CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

15 tineri și tinere au absolvit programul de formare de formatori în domeniul participării copilului

Timp de 7 luni, 15 tineri și tinere din Republica Moldova și-au consolidat capacitățile de înțelegere a drepturilor copiilor care acționează în calitate de Apărători ai Drepturilor Omului în Republica Moldova și împuternicirea acestora.

Formarea tinerilor s-a desfășurat în perioada iunie - decembrie 2024, în cadrul Programului Formare de Formatori în domeniul participării copilului. Acest program face parte din proiectul „Consolidarea și Protejarea Drepturilor Copilului în Republica Moldova”, implementat de CIDDC în parteneriat cu Ambasada Germaniei, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Totodată, s-au depus eforturi pentru consolidarea capacităților cadrelor didactice de Educație pentru societate de a sprijini copiii apărători ai drepturilor omului, inclusiv pe cei refugiați, de a-și monitoriza drepturile și a le apăra în fața autorităților.

Formare de formatori în domeniul participării copilului - lecții învățate

Participanții și participantele la program au beneficiat de 6 ateliere de formare și un eveniment final cu tinerii formatorii din domeniul participării copiilor și grupul de copii CADO pentru drepturile copilului. Acestea s-au concentrat pe înțelegerea conceptelor fundamentale ale Convenției ONU privind Drepturile Copilului, înțelegerea drepturilor copilului și modului în care pot pleda pentru propriile drepturi, precum și identificarea adulților responsabili de respectarea acestor drepturi.

„Pentru ca toți copiii din Moldova să se bucure de drepturile lor, acest proiect, a avut o abordare holistică: am lucrat cu cadrele didactice, le-am susținut să înțeleagă ce sunt drepturile copilului și cum pot împuternici copiii și crea un spațiu sigur în care aceștia pot acționa în calitate de apărători ai drepturilor omului.

De asemnea, am lucrat cu un grup de copiii/ tinerii pentru ca să înțeleagă de la cine își pot revendica drepturile și cum se pot bucura de aceștia și cu publicul larg pentru a dezvolta o cultură de respect pentru drepturile copilului. Doar prin abordări sistemice și cuprinzătoare putem promova și asigura înțelegerea și respectarea drepturilor omului/ copilului”, a spus Arina Zîcu, Directoarea executivă a CIDDC.

„Fiind participantă în cadrul programului, m-am simțit entuziasmată, pentru că la fiecare atelier învățam ceva nou. Am învățat care sunt documentele normative care protejează drepturile copilului, ce înseamnă drepturile copilului, cine sunt titularii de obligații și titularii de drepturi, care sunt instituțiile care asigură respectarea drepturilor copilului, am învățat cum să analizez un chestionar, cum să-mi setez obiective și scopuri. ”, a împărtășit Irina, participantă la Program.

„În acest program am învățat o nouă tehnică: obiectivele SMART pentru elaborarea unui chestionar, pentru a afla opinia copilului”, a spus Maxim, participant la Program.

„Cel mai valoros lucru învățat în cadrul acestor ateliere a fost tehnicile de facilitare.Pentru prima dată am aplicat aceste tehnici și am încercat să facilitez un atelier pentru copii”, a spus Cristina, participantă la Program.

Un grup funcțional al Platformei Copiilor contribuie la promovarea respectării drepturilor copiilor, inclusiv a celor refugiați, prin participarea la elaborarea campaniei „Înțelegem drepturile copilului”

În luna iulie 2024, Platforma Copiilor, susținută de CIDDC, a creat grupul de inițiativă CADO pentru drepturile copilului. Din iulie până în decembrie, grupul a participat la 5 ateliere de lucru, cu activități de învățare non-formale, prin care copiii au explorat subiecte esențiale despre drepturile omului, în special drepturile copilului, precum ce este Convenția cu privire la Drepturile Copilului și de ce este importantă, cine sunt titularii de obligații și titularii de drepturi, cine asigură drepturile copilului la nivel local, raional, național și internațional, standardele de participare a copilului.

„Majoritatea copiilor participanți ai proiectului au menționat că au înțeles, în cadrul atelierelor, care sunt drepturile lor și au răsfoit pentru prima dată Convenția pentru Drepturile Copilului, deși au mai auzit despre aceasta la orele de Educație pentru Societate. Acest lucru ne arată cât de importante sunt astfel de ateliere cu copiii apărători ai drepturile omului (CADO). Deși majoritatea apără drepturile copiilor prin participarea în consiliile elevilor, în campanii de informare, alte evenimente, aceștia nu erau conștienți despre faptul că sunt CADO.

De asemenea, atelierele au fost un spațiu în care fiecare a împărtășit în siguranță experiențele sale de respectare a drepturilor și le-au transpus într-o campanie de informare despre drepturile copilului”, a explicat Elvira Drangoi, coordonatoare Program Platforma Copiilor.

Un rezultat important al muncii grupului a fost dezvoltarea campaniei „Înțelegem Drepturile Copilului”. Membrii au identificat aspecte esențiale care trebuie cunoscute deopotrivă de copii și adulți. Campania include opt videoclipuri și mai multe postări informative, abordând subiecte relevante despre drepturile copilului. Conținutul poate fi urmărit pe paginile de Instagram și Facebook ale Platformei Copiilor, dar și pe Instagramul CIDDC și pagina de Facebook a organizației.

Grupul a fost activ implicat în toate etapele campaniei, de la generarea ideilor pentru conținut până la oferirea de feedback pentru materialele produse: „Mi-a plăcut când deja am decis ce videoclipuri vor fi, că am dat idei pentru scenarii. E interesant să vedem cum campania prinde formă.” - a declarat o membră a grupului.

Cadrele didactice recunosc, împuternicesc și protejează Copiii Apărători ai Drepturilor Omului

În cadrul proiectului, am dezvoltat nou program de formare: Cadrele didactice recunosc, împuternicesc și protejează Copiii Apărători ai Drepturilor Omului (CADO). Programul a oferit profesioniștilor și profesionistelor din educație un spațiu de reflecție și dezvoltare a competențelor necesare pentru a susține și proteja drepturile CADO.

„Drepturile copiilor trebuie valorificate nu doar la orele de Educație pentru societate, ci întreaga comunitate educațională trebuie să participe la protejarea acestora!", a spus o profesoară.

„Am conștientizat că în orice activitate este nevoie de a oferi timp pentru a aduna gândurile și pentru a lua decizii corecte" a împărtășit o altă participantă.

Programul de formare a fost facilitat de de Iosif Moldovanu și Petru Golba și a avut 4 ateliere de formare online.

CIDDC se numără printre primele organizații care au promovat principiile Convenției ONU privind drepturile copilului. De-a lungul timpului, a monitorizat modul în care statul implementează aceste principii, a sprijinit copiii să-și înțeleagă drepturile și i-a încurajat să își exprime opiniile legate de respectarea acestora sau să devină portavoce a altor copii.

GALERIE FOTO:

Admin

Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
back to top

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page