 2023, de către un membru al Platformei Copiilor, delegat să reprezinte vocea copiilor din Moldova. Detalii, aici .
Amintim că Platforma Copiilor este un grup de copii care monitorizează, apără și promovează drepturile copilului/omului în Republica Moldova și a fost lansată în 2017 de CIDDC.
Din 2017 până în prezent, Platforma Copiilor a realizat diverse activități de pledoarie pentru drepturile copilului în și la educație, inclusiv la nivel internațional, a inițiat și a elaborat diverse cercetări și campanii privind drepturile copilului/omului în familie, în școală, în comunitate, în stat.
Printre acestea, campaniile privind dreptul copiilor la toalete decente: „Salutări din școala mea” (2018), Școli cu toalete curate și sigure. Un drept, nu un privilegiu (februarie 2020); campania online de sensibilizare a autorităților și adulților „Un mediu sigur pentru copiii apărători ai drepturilor omului” (februarie 2022); Raportul Situația copiilor apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova (Geneva, octombrie 2021).
Platforma Copiilor a contribuit și la realizarea, de către un grup de ONG-uri naționale, a documentului Raportul privind Copiii Apărători ai Drepturilor Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale).
Prin activitățile sale, Platforma Copiilor contribuie în mod esențial la înțelegerea și punerea în practică a drepturilor copilului în Republica Moldova.
CIDDC este o organizație neguvernamentală înființată în 1999. Încă de la înființare, CIDDC a avut intervenții legate de prevenirea și combaterea exploatării și abuzului sexual și dezvoltarea abilităților de viață ale adolescenților, tinerilor, inclusiv a celor referitoare la drepturile la sănătate sexuală și reproductivă.
În primii ani de activitate a organizației, multe intervenții s-au concentrat pe prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și HIV / SIDA (campanii de sensibilizare, instruire, distribuirea contraceptivelor). Majoritatea intervențiilor au avut loc în cadrul sistemului educațional și al centrelor de tineret.
Cea mai mare realizare a CIDDC a fost dezvoltarea, în 2005, a unui curs școlar numit „Deprinderi de viață”, care oferea educație sexuală și reproductivă și pe care Ministerul Educației l-a introdus în programele școlare obligatorii, curs retras la scurt timp. În 2018, CIDDC, împreună cu alte ONG-uri și experți, a reușit să introducă parțial educația sexuală în programa școlară obligatorie a disciplinei școlare Dezvoltare personală. În 2021, CIDDC a publicat un studiu participativ cuprinzător (cu participarea în toate fazele de lucru a adolescenților și adolescentelor) cu privire la educația sexuală în școlile din Republica Moldova: „Educația sexuală, cum o face școala și ce poate fi diferit”.
GALERIE FOTO:
Admin
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Latest from Admin
- Copiii influențează legi - realizările Copiilor Apărători ai Drepturilor Omului într-un proiect implementat de CIDDC timp de doi ani
- Dialog între Ministerul Educației și Cercetării, OLSDÎ-urile și instituțiile școlare
- Siguranța psihologică, încrederea și motivarea în serviciul sănătății organizaționale este în atenția managerilor instituțiilor educaționale din raionul Ștefan Vodă.
- Împreună creăm mecanisme de raportare a cazurilor suspecte de violență asupra copilului adaptate nevoilor acestuia în școală
- Înscrie-te la clubul Impact!