CIDDC - Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova

Forum Teatral

05 AUGUST 2009

TINERII DIN MOLDOVA INCEARCA SA SCHIMBE REALITATEA DRAMATICA A TRAFICULUI DE FIINTE UMANE PRIN INTERMEDIUL REPREZENTARILOR DRAMATICE ALE FORUMULUI TEATRAL

Copiii si adolescentii din cateva regiuni ale tarii vor urmari un teatru neobisnuit, in care oricand vor putea intrerupe sau schimba actiunea

Fara scena, intr-o sala de clasa si fara spectatori, 15 adolescenti voluntari – studenti si elevi din diferite institutii de invatamant din tara – s-au reunit pentru cateva zile, incepand cu 4 august 2009, la Chisinau, intr-un atelier de lucru al Forumului Teatral din care fac parte. Tinerii actori neprofesionisti – liceeni, studenti, viitori asistenti sociali etc. – au fost instruiti in domeniul artei dramatice, jucand in scenete inspirate din realitatea zguduitoare, dramatica a traficului de fiinte umane in Moldova, in cadrul unei initiative promovata de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) din Moldova.

Aceasta echipa de tineri a fost creata acum un an si a preluat experienta primelor Forumuri Teatrale in domeniul prevenirii HIV/SIDA si prevenirii delincventei juvenile, organizate in Moldova de CIDDC. In prezent, tinerii actori sunt implicati in proiectul "Tinerii previn traficul de fiinte umane", realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova.

Scopul acestui Forum Teatral este de a prezenta realitatea traficului de fiinte umane si de a-i ajuta pe copiii si adolescentii din localitatile rurale si din comunitatile izolate sa faca fata situatiilor de risc.

"Organizam reprezentatiile Forumului Teatral pentru a preveni si combate traficul de fiinte umane in randurile copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 21 de ani, oferindu-le, prin intermediul scenelor dramatice, posibilitatea de a-si dezvolta deprinderile de viata in formarea unor atitudini si luarea unor decizii potrivite", afirma coordonatorul proiectului "Tinerii previn traficul de fiinte umane", Dumitru Berzan. "Prin intermediul teatrului, putem transmite mesaje, putem schimba realitatea".

Tinerii implicati in acest proiect considera ca Forumul Teatral este o metoda buna si interesanta de a influenta publicul, care se regaseste in jocul protagonistilor si are posibilitatea de a interveni in timpul prezentarii pentru a schimba scenariul. Acest stil de teatru este deosebit prin forma, deoarece fiecare spectator poate participa la sceneta, propunand solutii pentru rezolvarea problemelor sociale.

"Ideea Forumului Teatral a aparut in America Latina, atunci cand oamenii au inceput sa-si exprime ingrijorarile si nemultumirile prin teatru. Anul acesta, in Moldova, incercam sa abordam prin intermediul Forumului Teatral un alt subiect dramatic – consecintele asupra copiilor ale migratiei parintilor peste hotare", a afirmat Presedintele CIDDC, Cezar Gavriliuc, care le-a vorbit tinerilor formatori, reuniti la Chisinau, despre situatia copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca. "Lipsa supravegherii parintesti este un factor ce-i expune pe copiii si adolescentii din Moldova la riscul de a fi exploatati si traficati. Este mai bine pentru ei sa se confrunte cu acest risc in timpul unor spectacole, decat in viata, cu adevarat".

Atelierul de instruire, care se desfasoara la Institutul Muncii pana la 6 august 2009, ii va ajuta pe tinerii actori ce abia se formeaza sa prezinte cele 30 de spectacole ale Forumului Teatral, in cadrul unui turneu ce va incepe in septembrie curent, si va cuprinde, timp de patru luni, cateva regiuni ale tarii: Anenii-Noi, Calarasi, Cimislia, Criuleni si Telenesti.

Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chisinau, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 72.65.98, 74.78.13
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Web: http://www.childrights.md

Partener in comunicare: URMA ta. E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Contacte

Adresa: Strada Eugen Coca nr. 15, Chișinău,
Republica Moldova, MD-2008

Tel./Fax: (+373 22) 747813, 716598, 744600

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Ambasadorul 2%

Sustin 2%! Sustin 2%! 

Partener media:

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Top of Page