Olesea Ionescu, despre impactul intervențiilor CIDDC asupra comunității educaționale din raionul Hîncești
- Written by Admin
Incluziunea copiilor refugiați în instituțiile de învățământ a fost o provocare care a necesitat o abordare holistică pentru a asigura sustenabilitatea și eficacitatea intervențiilor la toate nivelele: național, raional și școlar.
Formarea cadrelor didactice și stabilirea unor acțiuni concrete din partea tuturor actorilor educaționali, inclusiv a direcțiilor de învățământ a fost o prioritate. Prin proiectul „Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din RM”, cadrele didactice și manageriale de la toate nivelele de învățământ au fost pregătite să dezvolte un model de abordare incluzivă a copiilor refugiați, să creeze un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii și să organizeze procesul educațional centrat pe nevoile copilului.
La nivel raional, direcțiile de învățământ au fost susținute în consolidarea rolului lor în implementarea politicilor naționale și sprijinul metodologic pe care îl oferă școlilor.
În cadrul inițiativei, CIDDC a oferit suport direct comunității educaționale din mai multe raioane, printre care și raionul Hîncești. Acest sprijin s-a concretizat prin elaborarea și implementarea unor instrucțiuni și proceduri clare privind incluziunea copiilor refugiați, instruirea cadrelor didactice în gestionarea situațiilor de bullying și dezvoltarea unor mecanisme de sprijin psiho-emoțional pentru profesori și elevi. Totodată, au fost organizate sesiuni de formare în care profesorii au învățat cum să adapteze metodele de predare pentru a răspunde nevoilor diverse ale elevilor și să coopereze eficient cu părinții.
Olesea Ionescu, reprezentantă a Direcției Învățământ Hîncești, subliniază impactul real pe care aceste inițiative l-au avut asupra comunității educaționale:
„Când am primit invitația de a participa la acest proiect, am știut că va fi o oportunitate importantă pentru comunitatea noastră educațională. Ne-am implicat cu toții – directori, profesori din grădinițe și școli – și am văzut rapid rezultatele.
Prin colaborarea cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, am reușit să creăm un mediu mai sigur și mai prietenos pentru toți copiii, inclusiv pentru cei refugiați. Profesorii au învățat cum să sprijine integrarea socio-emoțională a elevilor, să le înțeleagă emoțiile și să le ofere susținerea necesară.
Activitățile propuse în cadrul proiectului au contribuit la aprofundarea rolului profesorului, care nu se rezumă doar la predarea de cunoștințe, ci și la sprijinul emoțional oferit elevilor/elevelor, încurajarea acestora de a se exprima, de a crea și de a obține curaj.
Cadrele didactice din raionul Hîncești aplică cu dedicare practicile recomandate în ateliere, dispun de o serie de instrumente obținute în urma participării, care le permite să gestioneze mai bine relațiile dintre copii în diverse contexte. Iar Direcția de Învățământ Hîncești este pregătită să susțină în continuare cadrele didactice și manageriale în situații de criză prin resurse, informații documentate și expertiză obținută cu suportul CIDDC.
Posibilitatea de a continua colaborarea în cadrul acestui proiect este o oportunitate potrivită de a contribui la o școală în care starea de bine trebuie sӑ fie prezentӑ sub toate aspectele sociale, fizice și emoționale”
Amintim că proiectul a fost implementat în perioada 1 august 2023 - 30 iunie 2024 , următoarea fază a proiectului în perioada de implementare ianuarie 2025 – 30 mai 2026.
_______
Proiectul „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova” este finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe , implementat de APSCF în parteneriat cu mai multe ONG-uri, în care se înscrie proiectul „Incluziunea sigură și participativă a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”, realizat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
#DKH #AA #APSCF

Admin
Email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Latest from Admin
- Concurs de selectare a formatorilor/ formatoarelor pentru consolidarea capacităților profesioniștilor din sectorul educației în domeniul Protecției Drepturilor Copilului (I), Educației pentru Drepturile Omului (II) și Participării Copilului (III)
- Solicitare de oferte pentru servicii hoteliere, de alimentație și locație a sălilor de conferință
- CIDDC solicită oferte pentru servicii de actualizare a brandbook-ului
- Concurs de selectare a unui/ unei expert/-e pentru elaborarea unei culegeri de bune practici privind Guvernanța democratică a școlii
- Concurs de selectare de consultanți-formatori pentru dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sectorul educație în vederea sprijinirii incluziunii copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova